snofi
Naslednji Pil izide 6. septembra
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Zasvojeni z zasloni

Značka
Ti & jaz
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Irena Duša

Ah, današnja mladina! Kar naprej so na telefonih. Tako vzdihujejo mame in očetje in strici in tete in sosedje in neznane gospe na avtobusu, ki jih ni nobeden nič vprašal. Ja, ko smo bili mi mladi, smo morali delat in nismo imeli časa za neumnosti, kam gre ta svet! Kam gre? Naprej! – bi rada odgovorila gospe na avtobusu, ki je ni nobeden nič vprašal. Ampak nima smisla. Vsemu napredku in razvoju tehnologije navkljub se ena reč namreč nikoli ne spremeni: obupavanje odraslih nad mladino, kar se kaže s poveličevanjem preteklosti prvih in zaskrbljenostjo za prihodnost drugih. Še ena reč, ki skozi generacije vztraja z nami, pa je odvisnost, in o njej bomo na pobudo 13-letne Sadgirl govorili danes.

 

Odvisnost je kot tisti volk, ki dlako menja, nravi pa ne. Skozi čas in od človeka do človeka privzema različne oblike, a v bistvu so si vse odvisnosti precej podobne. Gre za vedenja, ki ti škodijo, pri čemer veš, da ti škodijo, a se kljub temu počutiš nemočnega, da bi prenehal z njimi. Okej, večkrat tudi ne veš, da ti škodijo, tudi to se zgodi. Nekateri ljudje se zares ne zavedajo, da so od nečesa odvisni, drugi po tihem vejo, a si zatiskajo oči, ker reči, da nečesa ne zmoreš sam, je vedno težko. Sadgirl ne sodi v to kategorijo, saj je kar naravnost napisala: »Sem zasvojena z zasloni in enostavno ne zdržim niti en dan brez računalnika, zato imam pogosto težave v šoli in doma.«

Kaj je bilo prej, kokoš ali jajce

Zagotovo je priznanje sebi in drugim, da problem obstaja, prvi korak na poti do njegove rešitve. A ustavimo se za trenutek pri tem, kaj je bilo prej, kokoš ali jajce, zasvojenost ali težave v šoli in doma. Res je, da zasvojenost žene samo sebe naprej, pa naj gre za igre na srečo, alkohol, droge, kajenje, tehnologijo, ljubezen, adrenalin ali celo tako imenovane pozitivne odvisnosti, kot je šport. In vsaka zasvojenost povzroča težave na drugih področjih življenja. A po mojih izkušnjah so to težave, ki so človeka mučile, že preden je zapadel v odvisnost.

Če nas tepe močnejši od nas, je naravno, da se umaknemo. Enako je umik naraven, kadar nas tepe življenje.

Če vzamemo konkreten primer: začne se s tem, da te »v šoli kritizirajo in opravljajo« in tudi doma nekako oslepijo za vse tvoje kvalitete. V takšnih okoliščinah je normalno, da se umakneš v svoj svet. V tem primeru za računalnik, ker te ne kritizira »in se ne dere name kot moja mami«. Le kdo bi prostovoljno izbral dretje namesto umika?

Sklenjen krog

Eno tako spodbuja drugo, težave, ki jih ne znamo zagrabiti na pravem koncu, večajo odvisnost, in odvisnost veča težave. In tako naprej in tako naprej, dokler ne pride do karambola. Ali dokler kdo od ljudi v tvoji bližini ne ugotovi, da je treba presekati ustaljene vzorce, se neha dreti in poskusi razumeti. Ali če si kot Sadgirl dovolj pameten, da pomoč poiščeš sam. Vsaka odvisnost se prej ali slej neha, vprašanje je samo, kako visoko ceno izpiše pod črto. Zagotovo ste se že srečali s svarili, da odvisnosti (tu govorimo predvsem o kemičnih) lahko zahtevajo celo najvišjo ceno, torej življenje. Ukrepanje je torej nujno, raje prej kot slej.

Prvo pomoč pri digitalni zasvojenosti pri nas ponuja Logout.org.

Na srečo zasvojenost z zasloni načeloma pusti fizično telo na tem svetu, ugrabi pa duha in svobodno voljo, kar ni ravno optimalno za srečno prihodnost, ki si jo večinoma želimo. Ta je v primeru, ki ga obravnavamo danes, videti, kot »da me noben ne mara, ker sem v šoli nula, doma pa nekdo, ki dela samo težave.«

Prva pomoč

Priznam, da me stisne pri srcu vsakič, ko to preberem. V življenju namreč še nisem srečala človeka, ki bi bil nula in delal same težave, sem jih pa srečala kar nekaj, ki sami o sebi tako mislijo. In v tem primeru poznam eno samo zdravilo: ljubezen od znotraj in ljubezen od zunaj. Tisto od znotraj je včasih težko zbrati, zato pri tem pomagajo svetovalni delavci in terapevti ter pravzaprav katerokoli oseba, ki v tebi vidi vse tisto lepo, za kar si sam slep. Ljubezen od zunaj je malo lažje spodbosti, ker po navadi tako ali tako obstaja, samo malo se dela neumno. Povedano po domače: tudi marsikateri starši vsake toliko potrebujejo eno strokovno klofuto, da na potomstvo nehajo stresati nezadovoljstvo zaradi lastnih zavoženih življenjskih projektov in se ponovno zavejo, kako imajo svoje edinstvene otroke predvsem radi. Za to lahko poskrbi iskren pogovor z otrokom, drugim odraslim, kakšna literatura, podkast ali strokovnjak.Pišite nam!

Moje mnenje za naslednjo številko

11-letni Osamljen nam je pisal: »Hej! Jaz imam en problem in to je, da nimam nobenega prijatelja. Ne vem, kako naj ga najdem. Sem bolj tih in se ne znajdem v družbi. Ne vem, kaj naj naredim. Prosim, pomagajte mi!!!!!

Imate tudi vi podoben problem? Se počutite osamljene? Nimate pravih prijateljev? Kaj bi svetovali Osamljenemu?
Tvoje vprašanje ali mnenje:

Tvoje ime ali vzdevek:

Starost:Vprašanje

Boš v jeseni naročil Pil?
Da
(320)
Ne
(193)
Ne vem
(137)

AKTUALNO

Poklic: vojak

Ali veste, da je pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske toliko, da je vojak verjetno tudi vaš ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Julij 2024

gumb

Revija
Izid: 5. 7. 2024

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Luka Basi - Skrito v raju
2. Raiven - Veronika
3. Joker Out - Barve oceana
4. Maraaya - Nebesa
5. Joker Out - Carpe Diem

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Benson Boone - Beautiful Things
3. Miley Cyrus - Flowers
4. Ariana Grande - yes, and?
5. Olivia Rodrigo - Vampire

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Eva Boto: Kjer najbolj gori
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Barve oceana
4. Joker Out: Carpe Diem
5. Joker Out: Sunny Side of London
6. Luka Basi: Skrito v raju
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Raiven: Veronika
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Ariana Grande: yes, and?
2. Benson Boone: Beautiful Things
3. Dua Lipa: Training Season
4. Käärijä: Cha Cha Cha
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Noah Kahan: Stick Season
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Sia: Gimme Love
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Desa Muck - Blazno resno o šoli
3. Karen M. McManus - Eden od nas laže
4. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku
5. Mateja Gomboc - Sposojena babica Štefi

NAKLJUČNI VIC

Merry Christmas

Kaj dela Božiček z metrom? Meri christmas!

Saksofonistka, 12