Naslednji Pil izide 5. Februarja

Nova številka
Januar 2021


Izid: 8. 1. 2021

Maria Parr: Golmanka in morje

Bralni grižljaj

Fotografija: Založba Mladinska knjiga
Besedilo: Katja Stergar v sodelovanju z Bralno značko

»To je pes!« je zavpila Lena in zdrvela v tisto smer. »Z ovratnico se je nekam zataknil! Ubožček!«

Da najdeš takole psa sredi gozda! In če bi že bil naš Tačko ali Aiko ali Tjorven ali kakšen drug iz naselja, pa ni bil. Bil je čisto nov, ne Lena ne jaz ga še nisva videla. Rjav kožuh se mu je tako lepo svetil v soncu, žalostno naju je gledal.

»Po mojem je to znak,« je resno rekla Lena, ko sva ga reševala. »Po mojem se je zatekel v Razbito Matildo in bi rad ostal tukaj. V tem primeru lahko z bratom še malo počakam. Mogoče bo preveč dela naenkrat …«

Gledal sem dolg povodec.

»Lena, po mojem ima lastnika.«

Na to ni rekla nobene.

Stekla je iz gozda in po srednje visoki travi na Hudoklančnikovem travniku – in vmes se je smejala novemu prijateljčku. Leni pasja družba pač prija.

Ampak sreča ni trajala dolgo. Na Hudoklančnikovem dvorišču je stal velik bel tovornjak, pred njim pa se je trlo ljudi.

»Has!« so zavpili v en glas.

Pes je potegnil, tako da je Lena padla v blatno traktorsko kolesnico in spustila povodec. Ko se je pobrala, je bila kot en sam velik kakec. Dve sekundi je gledala ljudi tam spodaj, blatne roke so ji štrlele na oba konca. Potem je odmarširala dol.

»Na psa pa ne znate posebno paziti!« je zagrmela.

Ljudje so prestrašeno buljili v naju – še posebno pa v Blatno Leno. Nemirno sem se prestopal. Čisto zadaj sem opazil punco, skoraj podobno soncu. Svetli kravželjčki so ji obdajali glavo kot oblak, sramežljivo se je smehljala, medtem ko je čohala psa za ušesi.

Lena in Trile
Ali se kdo med vami še spomni fantastične knjige Vafljevi srčki? Če se, potem o Leni in Trileju veste že veliko, ampak človek je pri 12 letih precej drugačen kot pri 10 ali 11 in dogaja se mu marsikaj novega. Sploh pa – to je nepreklicno dejstvo – z Leno nikoli ni dolgočasno … pri Leni človek nima časa niti pomisliti na to besedo, ker njej dogaja na polno. Ko ji Trile pokaže vratolomni skok z najvišjega pomola, od koder si Lena v vsem času še ni upala skočiti, ne razmišlja, ampak bums, oblečena pristane zraven njega. Hja, nepremišljena in trmoglava. Pa zelo zabavna in drzna. Trile je nekoliko bolj umirjen in premišljen, ampak kaj ko ga Lena hitro zapelje – morebiti v koledovanje. Saj vem, to ni niti predrzno niti kanček nevarno. No, naj ne bi bilo, če pa se zunaj pripravlja na orkan in ti starši zabičajo, da nihče ne sme od doma, pa jo ti vseeno popihaš, potem je to – kratko malo nevarno.

Brigita
Potem pa se v Razbito Matildo priseli Brigita. Angelski kodrčki, milina na obrazu in, no, Trile malo poblesavi. Lena pa to težko gleda. Ker Lena se ne prilagaja drugim, ker ona ima svoj prav in ta edini šteje. Trile pa kar naenkrat pospešeno vadi klavir, se sprehaja z Brigito in poseda na pomolu. Ker je Brigita tako prijazna in nežna in ljubka. Čeprav ni prijazna samo z njim in to ga malo muči. In božičnega darila ne da samo njemu. To ga še malo bolj muči. In na praznovanju rojstnega dne se malo bolj pogovarja s Tomijem.

Trile in Lena
Trile bi se z Leno prav rad pomenil o tem, ampak mu ne gre z jezika. Kot da ne bi bila več najboljša prijatelja. Kot da si ne bi znala več zaupati. Leni se dogaja nekaj podobnega. Trileju bi z veseljem povedala vse o mučenju Tomijevega očeta na treningu, pa o novem nogometnem moštvu, pa o razbijanju v čolnarni, pa o tem, da so vsi dojenčki dobrodošli. Uf. Včasih je pač tako, da je treba malo narazen, da spet prideš skupaj. Ker Razbite Matilde ni brez neustrašne Lene in njenega najboljšega prijatelja, po novem enako neustrašnega Trileja. Kaj naj rečem – absolutno vrhunska knjiga, vihrava, pogumna, topla in zabavna.

Objavljeno v aprilski številki Pila 2020.

Vprašanje

Koliko vaših sošolcev je naročenih na Pil?
Nihče.
(153)
Eden ali dva.
(252)
Kar precej :)
(73)

AKTUALNO

7 korakov za lažjo izbiro srednje šole
7 korakov za lažjo izbiro srednje šole
“Kam boš šel/šla naprej?,” je vprašanje, ki ga verjetno kar pogosto slišiš. Te spravlja v veselje ali v stisko? Naj te pomirimo – kakorkoli se počutiš je popolnoma ok.
Spodaj ... Več
Šnofijev korona plakat
Ker Šnofiju ni vseeno za vas, je pripravil plakat o tem, kako se obvarovati pred okužbo!
Pri tem mu je na pomoč priskočil simpatični Zdravko Lidl. Ga že poznaš? Obišči ga na: https://www.zdravko-lidl.si/. Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Challe Salle - Lagano
Bepop - Daj se nasmej
Maraaya - Obujem nove čevlje
Nina Pušlar - Svet na dlani
BQL - Na frišno

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Jawsh 685 x Jason Derulo - Savage Love
BLACKPINK x Selena Gomez - Ice Cream
Billie Eilish - Bad guy
Ava Max - So am I

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. Bianca: Givenchy
3. BQL: Na frišno
4. Challe Salle: Lagano
5. Eva Boto: Ko najdeš sebe
6. Jan Plestenjak: Meni dobro je
7. Klara Jazbec: Največ
8. Maraaya: Drevo
9. Maraaya: Obujem nove čevlje
10. Nina Pušlar: Ujemi ritem

Tuja

1. Ariana Grande: Positions
2. Ava Max: So am I
3. Billie Eilish: Therefore I Am
4. BLACKPINK x Selena Gomez: Ice Cream
5. BTS: Dynamite
6. Harry Styles: Watermelon Sugar
7. Jason Derulo: Take You Dancing
8. Jawsh 685 x Jason Derulo: Savage Love
9. Shawn Mendes, Justin Bieber: Monster
10. Taylor Swift: willow

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKAJanuar 2021


Izid: 8. 1. 2021

V razredu je zelo glasno. Pride ravnatelj, pograbi najbolj glasnega in ga odvleče v kabinet. Čez 5 minut v kabinet pride še učenec in ravnatelja vpraša: Gospod ravnatelj, se lahko naš učitelj zdaj vrne?
LION184, 10