0
0

PISMO OD NEKDO: Pozdravljena!

Pišem ti, ker res ne vem, kakšna je moja spolna usmerjenost.

Sem fant, se zelo dobro razumem sploh s puncami, pa tudi z nekaterimi fanti. Vizualno sta mi všeč oba spola, verjetno bolj punce. Seksualno pa so mi na nek način bolj všeč fantje, imam tudi včasih fantazije glede tega. V življenju pa se vidim samo s punco. Zmeden sem, ker mi vsak test pokaže drugače.

Nekdo, 16 let

Dragi Nekdo!
Najprej bi rada poudarila, da ne želim biti nespoštljiva do tete Justi, s tem da ti še tukaj svetujem, toda mislim, da bi ti še kakšen dodaten nasvet prav prišel.

Torej, jaz sem punca in sem iste starosti kot ti, imela pa sem podoben problem. Kasneje sem ugotovila, da sem del LGBT + skupnosti in se identificiram kot panromantic asexual (ne poznam slovenskega izraza, pomeni, da me romantično privlačijo vsi spoli – tudi transgenderji, bigenderji ipd., seksualno pa noben)

Resnica je, da ljubezen ni samo seks oziroma seksualna privlačnost. Grki na primer so imeli veliko besed za ljubezen (npr. eros, egapa, philia …), ki so opisovale različne vrste ljubezni (erotična ljubezen, ljubezen do družine, prijateljev, bratska ljubezen …). V Sloveniji besedo ˝ljubezen˝ najpogosteje uporabljamo samo za poimenovanje razmerja med fantom in punco, ki vključuje poljubljanje in tudi spolne odnose.

Tudi privlačnosti je več vrst: vizualna, otipna, čutna, romantična, seksualna … Vizualna privlačnost ni nujno omejena samo na osebe, navezuje se lahko tudi na predmete ali naravne pojave. To da ti je nekaj vizualno privlačno pomeni samo to, da si to želiš opazovati, narisati ali fotografirati. To najverjetneje pomeni, da vidiš neko punco ali pa fanta in si misliš: ˝Ta je pa tak lep/a, cute, luštna/lušten …˝ To samo po sebi ne določa tvoje spolne usmerjenosti, saj vizualna privlačnost pri tem nima velike vloge.

Tukaj pa se zaplete. Napisal si, da imaš fantazije o spolnih odnosih s fanti. To pomeni, da te fantje spolno privlačijo, kar posledično pomeni, da boš morda nekoč v razmerju s fantom. S tem ni nič narobe, čeprav te moram opozoriti, da tvoje razmerje s fantom morda ne bo trajalo dolgo, saj se kot si napisal v življenju vidiš samo s punco. To pomeni, da do fantov ne čutiš romantične privlačnosti (oziroma vsaj ne tako kot do punc), kar pa je po mojem pogoj za uspešno in dolgotrajno zvezo.

In naprej do punc. Ker si napisal, da se v življenju predstavljaš s punco, nimaš pa seksualnih fantazij o njih, to pomeni, da te najverjetneje v veliki meri privlačijo samo romantično. To pomeni, da si recimo predstavljaš kako s punco potujeta, gledata televizijo, opazujeta zvezde, hodita na zmenke, kuhata kosilo, živita v istem stanovanju, se morda poljubita ali imate celo svoje otroke, ipd., ne čutiš pa neke potrebe, da bi s punco spal. To seveda ni ovira, da ne bi mogel imeti punce. Iskreno, mislim, da bi veliko deklet uživalo v takem razmerju! Edino kar boš moral biti pozoren je, da te tvoja punca ne bo imela za prijatelja ali brata in nekega dne pripeljala drugega fanta.

Kakorkoli, s tabo ni nič narobe. Sicer bi rekla, da si del LGBT + skupnosti. Sicer ne vem, kaj bi bilo ustrezno poimenovanje, toda to tako ali tako ni pomembno. Vse kar moraš vedeti je, da si v redu takšen kot si in da je veliko ljudi, ki te podpirajo.

In zdaj še majhne komentar na nasvet tete Justi, da počakaj še malo. To je zelo dober nasvet, toda vedeti moraš tudi, da ni nič narobe, če se v nekem obdobju identificiraš oz. meniš, da si neke spolne usmerjenosti, potem pa si premisliš. To je povsem normalno, saj se ljudje s starostjo spreminjamo, poleg tega pa se tudi vedno boljše spoznavamo.

Lep pozdrav,
Človek