Naslednji Pil izide 5. februarja

Nova številka
Januar 2021


Izid: 8. 1. 2021

Lady Gaga

Glasba

Fotografija: Universal Music
Besedilo: Matevž

Stefani Joanne Angelina Germanotta, ki jo bolje poznamo kot Lady Gaga, je v slabih petnajstih letih, kolikor je na glasbeni sceni, prodala že več kot 130 milijonov albumov. V tem času se je uveljavila še kot borka za človekove pravice in igralka. Dobila je vse najpomembnejše nagrade, kar jih umetnik sploh lahko dobi – poleg grammyjev in drugih glasbenih nagrad se lahko pohvali tudi z oskarjem (za pesem Shallow). Konec maja je izdala svoj šesti studijski album Chromatica, ki je navdušil poslušalce in glasbene kritike. Z njega sta do zdaj izšla hita Stupid Love in Rain on Me, v katerem gostuje Ariana Grande.

Zamuda z izidom
Album je zaradi pandemije virusa COVID-19 izšel z dvomesečno zamudo. Gaga pa v karanteni ni počivala, saj je aktivno sodelovala s Svetovno zdravstveno organizacijo pri organizaciji dobrodelnega koncerta One World: Together At Home, ki je v času izolacije povezal skoraj 80 glasbenikov z vsega sveta, med njimi Billie Eilish, in The Rolling Stones. Nič nenavadnega torej, da se je končnega izida svojega novega glasbenega izdelka še posebej razveselila.

Osebno glasbeno popotovanje
V nedavnem intervjuju je navdušeno razložila: »Komaj čakam, da se vidimo v živo, skupaj zaplešemo in da vam povem, kako zelo vas imam rada. Do takrat vas vabim, da poslušate moje nove pesmi na največji glasnosti. Upam, da se boste z novim albumom podali na moje in tudi svoje osebno popotovanje in da boste bolečino pregnali s plesom.«

Optimistične pesmi z resnimi besedili
Pesmi za najnovejši album je začela Gaga ustvarjati že leta 2017, ustvarjalni proces pa je končala na začetku letošnjega leta. Kljub temu da večina pesmi zveni zelo optimistično in vas ob poslušanju zasrbijo podplati, pa se v besedilih dotika zelo resnih tem, kot so psihično zdravje, depresija, osamljenost, iskanje ljubezni v stiski, posttravmatska stresna motnja in cenjenje samega sebe.

Celjenje s sprejemanjem
Pevka v zadnjih dveh letih ni bila v najboljši koži in je preživljala zelo težko obdobje. O tem času je zelo iskreno spregovorila v nedavnem intervjuju: »Zlasti prve pesmi na novem albumu zame simbolizirajo začetek zdravljenja in celjenja duševnih ran. Upam, da bodo tudi vam olajšale in omilile duševno bolečino. Zame se je zdravljenje začelo s sprejemanjem trenutne situacije in nekdanjih škodljivih vedenjskih vzorcev, kot je bilo rezanje. Zdaj se zavedam, da je bilo samouničevalno vedenje povezano s sramom, ker nisem bila popolna. A popoln ni nihče – upam, da se boste tudi vi sprejeli z vsemi svojimi pomanjkljivostmi in da ne boste poslušali drugih, če bodo govorili, da niste dovolj dobri. Bodimo nežnejši in bolj razumevajoči do samih sebe ter tudi do drugih.«

Sinusoida
Simbol albuma je sinusoida. »To je simbol za zvok,« je pojasnila Lady Gaga. »Zvok me zmeraj pozdravi. Ustvarjanje glasbe mi je vsa ta leta pomagalo, da sem se spoprijela s travmami, in prav to je bistvo tega albuma. Naučila sem se, da lahko življenje jemljem tako, kot si želim. To ne pomeni, da ignoriram slabe stvari, ampak da sama izbiram, kako jih vidim kot del širše slike.«

Objavljeno v poletni počitniški številki Pila 2020.

Vprašanje

Kaj bi raje dobili priloženo Pilu: kartice zvezdnikov ali nalepke?
Raje imam 3 kartice zvezdnikov, kot do sedaj.
(148)
Boljše bi bilo, da bi dobili več manjših nalepk zvezdnikov, živali in luštnih ilustracij.
(460)

AKTUALNO

7 korakov za lažjo izbiro srednje šole
7 korakov za lažjo izbiro srednje šole
“Kam boš šel/šla naprej?,” je vprašanje, ki ga verjetno kar pogosto slišiš. Te spravlja v veselje ali v stisko? Naj te pomirimo – kakorkoli se počutiš je popolnoma ok.
Spodaj ... Več
Šnofijev korona plakat
Ker Šnofiju ni vseeno za vas, je pripravil plakat o tem, kako se obvarovati pred okužbo!
Pri tem mu je na pomoč priskočil simpatični Zdravko Lidl. Ga že poznaš? Obišči ga na: https://www.zdravko-lidl.si/. Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Challe Salle - Lagano
Bepop - Daj se nasmej
Maraaya - Obujem nove čevlje
Nina Pušlar - Svet na dlani
BQL - Na frišno

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Jawsh 685 x Jason Derulo - Savage Love
BLACKPINK x Selena Gomez - Ice Cream
Billie Eilish - Bad guy
Ava Max - So am I

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. Bianca: Givenchy
3. BQL: Na frišno
4. Challe Salle: Lagano
5. Eva Boto: Ko najdeš sebe
6. Jan Plestenjak: Meni dobro je
7. Klara Jazbec: Največ
8. Maraaya: Drevo
9. Maraaya: Obujem nove čevlje
10. Nina Pušlar: Ujemi ritem

Tuja

1. Ariana Grande: Positions
2. Ava Max: So am I
3. Billie Eilish: Therefore I Am
4. BLACKPINK x Selena Gomez: Ice Cream
5. BTS: Dynamite
6. Harry Styles: Watermelon Sugar
7. Jason Derulo: Take You Dancing
8. Jawsh 685 x Jason Derulo: Savage Love
9. Shawn Mendes, Justin Bieber: Monster
10. Taylor Swift: willow

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKAJanuar 2021


Izid: 8. 1. 2021

Bolezen

"Rosa danes ne more priti v šolo. Je .... am ...v postelji je. Ne počuti se dobro." Učiteljica: "Aha, v redu. Kdo pa je pri telefonu?" "Moja mami."
Hermione12, 12, skoraj 13