Naslednji Pil izide 5. Februarja

Nova številka
Januar 2021


Izid: 8. 1. 2021
Teta Justi

Živijo!

Ko sem bila stara 7 let, sem izgubila očeta. Zdaj sem 13. Upala sem, da bom prebolela, ampak zdaj je vse še huje. Velikokrat se zlomim in jokam, zelo ga pogrešam. Mami je večinoma v službi in se ne zmeni toliko zame kot za mlajšo sestrico. Nobenemu se ne upam zaupati. Kadar kdo omeni besedo oče, se mi zasolzijo oči. Ali imaš kakšen predlog, kako naj prebolim?

Že vnaprej se ti zahvaljujem.

Zlomljena osebica, 13 let

Ljuba Zlomljena!

Če si pozorna bralka našega kotička, potem ti prav gotovo ni ušlo današnje pisemce nedaleč od tvojega, v katerem tvoja vrstnica išče nasvet, kako preboleti izgubo babice. Problem seveda ni isti, a primera imata eno skupno stično točko; kako preboleti izgubo osebe, ki nam je bila blizu, ki smo jo imeli radi, ki nam je pomenila veselje in oporo. Marsikaj uporabnega za tvojo zgodbo lahko najdeš v mojih razmišljanjih in deloma nasvetih leto dni mlajši Someone needs help. Ni enostavnega in za vse veljavnega ali uporabnega nasveta. Različni smo si in različno doživljamo čisto vse stvari, ki se nam dogajajo v življenju.

Smrt nekoga, ki nam je tako veliko pomenil, pa je res strahoten izziv oziroma preizkušnja naše moči, volje, želje, da premagamo občutek izgubljenosti, krivičnosti življenja, ki si nam drzne vzeti nekoga, ki bi nam pravzaprav še dolgo moral stati ob strani in nam pomagati pri odraščanju. In vsako tako izgubo drugače doživljamo oziroma se z njo drugače spopadamo v drugačnem obdobju našega življenja. Poštar Geza je ob neki priložnosti, ko sva sedela pod razcveteno češnjo zadaj za blokom, dejal, da ga je zelo prizadela smrt mame, ampak da se to ne da primerjati z bolečino in trpljenjem ob smrti precej mlajšega brata. Da je mamino življenje ugasnilo, je bilo vendarle pričakovano, saj je bila stara skoraj osemdeset let, toda brat … Mlad, zdrav, poln moči, načrtov … Nesreča pač … Dvajset let je tega, a ga še vedno pogreša, včasih se mu zdi, da bo zdaj zdaj stopil skozi vrata in kot nekoč ves nasmejan zahrumel: »Kje si brat, stara sablja … no, ja, bolj stara kot sablja.«

Vidiš, Geza pogreša brata tudi po dvajsetih letih, zato ni nič čudnega in presenetljivega, da ti še vedno pogrešaš očija. Ostala si brez njega ravno takrat, ko si vstopila v obdobje, ko oče punčkam, pardon, dekletom, veliko pomeni. Saj veš, tisti močni, odločni, vedno prisotni, strogi in nasmejani očetje, ki so skoraj vedno steber, ki te varuje in ponuja oporo. Tudi takrat, ko se z njimi ne strinjamo ali pa nam gredo na živce, ko tečnarijo zaradi ocen. Hoditi skozi otroštvo in najstništvo brez enega od staršev je, kot bi hodili brez ene noge. Gre, ampak je težko.

Toda ti imaš pravzaprav en drug problem, ki se mi zdi še bolj pereč. Mamo. Ta je v svoji bolečini in izgubi, ob skrbi za dva otroka, predvsem pa za tvojo mlajšo sestro, nekje izgubila tebe. Pozabila je, da jo kljub temu, da si starejša in s tem razumnejša, v resnici še bolj potrebuješ, saj ti mora vsaj malo nadomestiti očeta. Ni lahko, ni isto, ampak drugače ne gre. Še posebej, ker nimaš, vsaj trenutno, nikogar, da bi mu zaupala svoje težave in bolečino. Žal je dopisovanje s teto Justi  premalo in preredko, da bi bilo ustrezen nadomestek. Zato se boš morala pogovoriti z mamo in ji razložiti, da jo potrebuješ ne samo kot starša, ki poskrbi, da imaš hrano in obleko, ampak tudi kot zaupnico, kot prijateljico, kot svetovalca, kot trdno oporo, ki nadomesti očeta.

Poglej, jaz pri svojih častitljivih letih potrebujem soseda Milivoja in poštarja Gezo, da jima zaupam težave, da ju prosim za pozornosti in nasvet, da mi kot nekakšna pohodna palica pomagata premostiti težave in dileme. Kako potemtakem  ti ne bi pri svojih zgodnjih najstniških letih potrebovala mame? Saj boš čez kakšno leto našla dobro prijateljico ali prijatelja, s katerim boš delila težave in ki ti bo stal ali stala ob strani, ko ti bo težko, a to ne pomeni, da ti bo nadomestil starša. Le lažje ti bo. In če ne bo šlo drugače, če ne bo uspeha, potem ko se boš pogovorila z mamo, naj se o tem problemu z mamo pogovorita  razredničarka ali šolska psihologinja. In ne pozabi. Oče bi bil veliko bolj vesel, če bi ti živela normalno, zadovoljno, veselo življenje najstnice, ne pa žalovala in se izgubljala v bolečih spominih nanj.

Lepo te pozdravljam

 

Justi
Objavljeno v majski številki Pila 2020.

Vprašanje

Koliko vaših sošolcev je naročenih na Pil?
Nihče.
(184)
Eden ali dva.
(309)
Kar precej :)
(95)

AKTUALNO

7 korakov za lažjo izbiro srednje šole
7 korakov za lažjo izbiro srednje šole
“Kam boš šel/šla naprej?,” je vprašanje, ki ga verjetno kar pogosto slišiš. Te spravlja v veselje ali v stisko? Naj te pomirimo – kakorkoli se počutiš je popolnoma ok.
Spodaj ... Več
Šnofijev korona plakat
Ker Šnofiju ni vseeno za vas, je pripravil plakat o tem, kako se obvarovati pred okužbo!
Pri tem mu je na pomoč priskočil simpatični Zdravko Lidl. Ga že poznaš? Obišči ga na: https://www.zdravko-lidl.si/. Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Challe Salle - Lagano
Bepop - Daj se nasmej
Maraaya - Obujem nove čevlje
Nina Pušlar - Svet na dlani
BQL - Na frišno

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Jawsh 685 x Jason Derulo - Savage Love
BLACKPINK x Selena Gomez - Ice Cream
Billie Eilish - Bad guy
Ava Max - So am I

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. Bianca: Givenchy
3. BQL: Na frišno
4. Challe Salle: Lagano
5. Eva Boto: Ko najdeš sebe
6. Jan Plestenjak: Meni dobro je
7. Klara Jazbec: Največ
8. Maraaya: Drevo
9. Maraaya: Obujem nove čevlje
10. Nina Pušlar: Ujemi ritem

Tuja

1. Ariana Grande: Positions
2. Ava Max: So am I
3. Billie Eilish: Therefore I Am
4. BLACKPINK x Selena Gomez: Ice Cream
5. BTS: Dynamite
6. Harry Styles: Watermelon Sugar
7. Jason Derulo: Take You Dancing
8. Jawsh 685 x Jason Derulo: Savage Love
9. Shawn Mendes, Justin Bieber: Monster
10. Taylor Swift: willow

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKAJanuar 2021


Izid: 8. 1. 2021

Katero je najpopularnejše kitajsko ime? - Či gumi
AlisonLouisa, 14