snofi
Naslednji Pil izide 1. septembra
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

značka Pisalnica: Kraljevi plamen 6. del

Kraljevi plamen 6. del

14
Hej! Rešena sem blokade! Končno sem lahko spet nekaj napisala in prvi je Kraljevi plamen. Čez nekaj dni pride še Sanje ali resničnost, z Mrtvimi ljubezenskimi pismi pa sem malo na on hold. No, uživajte :kissing_heart::hugging:!
--
Ryn se ni dobro zavedala svoje okolice. Včasih je bila ta le kup črnih in sivih pik, drugič je videla polnočno nebo, prepredeno z zvezdnimi utrinki, spet tretjič pa le belino. Ni vedela, kdaj je bila budna in kdaj ne, ampak glasovi so se pojavljali v vseh stanjih zavesti. Strašni, hreščeči glasovi, ki ji govorili grozne stvari. Tako grozne, da je kričala, čeprav ni vedela, ali jo je kdo slišal ali ne, prav tako ni vedela, ali je res kričala ali pa si je to samo domišljala. V tistih redkih trenutkih, ko je bila budna, je videla ali kamenje ali nebo ali pa ogenj. Ogenj, ki ga je imela tako rada, ogenj, ki bi ga lahko nadzorovala, ampak ga več kot očitno ne bo. Ogenj, ki je ubil Vyro.
Vedela je, da je mrtva, tako kot Tysa. Ni se ji sanjalo, kako, ampak je vedela. Ko je spala, je sanjala. In v spanju so se ji kazale stvari, o katerih so ji govorili glasovi. Vyrino truplo in njene oči, ki so zrle v nebo, ki ga ne bodo več nikoli zares videle. In mala Tysa, vedno mirna, tudi takrat, ko je umirala. Umirala je že takrat, ko sta z Vyro prišli do Yall. Že takrat je temnolaso dekle, s katero potuje, spuščalo ogenj vanjo, malo po malo. Nato pa do konca. Kot padeš v spanec, samo da se iz tega ne boš več zbudil.
Ryn je po nekaj dneh, tednih ali mesecih, ni vedela, zmanjkalo glasu za kričanje. Zato je samo gledala v mrtve obraze ljudi, ki jih je imela rada, in počasi ugotavljala, da so tvoji ljubljeni le orožje, ki bo nekoč uporabljeno proti tebi. Prvič v življenju si je želela, da ne bi imela nikogar. Da bi bila sama, vsak dan zrla v zvezde in se zahvaljevala, ker zaradi nje ni bilo vzeto nobeno življenje. Ampak tega ni mogla. Ne zdaj, ko sta dve pustili praznino v njenem srcu, praznino, ki se ne bo nikoli zacelila. Ki ne bo nikoli odšla, se nikoli zapolnila. Vedno bo tam in jo opominjala, da ni sama. Ryn ni vedela, ali je to slabo ali ne. V tistem trenutku se ji je zdelo kot nekaj, kar bi rada pustila za sabo. Življenje, ki ga je živela, po pozabila. Ustvarila si bo novo. Tako, kjer ne bo imela nikogar. Mogoče je to sebično, ampak Ryn ni brigalo. Nobena smrt ne bo več pustila praznine v njej. Ne bo ubijala. Ne bo postala to, v kar jo je želela spremeniti loreen. Ne bo. Te besede so jo predramile iz teme, v kateri je spala tako dolgo, da je pozabila, koliko časa. Zbudile so jo in dvignile. Tema jo je pritiskala nazaj v sladek spanec, ampak ko je bila budna, si je ponavljala te besede. Ne bo. Ne bo. Ne bo zaspala, ne bo umrla, ne bo ubijala. Ne bo se predala.
In se ni.
Ko bi morala umreti, se pridružiti Tysi in Vyri, je živela. Ko bi morala spati, je bila budna. Ko bi morala poslušati o grozotah, o katerih so ji pripovedovali glasovi, jih ni. Njena ušesa so postala gluha za to, kar je slišala in nenadoma glasov ni bilo več. Preprosto odšli so in se niso vrnili.
Vse do takrat, ko je prišel Vyrin.
