Nova številka
Oktober 2020


Izid: 2. 10. 2020
Veterinarka

Živjo,

doma imam malo več kot pol leta staro mačko. Domov smo jo vzeli precej mlado. Živela je pri nekem apartmaju ob gozdu. Ob začetku se je vsega doma bala: celo trave. Zdaj pa ves čas razgraja in jo (dobesedno) meče in dela prevale, salte… Skrbi me, da ima epilepsijo, vendar ne vem, če se ta pojavlja pri živalih. In opazila sem tudi, da ima na vrhu ušeskov čopke, kakor divje mačke. Bi bilo možno, da je križanec, glede na to kje je živela?

In pa še: imamo veliko hišo in me skrbi, da je za majcenega mucka prevelika. Bi lahko bil to vzrok, da kar naprej praska kavč in stole in podobne stvari? Ali je to le še kakšen dodatni značaj divjega mačka?

Velikokrat se je tudi že stepla z mačkonom, ki lazi okoli naše hiše in nam je že spodil našo prejšnjo muco. Mi smo se sem preselili za tem mačkom in zato se mi zdi, da mi vdiramo v njegov teritorij.

Prosim te, da mi odgovoriš, saj nočem zgubiti še nje in mi pojasniš ostale zadeve, ter če so povezane s tem!!!!Prosimmmmmmmmmm!

Zaskrbljenka, 11 let

Živijo!

Mislim, da je tvoja mačka samo malo razposajena, saj je v bistvu še zelo mlada in se rada igra. Živali imajo lahko epilepsijo, vendar se kaže povsem drugače. Kar nekaj pasem mačk ima čopke na ušesih, možna pa je tudi paritev med divjo in domačo mačko. Če imate veliko hišo, je to samo dobro, saj ima tako muca veliko prostora, ki ga lahko raziskuje. Tako kot sem omenila, se tvoja muca rada igra, in če je samo notranja, ima veliko energije, ki jo, na žalost, sprosti tudi tako, da spraska kavč, stole, pleza po zavesah itd. Daj ji kakšno igračko, po hiši ji vleci vrvico, naj teka za njo in jo lovi, da se bo malo utrudila. Potem tudi ne bo toliko uničevala po hiši. Zunanje muce se zunaj zamotijo z raziskovanjem okolice, lovljenjem miši in ptičev, plezanjem po drevesih, kar jih utrudi in po navadi pridejo domov samo spat. S pretepanjem muca brani svoj teritorij, kar ni nič narobe in je povsem normalno. Lahko le dobi kakšne poškodbe, rane, na katere moraš biti pozorna. Najboljše bi bilo, da jo čim prej  naročite na sterilizacijo, ker se bo po posegu umirila.

veterinarka Tina
Objavljeno v marčevski številki Pila 2020

Vprašanje

Koliko vaših prijateljev uporablja Pilovo spletno stran?
Nihče.
(647)
Eden ali dva.
(383)
Več!
(191)

AKTUALNO

Ljubezen temelji na spoštovanju
Predstavljaj si, da spoznaš princa na belem konju. Ali pa princeso (nismo sigurni, če tudi te pridejo na belem konju, ampak saj razumeš). Kakorkoli. Sta neizmerno zaljubljena, vajina sporočila so polna srčkov, vajini glavi nekje visoko v oblakih. Vendar pa je ta princ/princesa ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača:
S.I.T.: VROČE
BQL: NA FRIŠNO
Nika Zorjan: KORONA CIAO

zalagasper: SEBI
Challe Salle: LAGANO

Tuja:
Billie Eilish: BAD GUY
BTS: DYNAMITE
Katy Perry: DAISIES
Ava Max: SO AM I

Taylor Swift: CARDIGAN

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKAOktober 2020


Izid: 2. 10. 2020

Najdaljša beseda

Katera je najdaljša beseda? Elastika, ker jo lahko raztegneš čez vse.
muca Zajči, 12