Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Spolni odnosi

Značka
Ti & jaz
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Irena Duša Draž

Največja tabu tema vseh medijev za najstnike je spolnost, kar je precej trapasto, ker je po drugi strani to tema, ki večino najstnikov najbolj zanima. To potrjuje tudi pismo 12-letnega Ojoja, ki ga spolni odnosi »ful zanimajo«, a si ne upa vprašati staršev. Njegovo pismo smo izbrali, ker v svojem raziskovanju (in pomanjkanju zaupanja vrednih virov) zagotovo ni sam.

Naj za začetek stresem pehar slabe volje na vse, ki so pomagali pripeljati do absurdne situacije, v kateri javno ne smem preveč odkrito govoriti o tem, kar nas (vse) zasebno tako zelo okupira. Saj mislim, da osnovni namen ni bil slab – res bi bilo nesmiselno v imenu izobraževanja komaj zoreča človeška bitja zasuti z vsemi vidiki spolnosti, ki jih včasih še nekateri bolj izkušeni težko prebavimo. Ljudje pač dozorevamo različno hitro, niso na pogovor o seksu vsi pripravljeni že pri dvanajstih. A bojim se, da smo v pretirani skrbi, da ne bi komu prehitro odstrnili zaves v odraslost, dosegli ravno nasprotno. S tem, ko iz spolnosti delamo tabu, vedoželjno deco porivamo v internetno močvirje vprašljivih spolnih praks, torej natanko v to, pred čimer bi jih radi obvarovali.

Od misli k besedam

Razmišljanje o spolnosti je torej nekaj zelo normalnega in po mojem kaže na to, da gre odraščanje po planu. Dvanajst let in tudi nekaj manj se mi ne zdi nič prezgodaj za to. Pravzaprav o spolnosti tako ali drugače razmišljajo že zelo majhni otroci. Opazijo razlike med fantki in punčkami, zanima jih, od kod pridejo otroci, in jasno jim je, da je ljubezen med mamico in očijem nekaj posebnega. Seveda se razumevanje in obseg razmišljanja skozi leta poglabljata, to se mi zdi tudi precej logično.   Prej ali slej to pripelje do točke, ko je treba preiti od misli k besedam. Tu bomo začeli danes.

Od besed k dejanjem

Čeprav nisem verna, sta moje življenje in razmišljanje prepredena s krščanstvom, ki se je nekje v 8. stoletju naselilo v našem slovanskem gnezdu in iz njega zbrcalo gnila poganska jajca. Tako vse glavne krščanske praznike praznujem z ustreznim jedilnikom, redno uporabljam hvalabogu in omarija, cenim dobra dela in se primerno kaznujem, kadar me premaga skušnjava in zapadem v greh. Tako kot pravi kristjani tudi jaz grešim v mislih, besedah in dejanjih. Ta trinivojski pristop nam bo danes prišel precej prav.Pišite nam!

Moje mnenje za naslednjo številko

11-letni Ajet nam je pisal: »Zakaj te nekateri ljudje ne sprejemajo v družbo samo zato, ker si iz drugje? Npr. jaz sem musliman in zaradi kulture ne smem jesti svinsko, oni pri malici v šoli jejo svinjsko salamo in jaz rečem ne bom in nekdo reče: »Muslimani imajo polno rit vsega.«

Takole nam je potožil Ajet. Se tudi na vaši šoli dogaja, da slabo sprejemate sošolce iz drugih kultur in veroizpovedi? Kaj bi svetovali Ajetu? Kaj storite, če se zgodi kaj podobnega pri vas? Imate težavo s sprejemanjem drugačnih ali ne? Se vam zdi, da pripadnike drugih kultur in vere znamo sprejeti medse?


Tvoje vprašanje ali mnenje:

Tvoje ime ali vzdevek:

Starost:AKTUALNO

'Mej se LUŠTno

Najboljše spomine ustvarjamo ob druženjih s prijatelji in družino. Nič pa ni boljšega, ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Junij 2023

gumb

Revija
Izid: 2. 6. 2023

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Joker Out - Carpe Diem
2. Joker Out - Barve oceana
3. LPS - Disko
4. Leopold I. - Kinderšpil
5. Žan Serčič - Pusti mi spomin

Tuja
1. Måneskin - Beggin'
2. Miley Cyrus - Flowers
3. GAYLE - abcdefu
4. Rosa Linn - Snap
5. Stephen Sanchez - Until I Found You

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. BQL & Budale: Denarnica
2. BQL & Polkaholiki: Lučke
3. Joker Out: Barve oceana
4. Joker Out: Carpe Diem
5. Leopold I.: Kinderšpil
6. LPS: Disko
7. Nika Zorjan: Zadnjič kakor prvič
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Taja: Za trenutek
10. Žan Serčič: Pusti mi spomin

Tuja

1. BTS feat. Halsey: Boy With Luv
2. GAYLE: abcdefu
3. Imagine Dragons X JID: Enemy
4. Måneskin: Beggin'
5. Meghan Trainor: Made You Look
6. Michael Jackson: Billie Jean
7. Miley Cyrus: Flowers
8. Rosa Linn: Snap
9. Stephen Sanchez: Until I Found You
10. Taylor Swift: Anti-Hero

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Nejka Omahen Šikonja - Vihar v meni
3. Rick Riordan - Junaki Olimpa: Izgubljeni junak
4. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku
5. Dara McAnulty - Dnevnik mladega naravoslovca

NAKLJUČNI VIC

Riman vic

Ali vam povem en vic je prdnu stric, pa pride kamela reče, da se tega ne dela, pa pride kača reče, da se tega ne splača, pa pride kraljica reče, da bo v vasi veselica.

#Love, 10 let