Takrat je spala, prvič po dolgem času si je dovolila, da jo je tema pogoltnila. A prišel je glas, ki ji do zdaj še ni govoril. Vyrin glas. Njen melodičen glas, ki ga ne bi pozabila do konca življenja in ga nikoli več ne bo slišala. Ryn najprej ni razločila Vyrinih besed, ki so se sčasoma pomešale med sabo in zbledele v temo, v kateri je spala. To se je ponavljalo tako dolgo, da Ryn ni več razločila, koliko je resnično in koliko le sanja.
Ampak nenadoma, med nerazumljivim mrmranjem, je Ryn le razločila besedo, vendar le eno samo: smrt. Ko se je zavedla, kaj je slišala, je nenadoma slišala le to; Vyrin glas je iz vseh smeri govoril le to eno besedo: smrt. Ryn je pozabila na besede, ki so jo držale budne vse te dni, tedne, mesece, in samo kričala, dokler se ji ni izsušilo grlo in ni imela več glasu, da bi kričala. Takrat je tudi Vyra utihnila, ampak ni odšla. Še vedno je bila ob njej, Ryn je čutila njeno prisotnost in je ni prenašala; ne več. Pojdi, je kričala. Pojdi stran. Pusti me. Prisegla bi, da je čutila Vyrino dlan na rami, ampak trenutek kasneje, ko je bilo več zraven, se je spraševala, ali si ni tega mogoče domišljala. Njena dlan ni bila topla, ampak komaj je bila tam. Kot bi bila mrtva. Še pred nekaj dnevi bi Ryn mislila, da to pomeni, da je roka mrzla in otrdela, zdaj pa je dojela resnični pomen teh besed. Dotik je bila le hladna teža na njeni rami. Ni ga bilo zares tam, ampak je bil. Hladen. Mrtev.
Vyra ni več prišla, tako kot noben drug glas, ki ga je slišala, odkar je tavala v temi. Tako se je izgubljala v praznini in čakala na Smrt, ki je ne bo. Počasi je začela izgubljati razum.
Potem telo.
Ni več čutila, kdaj je spala in kdaj ne. Čas se je začel zlivati skupaj v praznino, iz katere ni znala pobegniti. Ni več imela lestve, ki bi jo potegnila iz brezna. Ničesar ni več imela.
Ko je bila prepričana, da je konec tako blizu, da ga je lahko slišati prihajati, je zaslišala Vyro, jasno, kot bi stala zraven nje.
"Ne boš," je rekla. Samo to. Ti dve besedi, ki sta Ryn vlili upanje, jo spomnili, zakaj se še ni vdala. Zakaj Smrt še ni prišla ponjo. Maščevati ju mora. Svoji sestri, eno, ki je bila premajhna za smrt, ampak dovolj odrasla, da je vedela, kdaj jo vabi k sebi, in drugo, ki je toliko storila zanjo. Nobena si ni zaslužila umreti. In zato ona še živi. Ker nista bili še maščevani, ker sta umrli brez časti. Ona jima jo bo priborila. Po svetu bo širila, kdo sta bili Tysa in Vyra Loeny. Ne bo se predala. Ne bo umrla. Ne bo.
Vstala je.
Čutila je pritiska lažne utrujenosti, ampak se ni zmenila zanjo. Ni se zmenila za strašne podobe, ki so se kazale okoli nje in bi ji še pred nekaj časa vzele upanje. Vyrine mrtve oči. Tysin pepelnat obraz. Dekletov zlobni nasmeh.
Ni se več zmenila zanje.
Živela bo.
Živela bo.
Živela bo.
Živela bo.
In ne bo se predala.
Udarjala je, ne da bi vedela, kam. Kričala je, ne da bi vedela, v koga. Rjovela je v zvezde, ki so se kazale ena za drugo, dokler se niso sestavile v podobo. Podobo, ki bi se je vsak drug bal, celo sama pred je pred nekaj meseci trepetala za tem ozvezdjem, ampak zdaj ne več. Zdaj bo živela, Smrt ne bo še prišla ponjo. Ni še njen čas. Živela bo. Živela bo, oni pa grejo lahko vsi skupaj k hudiču.
Zavedla se je, da te besede kriči v ozvezdje Smrti, ozvezdje, ki ga vsak vidi le, ko je napočil njegov konec. Ampak ne njen. Ona bo prva oseba, ki bo to ozvezdje videla dvakrat. Zdaj in čez sto, dvesto let, ko bo njen konec res napočil. Ko bodo zvezde svetlejše, ko bo vedela, ko bo čutila, da je napočil njen čas. Ona bo gospodarica smrti in ne obratno. Ona bo odločila, kdaj naj Tema pride ponjo.
