Naslednji Pil izide 5. Februarja

Nova številka
Januar 2021


Izid: 8. 1. 2021

Delfini - vladarji svetovnih morij

Tačke

Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Marina Dermastia

Izraz delfin izvira iz grščine in naj bi pomenil ribo z maternico. Danes je to splošno ime za različne vrste delfinov. Latinsko ime Delphinus se nanaša le na vrsto navadni delfin, ki je prikazana na naslovni sliki.
 
Delfini so sesalci v skupini kitov
Znanih je 36 vrst delfinov, ki spadajo v večjo skupino zobatih kitov. Čeprav so tako kot vsi kiti popolnoma prilagojeni življenju v vodi, delfini niso ribe, temveč sesalci. Imajo stalno telesno temperaturo, dihajo zrak s pljuči in kotijo žive mladiče, ki sesajo materino ­mleko. ­Mladi delfini se skotijo v pomladnih in poletnih mesecih in zanje ­matere zelo dolgo ­skrbijo; pri ­nekaterih vrstah celo do šest let.
 
Delfini imajo izjemno dobro razvite ­nekatere čute
Čeprav delfini dobro vidijo v vodi in zunaj nje, je vidljivost v vodi pogosto zman­j­­ša­na. Zaradi tega si pri iskanju hrane, orientaciji in komunikaciji pomagajo tudi z drugimi čutili. Delfini izjemno dobro slišijo in proizvajajo različne zvoke. Vsi glasovi delfinov potujejo po vodi, se odbijejo od nečesa in vrnejo do živali v obliki odmeva. Na ta način najdejo hrano in se izognejo plenilcem tudi v zelo kalni vodi. 
 
Predniki kitov so bili kopenske živali 
Predniki kitov so se s kopnega v vodo preselili pred približno 50 milijoni let. Med evolucijo se je nato njihovo telo vedno bolj prilagajalo vodnemu okolju. Glavne vidne spremembe so premik dihalne odprtine na vrh glave, sprememba sprednjih nog v prsne plavuti, zakrnitev zadnjih nog in sprememba repa v vodoravno repno plavut. Izgubili so tudi dlako in v vodi jih pred mrazom varuje debela plast podkožnega maščevja. Pod vodno površino zdržijo do 15 minut, vendar pod vodo ne dihajo. Šele z natančnimi molekularnimi raziskavami so znanstveniki ugotovili, da so bili kopenski predniki kitov sodoprsti kopitarji, kamor uvrščamo prašiče, jelene, žirafe, kamele in povodne konje. 
 
Kaj je na delfinjem jedilniku? 
Delfini so plenilci na vrhu prehranjevalne verige. Večinoma lovijo v skupini. Hranijo se z različnimi ri­bami in mehkužci; največji delfini – orke pa tudi s tjulnji, mroži, majhnimi kiti, pingvini in drugimi ptiči. Delfini plen zgrabijo z zobmi, ki jih imajo, odvisno od vrste, od 8 do 250. Plena ne trgajo z zobmi, ampak ga pogoltnejo. Tako kot vsa živa bitja tudi delfini za preživetje potrebujejo vodo, vendar je ne pijejo tako kot mi, saj večinoma živijo v slanih vodah. Vso vodo, ki jo potrebujejo, dobijo s hrano. 
 
Delfine najbolj ogroža človek
Čeprav so glavni naravni plenilci ­delfinov morski psi, pa jih prav gotovo najbolj ogrožamo prav mi. V preteklos­ti smo jih zelo veliko izlovili, danes pa so v večini sveta zaščiteni; le še ponekod, npr. na Japonskem, Fal­klan­d­skih in ­Ferskih otokih, jih lovijo zaradi mesa, surovin in zato, ker naj bi z ribiči ­tekmovali za hrano. Včasih so bili delfini pogosti v različnih morskih zabaviščnih parkih, danes pa se na srečo to opušča. Strupene snovi, ki jih spuščamo v okolje, po prehranjevalni verigi pripotujejo tudi do delfinov; ­pogosto je tudi zaprtje prebavnega trakta ali celo zadušitev s smetmi, kot so plastične vrečke, ki jih delfini pri hranjenju zamenjajo za morske želve ­ali druge živali. 
 
