Nova številka
September 2020


Izid: 1. 9. 2020

Maria Parr: Golmanka in morje

Bralni grižljaj

Fotografija: Založba Mladinska knjiga
Besedilo: Katja Stergar v sodelovanju z Bralno značko

»To je pes!« je zavpila Lena in zdrvela v tisto smer. »Z ovratnico se je nekam zataknil! Ubožček!«

Da najdeš takole psa sredi gozda! In če bi že bil naš Tačko ali Aiko ali Tjorven ali kakšen drug iz naselja, pa ni bil. Bil je čisto nov, ne Lena ne jaz ga še nisva videla. Rjav kožuh se mu je tako lepo svetil v soncu, žalostno naju je gledal.

»Po mojem je to znak,« je resno rekla Lena, ko sva ga reševala. »Po mojem se je zatekel v Razbito Matildo in bi rad ostal tukaj. V tem primeru lahko z bratom še malo počakam. Mogoče bo preveč dela naenkrat …«

Gledal sem dolg povodec.

»Lena, po mojem ima lastnika.«

Na to ni rekla nobene.

Stekla je iz gozda in po srednje visoki travi na Hudoklančnikovem travniku – in vmes se je smejala novemu prijateljčku. Leni pasja družba pač prija.

Ampak sreča ni trajala dolgo. Na Hudoklančnikovem dvorišču je stal velik bel tovornjak, pred njim pa se je trlo ljudi.

»Has!« so zavpili v en glas.

Pes je potegnil, tako da je Lena padla v blatno traktorsko kolesnico in spustila povodec. Ko se je pobrala, je bila kot en sam velik kakec. Dve sekundi je gledala ljudi tam spodaj, blatne roke so ji štrlele na oba konca. Potem je odmarširala dol.

»Na psa pa ne znate posebno paziti!« je zagrmela.

Ljudje so prestrašeno buljili v naju – še posebno pa v Blatno Leno. Nemirno sem se prestopal. Čisto zadaj sem opazil punco, skoraj podobno soncu. Svetli kravželjčki so ji obdajali glavo kot oblak, sramežljivo se je smehljala, medtem ko je čohala psa za ušesi.

Lena in Trile
Ali se kdo med vami še spomni fantastične knjige Vafljevi srčki? Če se, potem o Leni in Trileju veste že veliko, ampak človek je pri 12 letih precej drugačen kot pri 10 ali 11 in dogaja se mu marsikaj novega. Sploh pa – to je nepreklicno dejstvo – z Leno nikoli ni dolgočasno … pri Leni človek nima časa niti pomisliti na to besedo, ker njej dogaja na polno. Ko ji Trile pokaže vratolomni skok z najvišjega pomola, od koder si Lena v vsem času še ni upala skočiti, ne razmišlja, ampak bums, oblečena pristane zraven njega. Hja, nepremišljena in trmoglava. Pa zelo zabavna in drzna. Trile je nekoliko bolj umirjen in premišljen, ampak kaj ko ga Lena hitro zapelje – morebiti v koledovanje. Saj vem, to ni niti predrzno niti kanček nevarno. No, naj ne bi bilo, če pa se zunaj pripravlja na orkan in ti starši zabičajo, da nihče ne sme od doma, pa jo ti vseeno popihaš, potem je to – kratko malo nevarno.

Brigita
Potem pa se v Razbito Matildo priseli Brigita. Angelski kodrčki, milina na obrazu in, no, Trile malo poblesavi. Lena pa to težko gleda. Ker Lena se ne prilagaja drugim, ker ona ima svoj prav in ta edini šteje. Trile pa kar naenkrat pospešeno vadi klavir, se sprehaja z Brigito in poseda na pomolu. Ker je Brigita tako prijazna in nežna in ljubka. Čeprav ni prijazna samo z njim in to ga malo muči. In božičnega darila ne da samo njemu. To ga še malo bolj muči. In na praznovanju rojstnega dne se malo bolj pogovarja s Tomijem.

Trile in Lena
Trile bi se z Leno prav rad pomenil o tem, ampak mu ne gre z jezika. Kot da ne bi bila več najboljša prijatelja. Kot da si ne bi znala več zaupati. Leni se dogaja nekaj podobnega. Trileju bi z veseljem povedala vse o mučenju Tomijevega očeta na treningu, pa o novem nogometnem moštvu, pa o razbijanju v čolnarni, pa o tem, da so vsi dojenčki dobrodošli. Uf. Včasih je pač tako, da je treba malo narazen, da spet prideš skupaj. Ker Razbite Matilde ni brez neustrašne Lene in njenega najboljšega prijatelja, po novem enako neustrašnega Trileja. Kaj naj rečem – absolutno vrhunska knjiga, vihrava, pogumna, topla in zabavna.

Objavljeno v aprilski številki Pila 2020.

Vprašanje

Boste letos naročeni na PIL?
Seveda!
(736)
Verjetno ne.
(366)
Grem zdaj prepričat starše!
(180)

AKTUALNO

Ljubezen temelji na spoštovanju
Predstavljaj si, da spoznaš princa na belem konju. Ali pa princeso (nismo sigurni, če tudi te pridejo na belem konju, ampak saj razumeš). Kakorkoli. Sta neizmerno zaljubljena, vajina sporočila so polna srčkov, vajini glavi nekje visoko v oblakih. Vendar pa je ta princ/princesa ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača:
Nika Zorjan: KORONA CIAO
S.I.T.: VROČE
Challe Salle: LAGANO

zalagasper: SEBI
BQL: NA FRIŠNO

Tuja:
Billie Eilish: BAD GUY
BTS: EGO
Ava Max: SO AM I
Katy Perry: DAISIES

Taylor Swift: CARDIGAN

Oglas

TVOJ GLASBENI PREDLOG

Ime ali vzdevek:
Starost:

ZADNJA ŠTEVILKASeptember 2020


Izid: 1. 9. 2020

Študent

Študent na izpitu:
"Le dve vprašanji vam bom zastavil. Se strinjate?"
" Prav. Kakšno je drugo vprašanje?"

Izabela, 12