Naslednji Pil izide 5. Februarja

Nova številka
Januar 2021


Izid: 8. 1. 2021
Teta Justi

Justiiiiiiiii!

Ker vem, kako dobro znaš pomagati, ti pišem. Sem fant, ampak mi v šoli nonstop težijo punce. Skoz mi govorijo, da sem možgansko zaostal in me zafrkavajo, da nič ne znam. Težko je, ker me potem zafrkavajo tudi fantje, da se ne znam upreti puncam in da sem jokica. Tako sem ves čas žalosten in se ne morem dobro skoncentrirati pri testih, zato dobivam slabše ocene in mi zaradi teh težijo še starši. Trudil sem se že povedati učiteljem, ampak pravijo, da je to znak, da so zaljubljene vame. Vem, da to ni res in ker ne vem, kako bi to rešil, sem ti pisal, ker vem da zelo dobro pomagaš. Hvala!

luka123, 13 let

Ojla, Luka 123!

Ne misli, da te poskušam potolažiti, da bi zgolj na hitro preskočila to zoprno temo. Samo mimogrede ti bom omenila, da se od mojega najstništva do danes glede  nadlegovanja v razredu ni kaj dosti spremenilo. Nekoč smo temu rekli zafrkavanje, teženje, danes imamo sodobno tujko »bullying«, a vsebina je ista. Skupina, najsi je to razred ali soseska, najde žrtev, najraje koga, ki je nekoliko zadržan, bojazljiv, neodločen, in si ga privošči. Največkrat na besedni ravni, tu in tam pa se ga, žal, lotijo tudi fizično. Mogoče je bilo tega v moji mladosti nekoliko manj kot danes, mislim, da smo se vendarle bolj bali in staršev in učiteljev, a nekaj primerov skupinskega nadlegovanja posameznika se je tudi našlo. Moji  skodrani, nekoliko divji in zelo rdeči lasje se bili kar nekajkrat tarča posmeha – največkrat sem bila hudičevka ali čarovnica. Praviloma sem jih ignorirala, zamahnila z roko in šla svojo pot,  češ, kaj hočemo, tepčkom se ne da pomagati, nekajkrat pa sem jeznorito in odločno zahtevala od razredničarke, naj jih ustavi. Saj sem tvegala, da mi bodo rekli »špeckahla«, a mi je bilo vseeno. Pa nisem tega naredila zaradi sebe.

Ustaviti jih je bilo treba zaradi drugih, ki bi se jih lotili, ko bi videli, da meni ne pridejo do živega. Ti drugi bi bili morda bolj občutljivi in zato bolj ranljivi, kot sem bila jaz, ne bi se znali braniti, prizadelo bi jih nekako tako kot tebe. Tega pa ne bi prenesla. Razredničarka je bila carica. Sklicala je kar nekaj razrednih ur in na njih najprej razložila, kaj je prijateljstvo, kako pomembno je spoštovanje drugih, kako si moramo biti drug drugemu v oporo, potem pa ostro napovedala kazni za poniževanje, teženje in zmerjanje sošolcev, pa še staršem na roditeljskih sestankih je zelo odločno naložila, da se resno pogovorijo s svojimi »mladički«, če nočejo vsak teden podpisovati kakšnih opominov in ukorov. Zato sem, ko sem slišala odgovor tvojih učiteljev, morala spiti kar dva metina čaja za pomiritev živcev, in zgrizljati dva kot bukov les trda piškota, ki jih je spekel poštar Geza (Niso mi ravno uspeli, je dejal, kot da bi mu kdaj prej uspeli). »Zafrkavajo te in ti težijo, ker so zaljubljene vate,« so ti rekli in verjetno je ta gola in bosa. To je samo korak daleč od druge neumnosti, ki jo pogostokrat slišimo: »Mož je pretepal ženo, ker jo je imel tako rad!« Nihče nikogar ne ponižuje in nadleguje zato, ker ga ima rad.

