Nova številka
Maj 2021


Izid: 7. 5. 2021

Kdo je bil Jack Razparač? - 1. del

Skrivnosti zgodovine

Fotografija: Wikipedia
Besedilo: Aleš Nosan

Serijski morilci pri ljudeh vedno vzbujajo zanimanje. Nekateri med njimi se ponašajo z velikim številom žrtev, spet drugi  z izvirnostjo pri umorih. Naša današnja zgodba pa poskuša odgovoriti na ključno vprašanje – zakaj vzbuja največje zanimanje prav človek, ki je umoril samo pet ljudi, in to v kratkem časovnem razdobju? V čem je njegova skrivnost? Zakaj si je ravno on priboril nečastno mesto na vrhu lestvice serijskih morilcev? Kdo je pravzaprav bil človek, ki ga vsi poznamo pod imenom Jack Razparač?

Žrtve
Jack Razparač je ubijal prostitutke, torej ženske, ki so v Whitechaplu, revnem vzhodnolondonskem predmestju, poskušale zaslužiti s prodajo svojega telesa. Zgodba se začenja 7. avgusta 1888, ko so našli prvo truplo. Žrtev je bila Martha Turner, imela je prerezan vrat in njeno telo je bilo hudo razmesarjeno. Jasno je bilo, da je na delu morilec z nožem. Zaradi grozljivosti poškodb so ga poimenovali Jack the Ripper – Jack Razparač.

Štiriindvajset dni pozneje se je zgodil podoben zločin. Razparač je ubil Mary Ann Nicholls, ki je imela podobne poškodbe kot prva žrtev. Še teden dni pozneje je ubil tretjo žensko – Annie Chapman. Za razliko od prvih dveh jo je razkosal.

V Londonu je zavladala panika. In strah. In ugibanja, kdo bi lahko bil morilec. Strah, ki je vse bolj naraščal, se je sprevrgel v bes, ko so v istem dnevu našli še dve trupli: Elisabeth Stride in Catherine Eddowes. Elisabethino telo ni bilo razmesarjeno, kar pomeni, da je Razparača očitno nekaj zmotilo. Morda je prav zato svojo slo po krvi zadovoljil še v isti noči, ko je ubil še drugo žensko. Catherine je bila najbolj iznakažena med vsemi žrtvami. Tokrat je ob truplu pustil svojo edino sled. Na zidu je s kredo pisalo: Judje niso nedolžni.

Pismo
Londonska osrednja časopisna agencija je dva dni pred umorom Catherine Eddowes prejela pismo, namenjeno šefu Scotland Yarda, znamenite angleške policije: Dragi šef! Vedno znova slišim, da me je policija ujela, toda to ji ne bo nikoli uspelo. Zanimajo me samo določene ženske in ne bom jih nehal klati ... Rad imam svoje delo in nadaljeval ga bom. Prihodnjič bom kakšni ženski odrezal ušesa in jih poslal policiji, da se bo zabavala z njimi. Pismo je bilo podpisano z imenom Jack Razparač, ki do tedaj še ni bilo uporabljeno. Morilec je Catherine tudi v resnici poskusil odrezati ušesa.

9. novembra je napadel vnovič. Ubil je Mary Kelly, ki ni bila podobna nobeni dosedanji žrtvi, in ubil jo je v njenem stanovanju. S tem umorom pa je Razparačeva strahovlada prav tako skrivnostno in nenadoma ponehala, kot se je začela.

Teorije o tem, kdo naj bi bil Jack Razparač
Morilca niso ujeli nikoli. Prav tako niso nikoli odkrili, kdo je pravzaprav bil. Teorije o njegovi identiteti so se pojavljale že med umori in vse do danes niso potihnile. Uspelo mu je zagrešiti popolne zločine in najboljša policija na svetu ga ni nikoli odkrila. To je verjetno razlog, da še danes vzbuja zanimanje.

