Naslednji Pil izide 5. februarja

Nova številka
Januar 2021


Izid: 8. 1. 2021
Teta Justi

Hoj,


si res the Best tetka in upam, da mi odgovoriš.
1. V šoli nisem ravno najbolj priljubljen in ko pridem v šolo, imam občutek,  da me nihče ne mara. Npr. ko imam nov pulover, ga nihče ne pohvali, ko ima sošolec naslednji dan enakega, pa so vsi navdušeni. Poskušam priti v ospredje, a mi enostavno ne uspe. Kaj naj naredim???
2. Sem manjše rasti in grem na zelo redko terapijo za rast. Zelo me je strah, kaj se bo zgodilo, če mi to ne bo pomagalo, saj me v šoli veš čas hecajo zaradi velikosti.
3. Starši so zelo nefer. Jaz sem si sam kupil telefon, in mi s family linkom omejijo na 30 min. na dan, medtem ko se moja sestra dopisuje tudi do polnoči. To sem jim povedal, pa so le zamahnili z roko. Vedno sem jaz kriv za vse in jaz moram opravljati njena gospodinjska dela, ker je ona cele dneve pri prijateljicah. Ne vem, kako naj mojim staršem povem, da so krivični.
Prosim, odgovori, ker ne vem, kako naprej. Upam, da pismo objaviš v Pilu, ker ti pišem že 12tič.

HELPME123, 13 let

Ojla, Helpme123!

Pa začniva v sredini, mislim pri problemu številka 2. Imam nečaka, ki je bil vseh osem razredov osnovne šole (ja, ne boste verjeli, včasih smo v osnovno šolo hodili osem in ne devet let) po višini vedno predzadnji v razredu. Zato je bil pogostokrat »škrat, palček, malček, trol, žepna izdaja, pedenjped« in kar je še takšnih pomanjševalnic. Otroci res znajo pri teh stvareh imeti blazno domišljijo. A moj Denis, pa ni bil Denis pokora, je vse to sprejemal z nasmehom, dobro voljo in  humorjem, da še celo avtorjem vseh teh domislic na račun njegove velikosti ni bilo nič jasno. Najbolj sem se smejala, ko jim je na igrišču rekel, da on s svojo višino lahko igra košarko stoje pod posteljo, pa naj oni to poskusijo, če morejo. Nekje proti koncu osnovne šole pa je desetim sošolcem prav profesorsko, na stopnišču pred blokom, razložil, da so eni najboljših gledaliških in filmskih igralcev, kot so Tom Cruise, Bob Hoskins, Danny de Vito, pa tudi naš Bojan Emeršič, bolj majhne rasti, pa so dosegli izjemne uspehe.Torej, o čem se pogovarjamo? Pet centimetrov gor ali dol v resnici veliko ne spremeni stvari. Pač ne boš košarkarski center pri madridskem Realu, tako kot jaz nisem postala svetovna prvakinja v slalomu, ker sem že na 15-metrskem smučišču na hribčku v Tivoliju do vznožja padla vsaj sedemkrat. Nisem pa se vdala in odnehala. Dričala sem se, padala in pobirala, dokler nisem bila vsa plava in ni postalo pretemno za ustvarjanje uspešne smučarske kariere. Jaz sem sicer prepričana, da ti bo zdravljenje prineslo še nekaj dodatnih centimetrov in da bo ob koncu pubertete od nekod priletelo še nekaj višine. Na koncu zgodbe bo višina tvoj najmanjši problem.

Pa tudi tvoja manjša opaznost med sošolci, ko gre za nove puloverje, se ti bo čez čas zdela najmanj pomembna stvar na svetu. Veš, priljubljenost je zelo čudna stvar, pa tudi ne ravno najlažja za razumevanje. V šoli nisem sodila med priljubljene, ker sem bila odrezava, malo trmasta in ni mi kaj dosti pomagalo pri slavi, da sem bila kljub temu pripravljena pomagati vsakemu, ki me je za to prosil. A zaradi tega se nisem želela spremeniti in postati prikupna, osladna, zlata,  pridkana deklica, za katere družbo in prijateljstvo bi se vsi drenjali. Če me sprejmeš takšno, kakršna sem, prav, če ne, tudi prav. In takisto velja zate. Si čisto OK mlad dečko, z veliko dobrih lastnosti, ki jih bodo slej ali prej prepoznali in si bodo zaželeli tvoje družbe. Nekateri so priljubljeni, čeprav sami niso nič kaj posebej prispevali k temu. So priljubljeni zgolj zato, ker so. Drugi postanejo zanimivi in priljubljeni, ker so nekako skrivnostni, ker se ne izpostavljajo in ne vsiljujejo. Ta skrivnostnost pritegne. Kakšna je ta oseba, ki se ne razkriva javnosti, v resnici, kaj nosi v sebi? Potem, eni so priljubljeni prej, drugi malce pozneje. Samo, lepo te prosim, nikar ne posnemaj tistega, ki ga vsi sprašujejo o novem puloverju. Ti takšne priljubljenosti ne potrebuješ.

