Nova številka
September 2020


Izid: 1. 9. 2020

Ali ste vedeli?

Skrivnosti zgodovine

Fotografija: Wikipedia
Besedilo: Aleš Nosan

Dragi pilovci, tudi v novem šolskem letu odkrivamo skrivnosti zgodovine. V človeški preteklosti obstaja veliko stvari, o katerih se ve malo ali pa so malo znane in tako bolj skrivnostne. Če uporabim metaforo, malo dreves v širnem gozdu smo skupaj odkrili do sedaj. Zato nadaljujemo. Nadaljujemo pa tudi in predvsem zato, ker vam je rubrika očitno všeč. Vaše mnenje je tisto, ki šteje. Za začetek odkrijmo nekaj skrivnosti s pomočjo zanimivih vprašanj.

Vzklikni presenečeno, ko zagledaš gibanje v obeh smereh!
Poznate rebuse? To so uganke, pri katerih je treba na podlagi risb, črk ali znakov uganiti ustrezno besedo ali stavek. Naredimo to s pomočjo naslednjega stavka: Vzklikni presenečeno, ko zagledaš gibanje v obeh smereh! In rešitev: Vzklik je ej, gibanje v obeh smereh pa je seveda promet. Promet + ej = Prometej. Mitološki junak, ki je z Olimpa ukradel ogenj in ga podaril ljudem.

Katera je bila prva evropska utrdba, uničena z eksplozivom?
Stalno bojevanje je spodbujalo napredek vojaške tehnologije. Trdnjave so postajale vse trdnejše, ker so topovi postajali vse gibljivejši in nevarnejši. Kot opomin za vse slabe gradnje je bil grad roparskih vitezov na Tannenbergu v južni Nemčiji, ki je leta 1399 postal prva evropska utrdba, uničena z uporabo eksploziva.

Vprašanje

Boste letos naročeni na PIL?
Seveda!
(627)
Verjetno ne.
(348)
Grem zdaj prepričat starše!
(171)

AKTUALNO

Ljubezen temelji na spoštovanju
Predstavljaj si, da spoznaš princa na belem konju. Ali pa princeso (nismo sigurni, če tudi te pridejo na belem konju, ampak saj razumeš). Kakorkoli. Sta neizmerno zaljubljena, vajina sporočila so polna srčkov, vajini glavi nekje visoko v oblakih. Vendar pa je ta princ/princesa ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača:
Nika Zorjan: KORONA CIAO
S.I.T.: VROČE
Challe Salle: LAGANO

zalagasper: SEBI
BQL: NA FRIŠNO

Tuja:
Billie Eilish: BAD GUY
BTS: EGO
Ava Max: SO AM I
Katy Perry: DAISIES

Taylor Swift: CARDIGAN

Oglas

TVOJ GLASBENI PREDLOG

Ime ali vzdevek:
Starost:

ZADNJA ŠTEVILKASeptember 2020


Izid: 1. 9. 2020

15 minut

Žena reče možu: »Za 15 minut grem k sosedi, ti pa vsake pol ure premešaj golaž.«

Girl10, 10 let