Naslednji Pil izide 5. februarja

Nova številka
Januar 2021


Izid: 8. 1. 2021
Teta Justi

Oj!

Imam dve »prijateljici«- x in y. Začnimo pri x. Z njo sem bila včasih zelo dobra prijateljica in veliko sva se družili. Zdaj pa se neprestano druži z drugo sošolko in vse druge prijatelje zavrača. Večkrat sem se trudila, da bi spet postali dobri prijateljici, ampak ona me sploh ne opazi. Kako naj ji dopovem, da se zaradi nje počutim grozno??? Zdaj pa k y. Govori, da sva bff. Ampak meni se ne zdi tako. Večkrat se mi je že zlagala, in ko sem ji povedala v koga sem, je to raztrosila po celi šoli. Nikoli me ne povabi ven in v šoli se cel čas trudi, da bi bila v nečem boljša od mene. In ko sem se hotela z njo pogovoriti o tem, je na ves glas rekla: »Zdaj se nimam časa ukvarjati s tabo!« Ko sva sami in se mi posveti, je pa res zabavna in prijetna – zato si jo želim za prijateljico!


2. Že eno leto si želim nov telefon. In ko sem prvič vprašala zanj, so mi starši rekli: »Počakaj še pol leta in če si ga boš še želela, ga boš lahko dobila.« Ampak še zmeraj ga ne smem imeti. Po drugi strani pa si želijo, da bi jim več pomagala pri hišnih opravilih. Oni mi pa za to ničesar ne dajo!!!


3. Kako naj si dobim novo bff? Imam občutek, da me sploh nihče ne opazi. Želim si tudi, da bi imela kakšnega fanta za PRIJATELJA. Nasvet?
Res bi me razveselilo, če bi bilo moje pismo objavljeno v Pilu!


Hvala za nasvete!

Someone needs help!, 12 let

Čavči, Someone who needs help!

No, vidiš, da je življenje lepo, kljub težavam z »najboljšimi prijateljicami« in kljub staremu telefonu. Tvoje pismo je namreč objavljeno v Pilu, kar si si tako močno želela. Ne pozabi, kar nekaj jih je ostalo na mizi in čakajo na novo priložnost.

Torej, da ne podaljšujem zgodbe, spet smo pri drugem najbolj perečem problemu tvoje generacije, tvojih vrstnikov. Prvi je, itak, ljubezen, tretji, ne boš verjela (he, he) težave v šoli. Ugibaj, kateri je četrti … Ja, starši, ki vas ne razumejo, seveda!

Ampak, ostanimo pri teh vaših BBF. Pravzaprav mi nikoli ni čisto jasno, kako si jih izbirate in po katerih kriterijih jim dajete to visoko priznanje: »naj, najboljši prijatelj«. Po moje so »naj, najboljši«  lahko samo tisti, ki jim brezmejno zaupamo, ki so nam in mi njim vedno na voljo, ki so za nas in seveda mi za njih pripravljeni narediti čisto vse. Ki so za nas in mi za njih pripravljeni iti tudi v vodo, pa ne samo do kolen, pa še ta naj bo mlačna, lepo prosim. Ali so ti, ki jim rečete BBF, res takšni, ne vem. Pač nisem v njihovi družbi, nisem jih spoznala v različnih situacijah. Za poštarja Gezo in soseda Milivoja vem, da sta moja BBF, saj sta to neštetokrat do(po)kazala.

Ko pa vi razmišljate o svojih najboljših prijateljih, si poskušajte odgovoriti tudi na  vprašanje, ali so ti vrstniki res prijatelji, ki bi za vas in vi za njih naredili vse. Veste, ni dovolj, da je prijatelj zabaven in simpatičen. Naši predniki si niso kar tako izmislili reka, da prijatelja spoznaš v nesreči. Zato se jaz na vašem mestu ne bi preveč žrla, ko si neka prijateljica, za katero ste mislili, da bo prijateljica tja do »konca vajinih dni«, lepega dne, brez pametnega pojasnila, poišče novo BBF. Priznam, da niti malo ni prijetno, ko se takšne vezi skrhajo, nastane nekakšna praznina, počutimo se izdani, ampak že to, da gre BBF stran, da vas zanemarja, se vam izogiba, kaže na to, da je to veliko prijateljstvo imelo praske in razpoke, le da jih prej niste videli. Takšni prijatelji pa radi nekam poniknejo ravno takrat, ko jih najbolj potrebujemo. To pa je pravzaprav še najhujše, kar se nam lahko zgodi. Si ne predstavljam, da bi si, denimo, zlomila nogo in bi Geza, ko bi ga najbolj potrebovala, dejal: Veš kaj, Justi, sem zmenjen s fanti za balinanje in ti nekaj dni ne bom pomagal. No, ja, si predstavljam, kako bi bilo. Sama bi prekinila takšno prijateljstvo, čeprav bi bila dolga leta prepričana, da mi je Geza BBF.