Potrebuješ pa, to se strinjam, malo več razumevanja staršev glede uporabe telefona. Saj veš, nisem ljubiteljica teh pametnih naprav, ki nam pretirano nadomeščajo neposredno druženje, ki je zame še vedno edino tisto pravo, ampak danes brez teh pripomočkov kratko malo ne gre več. Mislim na telefone, tablice, računalnike. Mislim, da so tvoji starši v tej koronavirus noriji tudi sami spoznali, kako so včasih, denimo, ko ste ali še vedno  obiskujete šolo na daleč, nujno potrebni  pametni telefoni in računalniki. Pa ne samo za 30 minut. Še jaz veliko telefonarim s poštarjem Gezo in sosedom Milivojem, ker smo zaprti in sami doma zaradi epidemije. Krajšamo si čas, sprašujemo drug drugega, če kaj potrebujemo, ali lahko kako pomagamo, a navsezadnje komaj čakamo trenutek, ko se bomo spet usedli skupaj. Po pravici povedano, res je malce zoprno igrati tarok ali človek, ne jezi se po pametnih telefonih. A ja, pa še domača opravila. Odločno zahtevaj, da se naredi družinski seznam, kdo, kaj in kdaj mora prispevati z lastnim delom k boljšemu skupnemu življenju. Da boš ti edina Pepelka v vaši družini, pa res ne gre. Zdaj ko ste vsi doma zaradi nesrečnega virusa, bo to morda lažje. Presneti virus, morda bo pa tudi kaj dobrega dal. Da se, denimo, dogovorite okrog domačih opravil. Pa veliko sreče.

 

Justi
Objavljeno v aprilski številki Pila 2020.

Vprašanje

Kaj bi raje dobili priloženo Pilu: kartice zvezdnikov ali nalepke?
Raje imam 3 kartice zvezdnikov, kot do sedaj.
(148)
Boljše bi bilo, da bi dobili več manjših nalepk zvezdnikov, živali in luštnih ilustracij.
(461)

AKTUALNO

7 korakov za lažjo izbiro srednje šole
7 korakov za lažjo izbiro srednje šole
“Kam boš šel/šla naprej?,” je vprašanje, ki ga verjetno kar pogosto slišiš. Te spravlja v veselje ali v stisko? Naj te pomirimo – kakorkoli se počutiš je popolnoma ok.
Spodaj ... Več
Šnofijev korona plakat
Ker Šnofiju ni vseeno za vas, je pripravil plakat o tem, kako se obvarovati pred okužbo!
Pri tem mu je na pomoč priskočil simpatični Zdravko Lidl. Ga že poznaš? Obišči ga na: https://www.zdravko-lidl.si/. Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Challe Salle - Lagano
Bepop - Daj se nasmej
Maraaya - Obujem nove čevlje
Nina Pušlar - Svet na dlani
BQL - Na frišno

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Jawsh 685 x Jason Derulo - Savage Love
BLACKPINK x Selena Gomez - Ice Cream
Billie Eilish - Bad guy
Ava Max - So am I

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. Bianca: Givenchy
3. BQL: Na frišno
4. Challe Salle: Lagano
5. Eva Boto: Ko najdeš sebe
6. Jan Plestenjak: Meni dobro je
7. Klara Jazbec: Največ
8. Maraaya: Drevo
9. Maraaya: Obujem nove čevlje
10. Nina Pušlar: Ujemi ritem

Tuja

1. Ariana Grande: Positions
2. Ava Max: So am I
3. Billie Eilish: Therefore I Am
4. BLACKPINK x Selena Gomez: Ice Cream
5. BTS: Dynamite
6. Harry Styles: Watermelon Sugar
7. Jason Derulo: Take You Dancing
8. Jawsh 685 x Jason Derulo: Savage Love
9. Shawn Mendes, Justin Bieber: Monster
10. Taylor Swift: willow

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKAJanuar 2021


Izid: 8. 1. 2021

Velike roke

Učiteljica: "Kristina, če bi imela v eni roki pet jabolk, v drugi roki pa šest jabolk, potem bi imela...?" Kristina: "Zelo velike roke, gospa učiteljica!"
Power Girl, 10 let