Naslednji Pil izide 5. Februarja

Nova številka
Januar 2021


Izid: 8. 1. 2021
Teta Justi

Živjo, teta Justi!


Spraševala sem se, če ti napišem pismo, pa sem se odločila, da ti ga. Najprej pa bi ti rada povedala, da si super tetka, ki rada pomaga vsakomur.
1. Ena prijateljica je taka, da se zelo važi. Je vzvišena in ostale zelo rada ponižuje. Kaj naj naredim?
2. Nimam telefona, ne računalnika, ne tabličnega računalnika. Je to v redu?
3. Nekateri sošolci se do mene zelo grdo obnašajo, ker nosim očala in imam dobre ocene. Kadar pa želijo prepisati nalogo, sem pa super za vse. Mi kaj svetuješ?

To bo to za sedaj, upam da bo tudi objavljeno v reviji Pil.

Lepo se imej, :)

Bralka Pila, 12 let

Draga Bralka!

Dobro si se odločila. Mislim to, da mi pišeš. Zakaj pa ne, saj se ravno zato družimo v tem našem kotičku, da si pomagamo. Ne rečem, da imam odgovor za vsako težavo, da imam rešitev za vsak zaplet, imam pa kar nekaj let življenjskih izkušenj in imam dva prečudovita prijatelja, poštarja Gezo in soseda Milivoja, upokojenega profesorja, ki mi rada priskočita na pomoč, ko se še sama zapletem v teh vaših zagatah. Več glav več ve. V tvojih letih sem, čeprav sem imela razumevajoče starše, rada hodila na klepet, pa tudi po nasvet, h gospodu Jakobu, ki je imel majhno tiskarno na koncu naše ulice. Bil je zelo načitan, izkušen, umirjen, zakladnica življenjskih modrosti in tako čudovito je znal pripovedovati, da bi ga lahko ure in ure poslušala.

Od njega sem se naučila, da nikoli ne rečem »tako in tako mora biti, samo tako je dobro in nikakor drugače«, ampak raje dam v premislek možne rešitve. Še posebej, ker nisem v vaši koži in ker je vsak otrok, vsak primer, vsaka težava zgodba zase, saj se tudi okoliščine razlikujejo. Zato ti tudi glede tiste prijateljice, ki se važi in celo, kot praviš, ponižuje druge, ne bom rekla, obrni se stran od nje, pozabi jo, izključi jo iz svojega življenja. Vse to lahko kajpada narediš, ampak ona bo tam in takšna, kot je, ne glede na to, ali obrneš hrbet, in še kdo s teboj, ali ne. Mogoče pa bi se bilo dobro vsaj pogovoriti z njo. Ne samo ti, tudi drugi. Očitno ima tudi kaj dobrega, če jo imaš za prijateljico, očitno se družite z njo, ker navsezadnje ni tako grozna, čeprav je vse prej kot prijazna, strpna, prijateljska, razumevajoča. Kaj pa, če bi poskušali ugotoviti, zakaj je takšna? Vzgoja doma, osebna stiska, ki jo skrije za svojim napuhom, ali celo pomanjkanje samozavesti, ki ga je najbolje prekriti  z vzvišenostjo in grobostjo …? Imam občutek, da je bolj ona potrebna pomoči kot vi. Pogovorite se z njo, odkrito, brez jeze in zamere. Povejte ji, da vas to njeno obnašanje žalosti in skrbi. Poglej, nič ne stane, in če kljub vaši dobri volji ne pridete skupaj, še vedno lahko vsi, ali pa ti sama, odkorakate vstran. Ne bom se delala jagenjčka, angelčka, tudi sama sem včasih, no ja, ko sem bila mlajša, prehitro reagirala, če me je kdo poskušal ponižati ali se je grdo obnašal, in sem strumno odkorakala stran, da se je kar kadilo za mojimi jeznimi koraki. Pa sem pozneje obžalovala, da nisem bila malce bolj potrpežljiva, da nisem vsaj še enkrat poskušala razmeti tiste osebe. Mogoče se ne bi nič spremenilo, a jaz bi bila bolj mirna, vedela bi, da sem res poskusila vse. Razmišljaj tudi ti v to smer.