To, kar sem napisala, lahko poveš tem učiteljem in jih še enkrat prosi, naj problem vendarle vzamejo resno. Ker pa, kot bi dejal moj ded, če čakaš na druge, ti lahko prej dolga brada zraste, boš moral tudi sam malo dvigniti glavo in razširiti peruti kot prvi petelin na dvorišču. Poglej, nisi nič slabši od njih, verjetno v marsičem celo boljši, le da so našli tvojo šibko točko – nesamozavest in zdaj to izkoriščajo. Da bi sami sebe prepričali, da  so močnejši, pomembnejši, pametnejši, lepši in še kaj. A takšni so samo v skupini, v tropu. Vsak sam zase niti v sanjah ni tako samozavesten. Zato tudi ti nimaš nobenega razloga, da bi se počutil manjvrednega. Verjemi mi, nikoli se ne spravijo nad tiste, ki zamahnejo z roko in rečejo, vi kar čvekajte, ali pa se prešerno nasmejejo v odgovor na njihovo izzivanje. Verjemi in zaupaj vase. Niso oni merilo, ampak si si merilo sam. Ne bodi žalosten, ampak postani odločen, pogumen  in vesel in prepričana sem, da boš korak za korakom popravil tudi ocene.  Ne pozabi, življenje je lepo, četudi so v njem tudi takšni, ki ti ga skušajo skaziti. Pa še nekaj. Kmalu, že v srednji šoli, bo tega skupinskega nadlegovanja manj, sošolci bodo bolj odrasli, zrelejši. Bodo pač neki drugi problemi, a dragi moj, kdaj pa jih ni! O njih pa bova klepetala ob neki drugi priložnosti.

Justi
Objavljeno v marčevski številki Pila 2020

Vprašanje

Koliko vaših sošolcev je naročenih na Pil?
Nihče.
(184)
Eden ali dva.
(309)
Kar precej :)
(95)

AKTUALNO

7 korakov za lažjo izbiro srednje šole
7 korakov za lažjo izbiro srednje šole
“Kam boš šel/šla naprej?,” je vprašanje, ki ga verjetno kar pogosto slišiš. Te spravlja v veselje ali v stisko? Naj te pomirimo – kakorkoli se počutiš je popolnoma ok.
Spodaj ... Več
Šnofijev korona plakat
Ker Šnofiju ni vseeno za vas, je pripravil plakat o tem, kako se obvarovati pred okužbo!
Pri tem mu je na pomoč priskočil simpatični Zdravko Lidl. Ga že poznaš? Obišči ga na: https://www.zdravko-lidl.si/. Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Challe Salle - Lagano
Bepop - Daj se nasmej
Maraaya - Obujem nove čevlje
Nina Pušlar - Svet na dlani
BQL - Na frišno

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Jawsh 685 x Jason Derulo - Savage Love
BLACKPINK x Selena Gomez - Ice Cream
Billie Eilish - Bad guy
Ava Max - So am I

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. Bianca: Givenchy
3. BQL: Na frišno
4. Challe Salle: Lagano
5. Eva Boto: Ko najdeš sebe
6. Jan Plestenjak: Meni dobro je
7. Klara Jazbec: Največ
8. Maraaya: Drevo
9. Maraaya: Obujem nove čevlje
10. Nina Pušlar: Ujemi ritem

Tuja

1. Ariana Grande: Positions
2. Ava Max: So am I
3. Billie Eilish: Therefore I Am
4. BLACKPINK x Selena Gomez: Ice Cream
5. BTS: Dynamite
6. Harry Styles: Watermelon Sugar
7. Jason Derulo: Take You Dancing
8. Jawsh 685 x Jason Derulo: Savage Love
9. Shawn Mendes, Justin Bieber: Monster
10. Taylor Swift: willow

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKAJanuar 2021


Izid: 8. 1. 2021

Polž počasi pleza na drevo. Mimo pride sraka in ga vpraša, kam pleza. Polž ji odgovori na hruško. Sraka je rekla, da gor ni nič hrušk. Polž ji je odgovoril, da, ko bo gor, bodo pa že.
sb, hp fan, 12