Odločila se je, da to ne bo zdaj.
In črnine nenadoma ni bilo več.
Njeno telo je bilo spremenjeno v pepel. Počutila se je zlomljeno, kot bi jo nekdo odprl, vzel ven kosti in jih dal nazaj na napačna mesta. Tako šibka je bila… Mišice, ki jih je v stoletjih zgradila, so bile napol usahnjene in niti tako močne, da bi lahko vstala s prašnih tal. Videla je le sivino, njeni prsti pa niso mogli zatipati ničesar razen kamenja. Zrak je bil zatohel in težek, ko da je nekaj gorelo nedolgo nazaj. Čutila je lahko vročino, ampak ne glede na to, kako si je prizadevala kaj videti, je imela pred očmi je zaveso sivine. Potem pa je ugotovila, da je to zaščitna veka, ki jo imajo vsi Aselli, in preprečuje mežikanje in solzenje oči med letom. Ni vedela, kdaj jo je spustila, ampak niti ni imela dovolj moči, da bi jo dvignila. Morala bi samo mežikniti, ampak še to se ji je zdelo preveč. A na koncu je ni več prenesla in je hitro mežiknila, da se je veka dvignila in je lahko normalno videla. A ni bilo ničesar, kar bi bilo vredno ogleda. Samo še več sivine, ki pa je tokrat prihajala od kamenja, ki jo je obkrožalo. Ryn ni bilo težko ugotoviti, da je v gorah, ampak ni imela pojma, kako je tja prišla. Ko pa se je spomnila, kje je bila, jo je zabolelo v srcu. Vyre in Tyse niti pokopala ni. Ayani svoje mrtve pokopljejo na otoku Ceresa, kjer lahko mrtvi zares počivajo. Dovolj oddaljen je od obale, da ga ob oblačnih dnevih ne vidiš, in dovolj blizu, da ga z zmaji lahko obiščeš v enem dnevu. Ryn je bila tam le enkrat, takrat, ko ji je umrl oče. Koea Loenyja ni dobro poznala, saj je bil doma le redko. Bil je Ayan krvavega ognja, podrejen loreen. Nikoli ga ni bilo na območju Ayanov, ko pa je bil, je ves svoj čas preživel v Ayeli. Takrat Ryn še ni živela v njej, zato ga ni pogosto videvala. Zato tudi ni jokala, ko so ga mrzlega in otrdelega v leseni krsti nekoč prinesli domov. Nihče ni jokal, mama, Tysa in Moryelle pa tudi niso prišle na pogreb. Mama je bila zlomljena od žalosti, Tysa in Moryelle pa premajhni, da bi razumeli kaj pomeni umreti. Zato sta prišli le Ryn in Vyra. Pri Ayanih je bil običaj, da so vsak grob prekrili z luskami Ayanovega zmaja in vanje zapičili njegovo najljubše orožje. Zato bo bile na očetovem grobu le kot noč črne luske in zlata puščica, katere peresa so venomer plapolala proti severu. Proti ozvezdju Smrti, ki se mu je pokazalo, preden ga je Axan zabodel v srce.
Ryn se je poskusila premakniti, ampak odgovorilo ji je le žvenketanje kovine. Torej je v verigah. Premaknila je dlan in se prvič zahvalila bogovom za vse tiste ure, ko se je učila prepoznavati različne kovine. Tudi samo z otipom. Glave ni mogla premakniti, saj so bile verige pretesno zavezane okrog njenega telesa, ampak ujela je poblisk črnine. Kovina je bila gladka in mrzla, kljub vročini v zraku. Obsidiansko železo. Najučinkovitejše železo za verige, še posebej za take, ki bodo vklenile Ayane. Drugačne verige bi stopili.
