Nova številka
November 2020


Izid: 6. 11. 2020

Kdo je bil Jack Razparač? - 1. del

Skrivnosti zgodovine

Fotografija: Wikipedia
Besedilo: Aleš Nosan

Serijski morilci pri ljudeh vedno vzbujajo zanimanje. Nekateri med njimi se ponašajo z velikim številom žrtev, spet drugi  z izvirnostjo pri umorih. Naša današnja zgodba pa poskuša odgovoriti na ključno vprašanje – zakaj vzbuja največje zanimanje prav človek, ki je umoril samo pet ljudi, in to v kratkem časovnem razdobju? V čem je njegova skrivnost? Zakaj si je ravno on priboril nečastno mesto na vrhu lestvice serijskih morilcev? Kdo je pravzaprav bil človek, ki ga vsi poznamo pod imenom Jack Razparač?

Žrtve
Jack Razparač je ubijal prostitutke, torej ženske, ki so v Whitechaplu, revnem vzhodnolondonskem predmestju, poskušale zaslužiti s prodajo svojega telesa. Zgodba se začenja 7. avgusta 1888, ko so našli prvo truplo. Žrtev je bila Martha Turner, imela je prerezan vrat in njeno telo je bilo hudo razmesarjeno. Jasno je bilo, da je na delu morilec z nožem. Zaradi grozljivosti poškodb so ga poimenovali Jack the Ripper – Jack Razparač.

Štiriindvajset dni pozneje se je zgodil podoben zločin. Razparač je ubil Mary Ann Nicholls, ki je imela podobne poškodbe kot prva žrtev. Še teden dni pozneje je ubil tretjo žensko – Annie Chapman. Za razliko od prvih dveh jo je razkosal.

V Londonu je zavladala panika. In strah. In ugibanja, kdo bi lahko bil morilec. Strah, ki je vse bolj naraščal, se je sprevrgel v bes, ko so v istem dnevu našli še dve trupli: Elisabeth Stride in Catherine Eddowes. Elisabethino telo ni bilo razmesarjeno, kar pomeni, da je Razparača očitno nekaj zmotilo. Morda je prav zato svojo slo po krvi zadovoljil še v isti noči, ko je ubil še drugo žensko. Catherine je bila najbolj iznakažena med vsemi žrtvami. Tokrat je ob truplu pustil svojo edino sled. Na zidu je s kredo pisalo: Judje niso nedolžni.

Pismo
Londonska osrednja časopisna agencija je dva dni pred umorom Catherine Eddowes prejela pismo, namenjeno šefu Scotland Yarda, znamenite angleške policije: Dragi šef! Vedno znova slišim, da me je policija ujela, toda to ji ne bo nikoli uspelo. Zanimajo me samo določene ženske in ne bom jih nehal klati ... Rad imam svoje delo in nadaljeval ga bom. Prihodnjič bom kakšni ženski odrezal ušesa in jih poslal policiji, da se bo zabavala z njimi. Pismo je bilo podpisano z imenom Jack Razparač, ki do tedaj še ni bilo uporabljeno. Morilec je Catherine tudi v resnici poskusil odrezati ušesa.

9. novembra je napadel vnovič. Ubil je Mary Kelly, ki ni bila podobna nobeni dosedanji žrtvi, in ubil jo je v njenem stanovanju. S tem umorom pa je Razparačeva strahovlada prav tako skrivnostno in nenadoma ponehala, kot se je začela.

Teorije o tem, kdo naj bi bil Jack Razparač
Morilca niso ujeli nikoli. Prav tako niso nikoli odkrili, kdo je pravzaprav bil. Teorije o njegovi identiteti so se pojavljale že med umori in vse do danes niso potihnile. Uspelo mu je zagrešiti popolne zločine in najboljša policija na svetu ga ni nikoli odkrila. To je verjetno razlog, da še danes vzbuja zanimanje.