To, da nimaš pametnega telefona, ne računalnika, ne tablice, pa se mi vendarle ne zdi prav. Saj veš, da nisem navdušena nad temi napravami, še posebej ne nad telefončki, ki so mnogim zamenjali prijateljske odnose in neposredne stike, a sem prepričana, da danes brez računalnikov oziroma tablic kratko malo ne gre več. Pa ne zato, ker se ti ne moreš igrati igric, drugi pa lahko, ampak ker je svet šel v to smer, da si brez teh napravic težko zamislimo uspešno šolanje in delo. Po moje si mi pisala pred prihodom tega vražjega koronavirusa, ki nas je vse zaprl v naše domove, ampak z začetkom epidemije se je pokazalo, kako pomembno je imeti računalnik, saj  boste nekaj časa vsi morali »obiskovati pouk« sede doma pred zaslonom računalnika. Mogoče sta starša le spoznala, da je računalnik danes, kot so bile knjige in zvezki nekoč, in zdaj tudi ti »hodiš v šolo« tako, da sediš v dnevni sobi in na tipkovnici pišeš domačo nalogo. Mogoče pa je, ali pa bo, ta epidemija prispevala, da se boste sošolci bolje razumeli. Zdaj, ko  ste narazen, ko nisi mogla biti tarča posmeha ali grdega obnašanja, se je mogoče nekaterim zoprnim sošolcem le posvetilo, kako povezani ste med seboj, kako smo odvisni drug od drugega in kako nihče ni boljši ali slabši, ker ima petke ali trojke, ker ima očala ali vražje rdeče lase, ker je bogat ali reven. Upajmo, da so se takšni od teh nič kaj prijetnih časov vsaj nekaj naučili. Strpnosti in spoštovanja ljudi okrog sebe.

Justi
Objavljeno v aprilski številki Pila 2020.

Vprašanje

Koliko vaših sošolcev je naročenih na Pil?
Nihče.
(184)
Eden ali dva.
(309)
Kar precej :)
(95)

AKTUALNO

7 korakov za lažjo izbiro srednje šole
7 korakov za lažjo izbiro srednje šole
“Kam boš šel/šla naprej?,” je vprašanje, ki ga verjetno kar pogosto slišiš. Te spravlja v veselje ali v stisko? Naj te pomirimo – kakorkoli se počutiš je popolnoma ok.
Spodaj ... Več
Šnofijev korona plakat
Ker Šnofiju ni vseeno za vas, je pripravil plakat o tem, kako se obvarovati pred okužbo!
Pri tem mu je na pomoč priskočil simpatični Zdravko Lidl. Ga že poznaš? Obišči ga na: https://www.zdravko-lidl.si/. Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Challe Salle - Lagano
Bepop - Daj se nasmej
Maraaya - Obujem nove čevlje
Nina Pušlar - Svet na dlani
BQL - Na frišno

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Jawsh 685 x Jason Derulo - Savage Love
BLACKPINK x Selena Gomez - Ice Cream
Billie Eilish - Bad guy
Ava Max - So am I

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. Bianca: Givenchy
3. BQL: Na frišno
4. Challe Salle: Lagano
5. Eva Boto: Ko najdeš sebe
6. Jan Plestenjak: Meni dobro je
7. Klara Jazbec: Največ
8. Maraaya: Drevo
9. Maraaya: Obujem nove čevlje
10. Nina Pušlar: Ujemi ritem

Tuja

1. Ariana Grande: Positions
2. Ava Max: So am I
3. Billie Eilish: Therefore I Am
4. BLACKPINK x Selena Gomez: Ice Cream
5. BTS: Dynamite
6. Harry Styles: Watermelon Sugar
7. Jason Derulo: Take You Dancing
8. Jawsh 685 x Jason Derulo: Savage Love
9. Shawn Mendes, Justin Bieber: Monster
10. Taylor Swift: willow

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKAJanuar 2021


Izid: 8. 1. 2021

V času korone so prepovedane pravljice z več kot petimi liki adijo sneguljčica in sedem palčkov! Dovoljeno je brati le še tri prašičke
LanaZ., 11