Nova številka
Oktober 2020


Izid: 2. 10. 2020

Gospa Sherlock Holmes in grob svetega Petra

Skrivnosti zgodovine

Fotografija: Wikipedia
Besedilo: Aleš Nosan

Dragi pilovci, da bomo lahko razumeli našo napeto detektivsko zgodbo, moramo najprej vedeti, da je bil Jezusov učenec apostol Peter prvi papež Katoliške cerkve, ki je v času starega Rima umrl kot mučenik. To seveda ne pomeni nič dobrega. Ker so Rimljani dolgo preganjali krščanstvo, so Petra ubili tako, da so ga križali (podobno kot Jezusa Kristusa). Za tiste čase ta način usmrtitve ni bil nič posebnega. Še več. Bil je povsem običajen. Prav zato so bili vsi prvi papeži Katoliške cerkve razglašeni za svetnike.

Cerkev sv. Petra
Rimski cesar Konstantin, ki je v 4. stoletju dovolil krščanstvo, je na domnevnem Petrovem grobu postavil veličastno cerkev sv. Petra, ki stoji v današnjem Vatikanu – najmanjši državi na svetu. To je tam, kjer vam skozi okno maha papež in kjer ozemlje države, ki obsega cerkev, velikanski trg pred njo, nekaj palač, vatikanske vrtove in najmočnejši radijski oddajnik na svetu, lahko obhodite v dobri uri. Petrova cerkev je bila dolgo največja na svetu, potem pa so v Afriki postavili še eno, ki je daljša za nekaj centimetrov. Vseeno, cerkev v Vatikanu je – z eno besedo – veličastna. Toda ali je res postavljena na Petrovem grobu? To je zdaj naše vprašanje.

Vprašanje

Koliko vaših prijateljev uporablja Pilovo spletno stran?
Nihče.
(647)
Eden ali dva.
(383)
Več!
(191)

AKTUALNO

Ljubezen temelji na spoštovanju
Predstavljaj si, da spoznaš princa na belem konju. Ali pa princeso (nismo sigurni, če tudi te pridejo na belem konju, ampak saj razumeš). Kakorkoli. Sta neizmerno zaljubljena, vajina sporočila so polna srčkov, vajini glavi nekje visoko v oblakih. Vendar pa je ta princ/princesa ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača:
S.I.T.: VROČE
BQL: NA FRIŠNO
Nika Zorjan: KORONA CIAO

zalagasper: SEBI
Challe Salle: LAGANO

Tuja:
Billie Eilish: BAD GUY
BTS: DYNAMITE
Katy Perry: DAISIES
Ava Max: SO AM I

Taylor Swift: CARDIGAN

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKAOktober 2020


Izid: 2. 10. 2020

S šefom na kavi

Šef: "Kaj boste pili, kolega?"

Podrejeni: "Kar boste vi, šef."

Pride natakar in šef naroči: "Dve kavi."

Podrejeni: "Tudi meni dve."

Uroš, 12 let