Delfini so družabne živali
Delfini živijo v skupinah od pet do sto živali, tudi kadar ne lovijo. Nekateri plavajo v formacijah, ki spominjajo na tekmovalce v sinhronem plavanju. Delfini v skupini pomagajo bolnim in ranjenim ter samicam med kotitvijo. Z obračanjem porivajo ranjenega ali mladega delfina na površino, da lahko zadiha. Skupino tudi branijo pred napadalci in ob napadu lahko skupine celo ubijejo velikega morskega psa. 
 
Delfini pri nas
Ko rečemo delfin, imamo največ­krat v mislih veliko pliskavko. Ta je tudi najbolj raziskana vrsta kitov. Približno 70 velikih pliskavk je redno prisotnih v slovenskem morju, kjer se hranijo, družijo in vzgajajo mladiče. Velike pliskavke živijo v morjih po vsem svetu, le v polarnih območjih jih ni. 
 
Delfini se prepoznajo v ogledalu
Kako inteligentni so delfini, je težko natančno ugotoviti. Velikost njihovih možganov glede na velikost telesa je podobna kot pri človeku; prav tako ­imajo podobno kot mi nagubano možgansko skorjo. To naj bi bila znaka za zelo razvite možgane in spoznavne sposobnosti. Vemo, da se delfini naučijo številnih trikov, vendar to počnejo tudi druge živali. Kljub temu pa vemo, da so sposobni abstraktnega miš­ljenja in da se zavedajo sami sebe. Dokaz za to je dejstvo, da se prepoznajo v ogledalu, kar je v živalskem svetu zelo redko. 
 
Objavljeno v poletni počitniški številki Pila 2020.

Vprašanje

Koliko vaših sošolcev je naročenih na Pil?
Nihče.
(184)
Eden ali dva.
(309)
Kar precej :)
(95)

AKTUALNO

7 korakov za lažjo izbiro srednje šole
7 korakov za lažjo izbiro srednje šole
“Kam boš šel/šla naprej?,” je vprašanje, ki ga verjetno kar pogosto slišiš. Te spravlja v veselje ali v stisko? Naj te pomirimo – kakorkoli se počutiš je popolnoma ok.
Spodaj ... Več
Šnofijev korona plakat
Ker Šnofiju ni vseeno za vas, je pripravil plakat o tem, kako se obvarovati pred okužbo!
Pri tem mu je na pomoč priskočil simpatični Zdravko Lidl. Ga že poznaš? Obišči ga na: https://www.zdravko-lidl.si/. Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Challe Salle - Lagano
Bepop - Daj se nasmej
Maraaya - Obujem nove čevlje
Nina Pušlar - Svet na dlani
BQL - Na frišno

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Jawsh 685 x Jason Derulo - Savage Love
BLACKPINK x Selena Gomez - Ice Cream
Billie Eilish - Bad guy
Ava Max - So am I

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. Bianca: Givenchy
3. BQL: Na frišno
4. Challe Salle: Lagano
5. Eva Boto: Ko najdeš sebe
6. Jan Plestenjak: Meni dobro je
7. Klara Jazbec: Največ
8. Maraaya: Drevo
9. Maraaya: Obujem nove čevlje
10. Nina Pušlar: Ujemi ritem

Tuja

1. Ariana Grande: Positions
2. Ava Max: So am I
3. Billie Eilish: Therefore I Am
4. BLACKPINK x Selena Gomez: Ice Cream
5. BTS: Dynamite
6. Harry Styles: Watermelon Sugar
7. Jason Derulo: Take You Dancing
8. Jawsh 685 x Jason Derulo: Savage Love
9. Shawn Mendes, Justin Bieber: Monster
10. Taylor Swift: willow

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKAJanuar 2021


Izid: 8. 1. 2021

Policaj vpraša kolega: Koliko je ura deset in deset. Kaj me hecaš, reci dvajset.
VELIKA BANANA, 13