Nenadoma pa je Ryn spoznanje zadelo kot kamen v glavo. Dekle, ki je ubilo Tyso. Zraven nje so bile na tleh točno take verige, čakale, da se bodo kot kača ovile okoli žrtve. Tisto dekle jo je pripeljalo sem. Ugrabilo, se je popravila Ryn. Dekle jo je ugrabilo. In če je imelo take verige, je torej vedelo nekaj o Ayanih. Ryn je takoj ugotovila, da zagotovo ni Awa. Ayani so pred njimi že stoletja skrivali svoje šibkosti, torej o njih ne bi mogla vedeti nič. Tudi Axa ni bila, vsaj ne po izgledu. Lahko bi bila Axxa, ampak tudi one so bile na pogled drugačne od tega dekleta. Kdo pa je potem? Mogoče… Ne. Ryn je takoj odrinila to misel. Azarelle ne morejo zapustiti že stoletja. Tudi prebivalci ostalih kraljestev ne bi mogli priti sem.
Nenadoma pa je zaslišala korake. Imelo jo je, da bi zadržala dih, ampak globok vdih po dolgem zadrževanju sape bi jo le izdal. Tako je zaprla oči, umirila dihanje in razmišljala, ali bi jo lahko izdalo razbijanje srca, ki je grozilo, da ji bo skočilo iz prsi.
Skoraj bi spet zaspala, ko je zaslišala melodičen glas, ki je bil očitno navajen ukazovati, vsaj po trdem tonu. "Ni se ti treba pretvarjati."
Ryn ni vedela, kaj reči na to. Neumno in otročje bi bilo zanikati, da se ni pretvarjala, da spi, drugega odgovora pa ni imela. Zato je ostala tiho, a vseeno odprla oči. Zagledala je dekle, ki je ubila Vyro in Tyso, z kupom mahu v naročju, kako neti ogenj. Ryn je zvilo in želela si je, da ne bi bila v verigah. Želela si je vreči bodalo v njen obraz, jo ubiti za to, kar je storila Vyri in Tysi. Vendar se je tik za tem, ko je to pomislila, opomnila, da si je obljubila, da ne bo ubijala. Ne več. Skoraj žal ji je bilo, da je storila, ampak pred očmi se ji je pokazal Vyrin obraz in njene oči, ki so govorile, da je ni vredno ubiti. Vyra je bila lahko hladnokrvna morilka, ko je to hotela, ampak drugače ni morila, celo tu, v svetu, kjer se mora vsak zase boriti za preživetje. Kjer ne moreš biti vzgojen drugače kot morilec. Ona se je trudila prizanašati, ko je bilo to mogoče, in darovati smrt, ko je bilo to milostno. Ryn prej ni razumela. Zdaj je.
"Tega nisem hotela narediti tvojima sestrama."
Ryn je to tako šokiralo, da je nehala dihati. Kar pa ni bilo pametno, predvsem zaradi verig, ki so že tako ovirale njene dihale poti. Ne. Dekletu ni bilo žal. Ryn si je to tako zelo želela verjeti, ampak dekletove oči so govorile drugače. Tega res ni želela.
Ampak želje ne spremenijo nastalega. Vyra in Tysa sta mrtvi zaradi nje. Ona ju je ubila in Ryn tega nikoli ne bo pozabila, pa če si dekle še tako želi odpuščanja.
Dekle se je spet posvetilo ognju in Ryn je ugotovila, da je pogovora, če mu sploh lahko tako rečemo, konec. Ampak želela je vedeti še nekaj.
"Kateri ogenj nadzoruješ."
To je bil ukaz, ne vprašanje, in dekle je to dobro vedelo. Ryn ni bila vajena spraševati. Z vprašanji ne dosežeš nič. A dekle se je le še naprej ukvarjalo z ognjem in ni z ničemer razen kratkim trzljajem roke nakazalo, da jo je slišalo. Tiho je bila tako dolgo, da je Ryn obupala nad tem, da bo dobila odgovor, ko je dekle končno spregovorilo.
"Nadzorujem temni ogenj. A nisem Aya. Vi ga niste sposobni nadzorovati. Prešibki ste. Razgnalo bi vam telesa, če bi ga poskusili uporabiti. Ogenjeni demoni, nam rečejo. Ayreani. Mešanci med Ayani in temnimi bitji z nekega oddaljenega kraljestva. Tako kot vi lahko nadzorujemo ogenj, ampak smo močnejši in redkejši. In res nisem imela namena ubiti nikogar. Ampak saj poznaš ta svet. Moraš biti morilec, če si želiš zagotoviti mesto v njem."
 

