Nova številka
Oktober 2020


Izid: 2. 10. 2020

Dodo – žalostna zgodba o ptiču, ki je postal simbol izumiranja vrst

Tačke

Fotografija: Wikipedia
Besedilo: Marina Dermastia

Zvesti Pilovi spremljevalci rubrike Tačke ste v preteklih letih spoznali kar nekaj živali, ki jih danes še lahko vidimo  v njihovih naravnih okoljih, a je njihova usoda skrb vzbujajoča. Zaradi različnih vzrokov, žal, zelo velikokrat povezanih z našim nespametnim ravnanjem s svetom okoli nas, pa nimamo nobenega zagotovila, da bodo to možnost imele tudi naslednje generacije pilovcev. V naslednjih številkah vam bom predstavila nekaj tistih živalskih vrst, ki so v zadnjih 100 letih za vedno izginile z našega planeta, oziroma predstavnike nekaterih vrst lahko srečamo le še v živalskih vrtovih. Koliko živalskih vrst je izumrlo v zgodovini Zemlje, ne bomo nikoli izvedeli, a za ptiča dodoja z otoka Mavricija vemo, da so ga nazadnje videli brodolomci s potopljene ladje leta 1662.

 »Ostudni ptič«
Dodojev edini dom je bil majhen vulkanski otok Mavricij, ki leži dva tisoč kilometrov vzhodno od vzhodnoafriške obale. Leta 1598, ko so otok osvojili Holandci, je bil ta precej drugačen, kot je danes. Prekrit je bil z gostimi gozdovi ebenovcev in bambusa. V njih je živelo več kot dvajset vrst nenavadnih ptičev, med njimi tudi dodo. Otok je bil pravi raj za izmučene in lačne mornarje, ki so na njem pristali po dolgih mesecih plovbe. Njihovi ohranjeni zapiski govorijo predvsem o tem, kakšnega okusa je bila posamezna žival. Dodoja so opisali kot ostudnega, saj tudi ure kuhanja niso omehčale njegovega mesa, razen prsnega dela, ki je bil zelo dober.

Vprašanje

Koliko vaših prijateljev uporablja Pilovo spletno stran?
Nihče.
(647)
Eden ali dva.
(383)
Več!
(191)

AKTUALNO

Ljubezen temelji na spoštovanju
Predstavljaj si, da spoznaš princa na belem konju. Ali pa princeso (nismo sigurni, če tudi te pridejo na belem konju, ampak saj razumeš). Kakorkoli. Sta neizmerno zaljubljena, vajina sporočila so polna srčkov, vajini glavi nekje visoko v oblakih. Vendar pa je ta princ/princesa ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača:
S.I.T.: VROČE
BQL: NA FRIŠNO
Nika Zorjan: KORONA CIAO

zalagasper: SEBI
Challe Salle: LAGANO

Tuja:
Billie Eilish: BAD GUY
BTS: DYNAMITE
Katy Perry: DAISIES
Ava Max: SO AM I

Taylor Swift: CARDIGAN

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKAOktober 2020


Izid: 2. 10. 2020

Pirat

Kako se reče piratu z dvema rokama in dvema nogama? ZAČETNIK.

Pirat, 12