Zato niti za tvojo y ne bi mogli reči, da je BBF. Ja, takrat, ko ji prideš prav, ko nima drugega, potem si ti njena BBF. Lahko je samo čisto navadna prijateljica. Vsa ta neprijetna zmešnjava okrog koronavirusa je bila med drugim tudi nekakšen test, kdo je pravi prijatelj. Ne vem, kako sta se v minulih dneh ločenosti od sošolcev in prijateljev obnesli tista, ki bi jo ti rada imela za BBF, in tista, ki pravi, da je tvoja BBF. Mogoče sta se le pokazali v dobri, ali vsaj boljši luči kot doslej, če ne … tisto res pravo prijateljstvo boš pač morala še iskati. Ne bo lahko, ampak sprejmi to kot nekakšno razburljivo, negotovo raziskovanje značajev vrstnikov, kot avanturo, kot pot v neznano … Verjemi mi, bo kar zanimivo.

Mogoče pa je ta epidemija prispevala še kaj dobrega, če je to mogoče. Denimo, da je vsaj malo pripomogla, da so tvoji starši spoznali, kako je v tem času izoliranosti pomembno obiskovanje šole na daljavo, kako ste obsojeni na druženje po spletu in socialnih omrežjih, ki jih omogočajo te napravice, in kako je boljši pametni telefon res nuja, in da je ta zgodba, ko to pišem, že zgodovina.

Justi
Objavljeno v majski številki Pila 2020.

Vprašanje

Kaj bi raje dobili priloženo Pilu: kartice zvezdnikov ali nalepke?
Raje imam 3 kartice zvezdnikov, kot do sedaj.
(152)
Boljše bi bilo, da bi dobili več manjših nalepk zvezdnikov, živali in luštnih ilustracij.
(473)

AKTUALNO

7 korakov za lažjo izbiro srednje šole
7 korakov za lažjo izbiro srednje šole
“Kam boš šel/šla naprej?,” je vprašanje, ki ga verjetno kar pogosto slišiš. Te spravlja v veselje ali v stisko? Naj te pomirimo – kakorkoli se počutiš je popolnoma ok.
Spodaj ... Več
Šnofijev korona plakat
Ker Šnofiju ni vseeno za vas, je pripravil plakat o tem, kako se obvarovati pred okužbo!
Pri tem mu je na pomoč priskočil simpatični Zdravko Lidl. Ga že poznaš? Obišči ga na: https://www.zdravko-lidl.si/. Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Challe Salle - Lagano
Bepop - Daj se nasmej
Maraaya - Obujem nove čevlje
Nina Pušlar - Svet na dlani
BQL - Na frišno

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Jawsh 685 x Jason Derulo - Savage Love
BLACKPINK x Selena Gomez - Ice Cream
Billie Eilish - Bad guy
Ava Max - So am I

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. Bianca: Givenchy
3. BQL: Na frišno
4. Challe Salle: Lagano
5. Eva Boto: Ko najdeš sebe
6. Jan Plestenjak: Meni dobro je
7. Klara Jazbec: Največ
8. Maraaya: Drevo
9. Maraaya: Obujem nove čevlje
10. Nina Pušlar: Ujemi ritem

Tuja

1. Ariana Grande: Positions
2. Ava Max: So am I
3. Billie Eilish: Therefore I Am
4. BLACKPINK x Selena Gomez: Ice Cream
5. BTS: Dynamite
6. Harry Styles: Watermelon Sugar
7. Jason Derulo: Take You Dancing
8. Jawsh 685 x Jason Derulo: Savage Love
9. Shawn Mendes, Justin Bieber: Monster
10. Taylor Swift: willow

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKAJanuar 2021


Izid: 8. 1. 2021

Na glavo

Kaj je manjše, če obrnemo na glavo? Številka 9!
Power Girl, 10 let