Odgovori:

Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Yes! Yes! Yes! N!O!V!!!D!E!L!!!J!E!!!T!U:sparkling_heart::sparkling_heart:
Super je! Res si super o wow! Carska zgodba:crown::crown::crown::crown::crown::crown::crown:
0
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Končno!!! Gledam in vidim nov del te zgodbe! Kok sem happy!!
:purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::heart_eyes::sparkles::green_heart::yellow_heart::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::heart_eyes::sparkles::green_heart::yellow_heart::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::heart_eyes::sparkles::green_heart::yellow_heart::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::heart_eyes::sparkles::green_heart::yellow_heart::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::heart_eyes::sparkles::green_heart::yellow_heart::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::green_heart::yellow_heart::heart::purple_heart::blue_heart::heart_eyes::sparkles::green_heart::yellow_heart::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes:
0
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Jej!
Super je! Odlična pisateljica si in navdušena sem nad tvojimi zgodbami!!!
Je ena mojih naj naj naj naj naj zgodb!!
Lp, Sladkorček
0
 

Moj odgovor:

Vsebina odgovora:
Vzdevek:
Sporočilo pred pošiljanjem še enkrat preberi in premisli, kako bi se ti počutil, če bi ga prejel.

Pisalnica


Objava:

Ledeno srce 2. del

Ogledov: 4 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

Odvzem morja, 3. del

Ogledov: 9 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

Težave Amelie White, 43. del

Ogledov: 3 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

Skrivnosti Belle Black, 21. del

Ogledov: 4 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

Odvzem morja, 2. del

Ogledov: 4 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

Težave Amelie White, 42. del

Ogledov: 9 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

Skrivnosti Belle Black, 20. del

Ogledov: 6 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

Odvzem morja, 1. del

Ogledov: 39 Odgovorov: 1
 
0
Zmajcek potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica

Razvoj

hejjjooouu!!!
No ja js jimam ful neki groznga problema sam sm vidl eno objavo od ene punce in je napisala da jo bolijo prsi. Pac men je zlo cuden ker razvijat sm se zacela tko 2 leti nazaj pa me se nikoli jiso bolele.... pac samo ce pritisnem oz se udarim itd.
Pac a je to normalno da me ne bolijo.
Aja stara sm pa 13,5.
Hvala ce boste odgovorili!!!
 

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Vprašanje

Ali spremljaš Pil na Instagramu?
Ja, z veseljem!
(26)
Ne še, bom pa zdaj začel/a.
(17)
Ne, Pil na Instagramu ni zanimiv.
(31)
Ne uporabljam Instagrama.
(182)

