snofi
Naslednji Pil izide 1. septembra

Nova številka
Julij 2021

Revija
Izid: 2. 7. 2021
pepca oblacek

Pilov blog - Boj za enakost - FEMINIZEM 1. del

Boj za enakost - FEMINIZEM 1. del

17
Živijo!
Tukaj sem, pišem svoj prvi blog.
Že nekaj časa sem se spraševala, kaj želim v svojem življenju doseči, postati, uresničiti. Razmišljala sem in se bala, da bi končala kot ena tistih zagrenjenih gospa, ki hodijo v službo, ki je ne marajo, zvečer pa pridejo domov v prazno hišo in samo sedijo pred televizijo in se dolgočasijo. Ob misli na to, sem postajala kar depresivna. Odločila sem se, da tako ne more bit! Takrat sem vedela, da želim nekaj doseči. Želim narediti spremembo.
Pred mesecem dni, me je učiteljica pri angleščini vprašala, kam bi šla, če bi lahko potovala kamor koli v času. Na pamet mi je padel samo en dogodek. Boj za ENAKOPRAVNOST ŽENSK - feminizem. Še cel dan sem se spraševala, zakaj ravno ta dogodek. Naslednji dan, ko sem skrolala pa YouTubu sem končno ugotovila zakaj.
Pa naključju sem naletela na posnetek Emme Watson (bom link pripela spodaj) in spoznala, kako daleč od resnice nas vsi vodijo. Vsi učitelji nam pravijo, kakšno srečo imamo, da živimo v času enakopravnosti. Ampak ali je res tako?
Zakaj smo v šoli samo punce, ki govorimo o tem v koga smo zaljubljene? Zakaj nas trenerji pri košarki podcenjujejo?
Samo zaradi spola!? To se ne bi smelo dogajati! Vsi bi morali biti enakopravni. Mar ni tako zapisano v splošni deklaraciji o človekovih pravicah?
V šoli nam dajo misliti, kot da se je ta boj končal s priznanjem enakopravnosti žensk. Ampak temu na žalost ni tako. Zavajajo nas, nas ovijajo v meglico prepričanj. Ko se bo ta meglica enkrat pretrgala in bomo spoznali kruto resničnost, bo še huje kot če bi jo spoznavali sčasoma in bi se z njo soočali sproti. Pravijo, da je vse dobro, ampak ni.
Ženske so ponekod še vedno plačane manj kot moški.
Še vedno je aktualno prepričanje, da so ženske in dekleta tista, ki morajo opravljati večino hišnih opravil. Kuhati, pospravljati, prati perilo in skrbeti za otroke. Ne obsojam, ponekod se je to občutno poboljšalo in se moški trudijo, ampak ni povsod tako.Težava je v tem, da se večina ljudi sploh ne zaveda, da smo ravnani drugače glede na spol.
Še en primer:
V šoli vse učiteljice pričakujejo, da bomo punce pisale lepo, da bomo imele urejne zvezke in oh in sploh. Moramo skrbeti za svoje ocene, učilnico, med odmori celo uzgajati sošolce:worried:. Oni ne rabijo imet urejenih zvezkov, učiteljice jih pohvaljio, če sodelujejo pri pouku, če dobijo trojko za oceno. Njim ni treba pospravljati učilnice. O, ne! Oni, da bi pospravljali učilnico? Kje pa!
Nazaj v petem razredu, je bila moja BFF dežurna in je pospravljala razred po pouku. Nekaj fantov je šlo mimo in jo začelo klicati čistilka. ČISTILKA!? Zakaj nebi šli oni pospravljat učilnice namesto nje? Bi jih morda pobralo? NE!
In to se dogaja kar naprej!
Če je kdo mislil, da je to normalno, ni! To se mora nehat. Vsi bi morali imeti enake pravice že po zakonu! Ne da nas ločujejo po spolu! This has to STOP!
In če mi ne ukrenemo nič za to, kdo bo potem?
Predsednik vlade? Morda države? Ministri? Ali morda naši preljubi veleposlaniki?
Njim je všeč svet tak kot je. Saj veste, kako dolgo so se morale ženske boriti, da so dosegle izboljšavo. In uspelo jim je. Dobile so nekaj pravic. Še vedno ne moremo reči, da smo čisto enakopravni, pa o enakopravnosti lahko govorimo, kot o bodoči resničnosti. Kot o viziji. Želim si, da na svetu končno ne bi bilo več razlik med spoloma.
____________________________________________________________________________________________________
S tem blogom nočem nobenemu nič, samo želim vas obvestiti kakšna je resnica. Kaj se dogaja, pa si nihče noče priznati.
Se še komu zdi tako? Si še kdo želi, da bi na svetu končno prevladala enakost?