Zanesljivo vemo, da je bil, glede na uporabo noža, levičar. Prav tako rane na telesih umorjenk dokazujejo, da je obvladal anatomijo. Pojavljale so se mnoge teorije in ugibanja:

1) da je bil Jud (inšpektor Sager, vodja preiskave, je imel konkretnega osumljenca, ki je bil Jud in duševni bolnik. Ko so ga zaprli v ustanovo, so umori prenehali),

2) da je bil sovražnik Judov (glede na napis),

3) da je bil mornar,

4) da je bil policist (sicer se ponoči ne bi mogel gibati zunaj, ne da bi vzbujal sum),

5) da je bil plačan ruski morilec (da bi na slab glas spravil Scotland Yard),

6) da je bil zdravnik (glede na strokovno uporabo morilskega orožja),

7) da je bilo morilcev več – kraljevi zdravnik, neki kočijaž in neki igralec (Njihov motiv naj bi bil utišati skupino prostitutk, ki so hotele izsiljevati vojvodo Clarenškega, sina angleškega kralja, zaradi njegove skrivne poroke. Morilce naj bi najeli člani kraljevske družine, ministrski predsednik in šef policije).

Odkritje
Pa smo skrivnost Jacka Razparača do danes končno odkrili? Tako je. Z najnovejšimi raziskavami DNK smo, vse tako kaže, rešili tudi to skrivnost. Torej, kot bi rekli na televiziji – ne hodite nikamor – vse odgovore boste izvedeli v naslednji številki Pila.

Objavljeno v junijski številki Pila 2020.

Vprašanje

Najbolj aktivno uporabljam ...
Discord
(35)
Snapchat
(107)
Tiktok
(52)
Youtube
(106)
Instagram
(32)
Viber
(77)
Telegram
(2)
Facebook
(2)

AKTUALNO

Anoreksija
ANOREKSIJA
Kar streslo me je, ko sem prebrala pismo Nesrečnice v decembrskem Pilu. Takoj sem imela pred očmi sliko dekleta, ki ni moglo pozdraviti anoreksije. Dekle sem poznala in njena zgodba je bila strašljiva. Ne, nočem vas strašiti, samo opozoriti vas hočem na to ... Več
Kako prepoznati prijatelja v stiski?
V nekem trenutku je vse popolno: s prijateljem ali prijateljico snemata TikTok videe, skupaj poslušata najnovejše komade vajinih najljubših glasbenikov, se skrivaj nasmihata med poukom, se zanimata za iste hobije in cele dneve klepetata o simpatiji. Nato pa se ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Klara Jazbec - Največ
BQL - Budala
Bepop - Daj se nasmej
Nika Zorjan - Zate dovolj
Nina Pušlar - Ujemi ritem

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Ava Max - Kings & Queens
Olivia Rodrigo - Driver's Licence
Ava Max - So am I
Jason Derulo - Take You Dancing

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. BQL: Budala
3. BQL: Na frišno
4. Challe Salle: Nove zmage
5. Jan Plestenjak: Meni dobro je
6. Klara Jazbec: Največ
7. Magnifico: Say No When You Gotta Say Yes
8. Maraaya: Obujem nove čevlje
9. Nika Zorjan: Zate dovolj
10. Nina Pušlar: Ujemi ritem

Tuja

1. Ariana Grande: Positions
2. Ava Max: So am I
3. Ava Max: Kings & Queens
4. Billie Eilish & Rosalia: Lo Vas A Olvidar
5. Ed Sheeran: Afterglow
6. Harry Styles: Watermelon Sugar
7. Jason Derulo: Take You Dancing
8. Olivia Rodrigo: Driver's Licence
9. Selena Gomez: De Una Vez
10. The Weeknd: Save Your Tears

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKA


Izid: 7. 5. 2021

PAMETNEJŠI ODNEHA

Fant se nasloni na steno in ta se zruši. Pametnejši popusti!
Mr_Mistery3, 11 let