POIŠČI PILOVCA/KO

VARNO NA SPLETU

Zakaj moraš biti na spletu še posebej previden?
 1. Ker nikoli ne veš, s kom zares govoriš.
 2. Ker je veliko škodljivih spletnih strani, ki lahko okužijo tvoj računalnik ali zlorabijo tvoje podatke.
 3. Ker lahko deljenje podatke ali fotografije nekdo hitro izkoristi v druge namene.
Zakaj moreš biti pazljiv, ko objavljaš fotografije?
 1. Ko deliš fotografijo, izgubiš nadzor nad tem, kaj se z njo zgodi.
 2. Tvoje fotografije na spletu lahko najde vsak.
 3. Kar je enkrat objavljeno na spletu, tam ostane za vedno.
Kako poskrbeti za zasebnost na spletu?
 1. Preveri, da imaš na vseh straneh urejene nastavitve zasebnosti.
 2. Prepričaj se, da imaš vklopljeno možnost odobritve fotografij, na katerih te ljudje označijo.
 3. Zavedaj se, da lahko vedno prijaviš neprimerne vsebine, ki posegajo v tvojo zasebnost.
Bodi pozoren, ko sprejemaš nove prijatelje!
 1. Premisli, preden sprejmeš prošnjo za prijateljstvo. To osebo res poznaš?
 2. Neznanci so lahko tvoji vrstniki, lahko pa se za njih samo izdajajo.
 3. Ko nekomu odobriš prošnjo za prijateljstvo, mu omogočiš dostop do vseh svojih podatkov!
Tri pravila varnosti na spletu:
 1. Nastavi si močno geslo in ga ne zaupaj nikomur.
 2. Ne prijavljaj se na omrežja, ki jih ne poznaš.
 3. Če si se prijavil na tuje omrežje, poskrbi, da se boš z njega tudi odjavil in da se tvoje gesla niso shranila.
Vedno imej v mislih!
 1. Nikomur ne zaupaj svojega priimka, naslova, telefonske številke in podobnih podatkov.
 2. Ne objavljaj fotografij drugih, še posebej ne brez njihovega dovoljenja.
 3. Postavi si časovne omejitve glede uporabe spleta, saj čas na spletu hitro mine.
Kakšna so pravila obnašanja na družbenih omrežjih in forumih?
 1. Vedno bodi prijazen do drugih.
 2. Na nesramne komentarje ne rabiš odgovarjati.
 3. Če se nekdo neprimerno obnaša, ga blokiraj.
Kako ustvariti dober vzdevek?
 1. Pri ustvarjanju vzdevkov bodi izviren.
 2. V vzdevku ne uporabljaj svojega imena ali starosti.
 3. Za vsako družbeno omrežje ali spletno stran imej drugačen vzdevek.
Zapomni si!
 1. Na spletu ne klikaj vsega, kar vidiš.
 2. Prepričaj se, da si na varnih spletnih straneh in ne prenašaj datotek neznanega izvora.
 3. Povezave, ki jih ne poznaš, lahko na tvojo napravo prenesejo viruse.
Kako varno uporabljati družbena omrežja?
 1. Tvoj profil naj bo nastavljen na zasebno.
 2. Sprejmi le ljudi, ki jih poznaš.
 3. Ne objavljaj stvari, za katere ne želiš, da jih vidijo vsi in se jih boš čez 20 let sramoval.
Kakšno je varno geslo?
 1. Vsebuje najmanj 10 znakov.
 2. Vsebuje velike in male začetnice ter številke.
 3. Vsebuje posebne znake.
Dobro geslo je osnova varnosti na spletu!
 1. Geslo ima na internetu isto vlogo kot ključ, s katerim zakleneš dom.
 2. Preveč enostavno geslo lahko razvozla praktično vsakdo.
 3. Pri ustvarjanju gesel bodi kreativen.
Geslo imaš, kaj pa zdaj?
 1. Geslo redno menjaj.
 2. Če ga shranjuješ, poskrbi, da je na varnem mestu.
 3. Ne shranjuj gesla, napisanega na listku, v ovitku telefona.
Kako varno nakupovati na spletu?
 1. Drži se preverjenih spletnih mest.
 2. Vedno preveri podatke o trgovcu in se prepričaj, da so resnični.
 3. Vedno nakupuj s starši ali drugo odraslo osebo, ki je vešča spletnega nakupovanja.
Pazi, ko nakupuješ na spletu!
 1. Pred vnašanjem kreditne kartice preveri, da je v orodni vrstici izpisana kratica »https« s ključavnico.
 2. Preklikaj stran in se prepričaj, da je prava.
 3. Preveri naslov spletne strani, izpisan v orodni vrstici.
Na kaj moraš paziti pri nagradnih igrah?
 1. Če so predobre, da bi bile resnične, gre verjetno za prevaro.
 2. Dobro preveri, kdo organizira nagradno igro.
 3. Bogate obljube so znak za alarm.

Oglas

Zadnji odgovori

A.j.d.a. je odgovoril/a na
oboje je okrogle oblike, oboje lahko poči ...
 

Book star je odgovoril/a na
o kul! fajn se mej v srednji:blush: ti bom ...
 

Angel je odgovoril/a na
Da imata obe besedi črko n?
 

Book star je odgovoril/a na
o kul! a sem lahka zraven? plus a lahka tud ...
 

Book star je odgovoril/a na
zakon ideja! se 100% čudno prijavljam :)
 

Book star je odgovoril/a na
jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa and: ...
 

Super girl je odgovoril/a na
Se prijavim
 

glasbenaviolina1 je odgovoril/a na
1.Pomeranec 2. Shicu 3.mini Yorki
 

glasbenaviolina1 je odgovoril/a na
https://bs.wikipedia.org/wiki/Hermione_Granger Me ...
 

Amy Raven je odgovoril/a na
https://www.google.com/search?q=hermione ...
 

smille😀 je odgovoril/a na
Like emojis
 

Tiger je odgovoril/a na
AJA pozabla sem povedat da sem to slikala ...
 

Hermiona 2 je odgovoril/a na
o cool sem zraven:)))
 

Hermiona 2 je odgovoril/a na
hej! Oprosti ampak men to mal ni fer.Jaz ...
 

I love book je odgovoril/a na
hihi se prijavljam to bo zabavno