Link motivacijskega govora Emme Watson: https://www.youtube.com/watch?v=gkjW9PZBRfk&ab_channel=UnitedNations


LYSM in prosim sporočite, če naj napišem nov del.
Vesela bom tudi vseh komentarjev in tudi popravkov:wink::relaxed::worried::wink::relaxed:
Your writergirl14:stuck_out_tongue_winking_eye:
 

Odgovori:

Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Tudi jaz imam en resničen primer in verjamem, da ni edini.

V 6. razredu smo se pri gospodinjstvu učili kuhati in v moji skupini je bil fant, ki ni želel nič delati. Že tako je govoril, da so dekleta nesposobna, potem pa nam še ni hotel pomagati pri pripravljanju.
"Kako boš pa ti doma kuhal?" ga je pred vsemi vprašala učiteljica, ko je videla da samo stoji.
(citiram-) "Veste, mi moški, *bosanci, imamo ženske doma, da bodo kuhale pa pospravljale in mi ne bomo delali nič," ji je odgovoril.

Meni se je zdela ta izjava sporna zato sem vstala in se lepo zdrla na njega, kdo pač misli, da je.
Zagrozili so mi s podpisom (in po govoricah celo s klicanjem staršev), čeprav mislim, da se je učiteljica na tihem strinjala z mano.

Šele čez nekaj let sem ugotovila, kako imajo nekateri že pri majhnih letih predsodke in mnenja, da so ženske manj vredne. Čeprav živimo v enakopravni državi, imamo po zakonu enake pravice, je med spoloma velika razlika: NISMO ENAKOVREDNI.

Draga writergirl14! Močno podpiram tvoje mišljenje in upam, da boš z blogom nadaljevala in ostale ozaveščala o vseh razlikah, ki smo jih skrivaj deležna dekleta.

*Pač je druge vere & narodnosti, ampak to mu ne daje pravice, da ženske zaničuje, kajne?
2
 
Hvala za podporo.
Se mi pa zdi grozno, da si bila ti tista, ki so ji grozili s podpisom in ne on.
Z blogom mislim nadaljevati, ko naberem dovolj materiala. Ta bo najverjetneje kmalu.
Thx še enkrat za iskren komentar,
writergirl14
 
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Se čisto strinjam. Nad tistim primerom o čistilki sem pa zgrožena. Ne vem zakaj, bi morala biti čistilka, če skrbi za matično učilnico. Naj grejo fantje enkrat pospravljati in a jih bomo klicali čistilci?! NE! To ni pošteno in o tem bi se v šoli morali pogovoriti:rage:
1
 
BlackAnnie
True, true...
 
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
res lepo napisano! točno tako! svet je krut! res hvala, da si se spomnila na to in napisala sem! hvala še enkrat! in res super napisano!
2
 
Hvala!!!!
LYSM
 
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Se POPOLNOMA strinjam! Super napisano! Res je vsi nam govorimo kako smo enakopravni, ampak ni res! To kar si naštela je nekaj dobrih primerov! Celo v trgovinah (javne vstanove dostopne vsem!) prodajajo nekatere ženske izdelke dražje od moških! In to naj bi bil enakopraven svet!
2
 
Jep!
Thx, lysm!!!
 
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
vau zelo lepo di napisala:thumbsup:
lp upaj
2
 
thx
LYSM
 
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Waw zelo lepo. Se prav strinjam:relaxed:
Imej lep dan
esme:grin:
2
 
We are fighters ;)
 
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Ja, čisto res!
Kar groza, da še vedno nism dosegli enakopravnosti:worried:
1
 
WatsonGirl123
Ja, na žalost.
 