Zanesljivo vemo, da je bil, glede na uporabo noža, levičar. Prav tako rane na telesih umorjenk dokazujejo, da je obvladal anatomijo. Pojavljale so se mnoge teorije in ugibanja:

1) da je bil Jud (inšpektor Sager, vodja preiskave, je imel konkretnega osumljenca, ki je bil Jud in duševni bolnik. Ko so ga zaprli v ustanovo, so umori prenehali),

2) da je bil sovražnik Judov (glede na napis),

3) da je bil mornar,

4) da je bil policist (sicer se ponoči ne bi mogel gibati zunaj, ne da bi vzbujal sum),

5) da je bil plačan ruski morilec (da bi na slab glas spravil Scotland Yard),

6) da je bil zdravnik (glede na strokovno uporabo morilskega orožja),

7) da je bilo morilcev več – kraljevi zdravnik, neki kočijaž in neki igralec (Njihov motiv naj bi bil utišati skupino prostitutk, ki so hotele izsiljevati vojvodo Clarenškega, sina angleškega kralja, zaradi njegove skrivne poroke. Morilce naj bi najeli člani kraljevske družine, ministrski predsednik in šef policije).

Odkritje
Pa smo skrivnost Jacka Razparača do danes končno odkrili? Tako je. Z najnovejšimi raziskavami DNK smo, vse tako kaže, rešili tudi to skrivnost. Torej, kot bi rekli na televiziji – ne hodite nikamor – vse odgovore boste izvedeli v naslednji številki Pila.

Objavljeno v junijski številki Pila 2020.

AKTUALNO

Šnofijev korona plakat
Ker Šnofiju ni vseeno za vas, je pripravil plakat o tem, kako se obvarovati pred okužbo!
Pri tem mu je na pomoč priskočil simpatični Zdravko Lidl. Ga že poznaš? Obišči ga na: https://www.zdravko-lidl.si/. Več
ČUDOVIT NASMEH IN ZDRAVI ZOBJE
*oglasno sporočilo
Svet električnih zobnih ščetk se lahko zdi zapleten. A če želiš na enostaven način kar najbolje poskrbeti za svoje zobe, se splača poskusiti.
Električna ščetka učinkoviteje odstranjujejo zobne obloge kot navadna ročna ščetka. Bolje ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača:
Nika Zorjan: KORONA CIAO
Maraaya: OBUJEM NOVE ČEVLJE
BQL: NA FRIŠNO

Challe Salle: LAGANO
zalagasper: SEBI

Tuja:
Billie Eilish: BAD GUY
Ava Max: SO AM I
BTS: DYNAMITE
BLACKPINK & Selena Gomez: ICE CREAM

Katy Perry: DAISIES

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. BQL: Na frišno
3. Challe Salle: Lagano
4. Gaja Prestor: Verjamem vase
5. Maraaya: Obujem nove čevlje
6. Nika Zorjan: Korona ciao
7. Nina Pušlar: Svet na dlani
8. S.I.T.: Vroče
9. Zala&Gasper: Origami
10. Zala&Gasper: Sebi

Tuja

1. Ava Max: So am I
2. Billie Eilish: Bad guy
3. BLACKPINK x Selena Gomez: Ice Cream
4. BTS: Dynamite
5. Harry Styles: Watermelon Sugar
6. Jawsh 685 x Jason Derulo: Savage Love
7. Katy Perry: Daisies
8. Marshmello & Demi Lovato: OK Not To Be OK
9. Shawn Mendes: Wonder
10. Taylor Swift: Cardigan

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKANovember 2020


Izid: 6. 11. 2020

Ugibanje

Blondinka pride k pastirju in ga vpraša: “Če uganem koliko imate ovc, ali si potem lahko eno izberem?” Ovčar pokima in blondinka ustreli: “385!” Ovčar se začudi in blondinki dovoli, da si izbere svojo ovco. Glede na izbor pa nato ovčar vpraša njo: “Če jaz uganem, kakšna je naravna barva tvojih las, ali mi boš nato vrnila psa?”
Diamant 123, 13