Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Teta Justi

Ojla!

Si naj naj naj naj tetka v celi galaksiji (vem, da si to slišala že milijonkrat, ampak vseeno). Imam nekaj problemov. 1. Sem odličnjakinja. Ne, da je kaj narobe s tem, a zmeraj se počutim zelo, zelo napeto pred testom. Enako je pred spraševanjem. Ampak mislim, da pod stresom nisem samo zato, ker je to normalno. Mislim, da sem tako prestrašena delno zato, ker vsi pričakujejo ogromno od mene. Mislijo, da bom zmeraj imela samo 4 in 5. Saj sem pred kratkim dobila prvo trojko, ampak vseeno. 2. En fant mi je zelo zelo všeč. Mislim, da sem mu samo prijateljica. Nimam dovolj samozavesti, da bi ga vprašala, kako čuti do mene. 3. Ne razumem se preveč dobro z mojo generacijo. V večini se lažje družim s starejšimi ali mlajšimi. A je to narobe? Zelo hvala, če mi boš pomagala.

Razočarana sramežljivka, 12 let

Čavči, Razočarana sramežljivka!

Hvala za pohvale, ampak pohvale in zahvala gredo predvsem vam, ker mi dovolite, da se družim z vami, da mi zaupate in delite z menoj svoje skrivnosti, ker mi na ta način dajete voljo do življenja in občutek koristnosti. To pa, seveda, v mojih letih in med mojimi vrstniki ni ravno pogost občutek. Ne vem, kako je z galaksijo in tetkami, raztresenimi po njej, ampak jaz sem čisto zadovoljna, da sem tukaj z vami in se imamo fajn. Toliko o meni, zdaj pa ti. Nimaš nobenega razloga, da bi bila razočarana in sramežljiva. Zakaj le?

Zelo dobra si v šoli. Imaš pa težavo tako kot vsi odličnjaki. Navadiš in razvadiš vse okrog sebe z odličnim uspehom, potem pa, ko ti tu in tam spodrsne, saj smo samo ljudje, a ne, se vsi čudijo, zaskrbljeni hodijo okrog tebe, se sprašujejo, le kaj se to dogaja z našo »ta malo«, in pozabljajo na vse svoje šolske spodrsljaje. Kaj spodrsljaje? Včasih je njihov šolski uspeh spominjal na prave januarske drsalnice, ko so padali in se s težavo skobacali na noge, včasih pa ni šlo brez pomoči in podpore staršev in celo inštrukcij. Vse to pa se zelo rado pozabi, a ne, dragi starši? Pa bi bilo dobro, da jih na to malce spomniš, ko bodo ob kakšni trojki zmajevali z glavo in sumničavo dvigovali obrvi. Tudi zaradi tvojega duševnega zdravja.

Sosed Milivoj, upokojeni profesor, zelo dobro ve, kakšne so muke učencev in dijakov. Tistih, ki so zelo dobri, in tistih, ki jim ne gre ravno dobro. Rad reče, Justi draga, nismo popolni, napake so povsem normalna stvar, uspehi nikoli niso zagotovljeni, pa naj se še tako trudimo. Na spodrsljajih se učimo, kar ne pomeni, da je treba narediti čim več napak, da bi se čim več naučili, a napake in neuspehi nas utrdijo, okrepijo. Zato se ne boj in ne bodi vnaprej prestrašena, če ne bodo vedno same petke, in to prijazno razloži staršem. Če jim na to temo kakšno na srce položi še razredničarka ali šolska psihologinja, svetovalka, toliko bolje. Nič drugače ni z zaljubljenostjo in ljubeznijo. Potrebno je malo poguma in pripravljenosti, da se vse ne izteče vedno po naših željah. Morda prijatelj, ki ti je tako všeč, želi ostati samo prijatelj, morda pa ima, tako kot ti, težavo z izražanjem čustev, kot je denimo ljubezen do nekoga. Strah pred zavrnitvijo, strah, da bi se osmešil, strah, da bi te spravil v neprijetno situacijo, ga lahko ohromi, zaveže jezik.

Zato počasi. Korak za korakom. Družita se, spoznajta se bolje, bodi sproščena, igriva, uživaj in led se bo počasi topil, meje pa padale. Potem pa bomo videli, kako in kaj naprej. Nisi pa edina, ki ima težave s svojimi vrstniki, s svojo generacijo. Tudi sama sem se kar nekaj najstniških let raje družila z nekoliko starejšimi, ker so se mi zdeli resnejši, odgovornejši, pametnejši, če hočeš, torej imeli so tisto, kar sem pogrešala pri večini vrstnikov. Pa tudi z mlajšimi se je lepo družiti, ker oni v tebi vidijo  nekaj večjega in boljšega. To pa ni tako slab občutek, kajne? A z leti se ti ostri robovi izbrusijo, razlike zmanjšajo in celo izginejo in boš čisto dobro shajala tudi z vrstniki. Torej, da končava – s  teboj ni čisto nič narobe.

Justi
Objavljeno v februarski šrevilki Pila 2022

Vprašanje

Ali imate svoj e-poštni naslov? (e-mail)
Ja.
(216)
Ne.
(33)

AKTUALNO

PIL na TikToku

Mnogi še ne veste, da je Pil tudi na Tiktoku. Na Pilovem profilu lahko najdeš zabavne, ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Joker Out - Barve oceana
2. BQL & Polkaholiki - Lučke
3. LPS - Disko
4. Leopold I. - Kinderšpil
5. Nina Pušlar - Tople oči

Tuja
1. Måneskin - Beggin'
2. Taylor Swift - Anti-Hero
3. Imagine Dragons X JID - Enemy
4. Harry Styles - As It Was
5. GAYLE - abcdefu

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. BQL & Polkaholiki: Lučke
3. Joker Out: Katrina
4. Joker Out: Barve oceana
5. Koala Voice: Ker tu je vse tako lepo
6. Kokosy: Planeti se vrtijo
7. Leopold I.: Kinderšpil
8. LPS: Disko
9. Nina Pušlar: Tople oči
10. Žan Serčič: Snežinki

Tuja

1. Adele: Easy On Me
2. GAYLE: abcdefu
3. Harry Styles: As It Was
4. Imagine Dragons X JID: Enemy
5. Kate Bush: Running Up That Hill (A Deal With God)
6. Måneskin: Beggin'
7. Miley Cyrus: Flowers
8. Olivia Rodrigo: Deja vu
9. Rihanna: Lift Me Up
10. Taylor Swift: Anti-Hero

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. Rick Riordan - Junaki Olimpa: Izgubljeni junak
2. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
3. Špela Frlic - Bleščivka
4. Krister P. Jansson - Jan Pančur in testeninska zarota
5. Vinko Möderndorfer - Romeo in Julija iz sosednje ulice

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 3. 2. 2023

NAKLJUČNI VIC

Dihanje pod vodo

Učitelj govori,da ne moramo dihati pod vodo. Luka:ne strinjam se. Učitelj:zakaj ne? Luka:ker če dvignem steklenico, ki ima vodo nad svojo glavo, bom dihal pod vodo

Arg fan, 10 let