Moj odgovor:

Vsebina odgovora:
Vzdevek:
Pilov blog

volkec

Zanimivosti 55. del

Ogledov: 11 Odgovorov: 1
 
2
Jamie

Urnik pisanja (nasveti za pisanje)

Ogledov: 22 Odgovorov: 1
 
6
volkec

Zanimivosti 54. del

Ogledov: 15 Odgovorov: 0
 
4
volkec

Zanimivosti 53. del

Ogledov: 18 Odgovorov: 2
 
6
volkec

Zanimivosti 52. del

Ogledov: 32 Odgovorov: 2
 
9
Darling

Poletne dejavnosti

Ogledov: 37 Odgovorov: 3
 
3
Doglover

Psi 2. del

Ogledov: 31 Odgovorov: 5
 
3
volkec

Zanimivosti 51. del

Ogledov: 36 Odgovorov: 2
 
9
Kr ena potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica

Moje življenje

Hej hej....
Umam par vprašanj in me zanima če lahko odgovorite??
1.Kaj naj nardim mislm da sm mal obsedena z telefonom in tv-jem (telefon-tiktok,youtzbe netflix)?
2.Veste šola in to a ne? No septembra grem v 9 razred in nisem ravno druzabne vrste človek. Nevem no teden dni pred koncem šolkega razreda(8r)je učiteljica vsem povedla da se morda ne morem oz. neznam vkljucit v druzbo in da nisem samotarka kot so do zdej mislili in me zanima kako pridt v ddužbo?
3.TEŽA in VIŠINA: Sstara sem torej 14 let in visoka 149 cm vem zelo malo ampak nemorm bit kej dost vec kr so v moji druzini bolj manjse rasti. Tezka pa sem malj preveč: 50 kg in nevem kako jih zgubit(nekej sem jih že 4 kg) drgač je moja teža normalna?
4.Pač mam ločene starše in zdej se bojim da bo spet korona in nebom spet dolg vidla moje mami kr živim pr atiju a ne. In mami vlkrat pogreßšam.
5.Počutim se ogabno in zmedeno in grdo. Nimam pojma kako se pogledati v ogledalo in v sebi videti nekaj lepega. Res nisem samozavestna oseba ampak ne žalim drugih kar je ponavadi posledica nizke samozavesti/samopodobe, za razliko od sebe v drugi ljudeh vidim point njihovo bistvo in v vsakem nekaj lepega tud tistimi tanesramnimi
6 A veste po devetem razredu...mors it v sredno in zdej se odlocam oacbla bi vzgojitljca pa bi sla pol vmaribor v solo k zivim na ptuju pac na oddelek za vzgojo za predsolske odroke al pa bi bla frizerka. Nism gihr kj nej zberem
7. ves kupovanje pa to pc ns kopujem cote zmojo maceho pa atijem a ne in zdej bo bolj mrzl pa to ane in pac jst numam stila komr moja maceh js mam pac rajs kake bol yproscene cote ce ves k mislm a ne? in pac nevem kako nej recem da nocenm oprinetih cot pa tega bol pa to a ne pa se v trebuh mam mal vllk pac tak malo prevec. Pa se jopce rada nosim pac nocem jih uzalit.
Sori za tako grdo izrekovanje besed. To sem tko napislaa konc vbistvu 11 minut cez polnoc tko nemorm spat sam o tezavah razmislam pa zalostna sm kj naj nardiiimmmm. Hvalaaa vnaprejjjj:pray::purple_heart::purple_heart::sob::sob::sob:
 

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Vprašanje

Koliko knjig iz Pilove knjižnice ste prebrali?
Nobene :(
(176)
Več kot eno, manj kot pet.
(235)
Več kot pet!
(165)
Več kot deset!
(168)
Kakšna knjižnica?
(109)

POIŠČI PILOVCA/KO

Zadnji odgovori

Doglover je odgovoril/a na
In rekel: zakaj imas knjigo v riti:joy:
 

Angel je odgovoril/a na
Življenje na vratih hladilnika je super
 

Angel je odgovoril/a na
Fant, ki je postal most Skrivno društvo ...
 

Doglover je odgovoril/a na
Enak Lysm.🥰
 

Wonder Woman je odgovoril/a na
Uauu obožujem! Zelo mi je vsecc res je dobraa
 

SuperGirl je odgovoril/a na
wow ful je lepo:heart::heart:
 

SuperGirl je odgovoril/a na
wow ful je lepo:heart::heart::heart:
 

SuperGirl je odgovoril/a na
Ful dobra oseba si zaslužiš si jih še več.:heart:
 

Annie #1 je odgovoril/a na
:sob::sob::sob::sob::sob::sob::sob::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thum
 

Marela je odgovoril/a na
moj fant, ki me je čudno pogledal:sweat_smile:
 

Annie #1 je odgovoril/a na
Ni zakaj! Po moje bi MORALA imet vsaj 1000 ...
 

Annie #1 je odgovoril/a na
potem je stopil v sobo
 

Loud girl je odgovoril/a na
Kap čikat je top!! Majo še vodni park v ...
 

Hermione🖤 je odgovoril/a na
začela sem se smejati in...