Naslednji Pil izide 5. marca

Nova številka
Februar 2021


Izid: 5. 2. 2021

BTS

Glasba

Fotografija: arhiv Pila
Besedilo: Matevž

Sedmerica južnokorejskih mladeničev se je pred nekaj meseci vrnila s sedmim studijskim albumom Map of the Soul: 7. In spet podirajo rekorde! V dobrem tednu je album razgrabilo več kot štiri milijone navdušencev. Uvrstil se je na prvo mesto glasbenih lestvic v številnih državah, med drugim na vseh petih največjih glasbenih trgih: v Ameriki, Veliki Britaniji, Nemčiji, Kanadi in na Japonskem. BTS je prva azijska skupina, ki ji je uspelo kaj takega. Do zdaj sta z albuma izšla dva singla: Black Swan in One, z enomesečno zamudo zaradi koronavirusa pa so se fantje ravnokar podali na svetovno glasbeno turnejo z naslovom Love Yourself (sl. Imej se rad).

Naslov
Na albumu je petnajst novih in pet starih pesmi in je njihov najdaljši do zdaj. Na njem med drugim gostujeta Halsey in Sia. Min Yoon-gi (Suga) je razkril pomen naslova: »Ker album opisuje naše zgodbe, smo ga poimenovali Map of the Soul (sl. Zemljevid duše). Dodali pa smo mu številko 7, ker nas je v skupini sedem; to je naš sedmi album, poleg tega smo skupaj sedem let.«

Osebnoizpovedni album
Album je mešanica popa, r'n'b-ja in hip hopa. Je zelo oseben in govori o življenju, doživljanju, mišljenju in čustvovanju fantov iz skupine. Rdeča nit pesmi pa je sprejemanje samega sebe. Kim Nam-joon (RM): »Po šestem albumu smo si privoščili zelo potrebni sedemmesečni predah, s katerim smo si napolnili baterije. Imeli smo dovolj časa za razmislek. Med počitkom smo si zastavljali vprašanja, kot so: Kje smo? Kaj delamo? Kdo smo bili v preteklosti? Kdo smo trenutno? Kam gremo? Odgovori na ta vprašanja so v pesmih na novem albumu.«

Pesem On
Glavni singel z albuma On obstaja v dveh različicah – z avstralsko pevko Sio in brez nje. O čem prepevajo, pa je razložil Nam-joon (RM): »Pesem, pa tudi sam album, govori o tem, da imamo vsi sence oziroma rane iz preteklosti in da se nam bodo lahko tudi v prihodnosti zgodile neprijetne ali celo grozne stvari. Toda kljub temu bomo nadaljevali in vztrajali ter poskusili izkoristiti lepe trenutke življenja.«

Zanimivosti:

  • Tudi prvi singel z novega albuma Black Swan so posneli v dveh različicah – eno je prispevala slovenska inovativna plesna skupina MN Dance Company.
  • BTS so poleg legendarne britanske skupine The Beatles postali druga skupina na svetu, katere zadnji štiri albumi so v obdobju dveh let osvojili prvo mesto glasbenih lestvic.
  • Skupina je leta 2017 začela kampanjo Love Myself (sl. Imam se rad), katere cilj je življenje mladostnikov brez strahu pred nasiljem.
Objavljeno v junijski številki Pila 2020.

Vprašanje

Si že povabil/a kakšnega prijatelja na Pilovo spletno stran?
Seveda.
(444)
Ne še.
(449)
Bom zdaj!
(80)

AKTUALNO

7 korakov za lažjo izbiro srednje šole
7 korakov za lažjo izbiro srednje šole
“Kam boš šel/šla naprej?,” je vprašanje, ki ga verjetno kar pogosto slišiš. Te spravlja v veselje ali v stisko? Naj te pomirimo – kakorkoli se počutiš je popolnoma ok.
Spodaj ... Več
Šnofijev korona plakat
Ker Šnofiju ni vseeno za vas, je pripravil plakat o tem, kako se obvarovati pred okužbo!
Pri tem mu je na pomoč priskočil simpatični Zdravko Lidl. Ga že poznaš? Obišči ga na: https://www.zdravko-lidl.si/. Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Bepop - Daj se nasmej
BQL - Na frišno
Jan Plestenjak - Meni dobro je
Klara Jazbec - Največ
Nina Pušlar - Ujemi ritem

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Ava Max - So am I
Ariana Grande - Positions
Billie Eilish - Therefore I Am
BTS - Dynamite

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. BQL: Budala
3. BQL: Na frišno
4. Challe Salle: Nove zmage
5. Jan Plestenjak: Meni dobro je
6. Klara Jazbec: Največ
7. Magnifico: Say No When You Gotta Say Yes
8. Maraaya: Obujem nove čevlje
9. Nina Pušlar: Ujemi ritem
10. Stella: Ta neki neki

Tuja

1. Ariana Grande: Positions
2. Ava Max: So am I
3. Ava Max: Kings & Queens
4. Billie Eilish: Therefore I Am
5. Billie Eilish & Rosalia: Lo Vas A Olvidar
6. BTS: Dynamite
7. Harry Styles: Watermelon Sugar
8. Miley Cyrus: Midnight Sky
9. Olivia Rodrigo: Driver's Licence
10. Selena Gomez: De Una Vez

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKAFebruar 2021


Izid: 5. 2. 2021

DRUŽINSKA ZGODOVINA

V šoli se učimo o naših prednikih. Učitelj razlaga, da smo nastali iz Adama in Eve. "Moj stric pravi, da smo nastali iz opic," se oglasi Janezek. "Vaša družinska zgodovina me ne zanima," odgovori učitelj.
Klara, 11 let