snofi
Naslednji Pil izide 4. februarja

Nova številka
Januar 2022

Revija
Izid: 7. 1. 2022
pepca oblacek

Igralnica - Šola pisanja zgodb, 1. ura 1. del

Šola pisanja zgodb, 1. ura 1. del

2
Hello!!
Se opravičujem za toliko objav, ampak če jih še niste prebrali mi računalnik ne dovoli dostopati do moje spletne strani, ki sem jo ustvarila za šolo pisanja, tako da bom objavljala kar tukaj. Danes imamo prvo uro pisanja zgodb, v sredo pa bom objavila snov še za pisanje pesmi in v petek za pisanje člankov. Nisem noben profesionalec ampak bom poskusila učiti kar najbolje in vam dala nasvete in ideje, ki sem jih prebrala na internetu. Zdaj pa kar k delu ;)
✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎

Torej, za začetek obstaja veliko vrst besedil:
-Biografija je vrsta pripovedi, ki opisuje življenje osebe; življenjepis,
-Črtica je kratka zgodba, ki opisuje en sam dogodek oz. drobno doživetje, na oseben, čustven način,
-Dnevnik je besedilo, ki opisuje osebne dnevne dogodke,
-Fantastična zgodba/fantazija je nekakšna sodobna pravljica, ki izvira iz fantazije oz. domišljije,
-Grozljivka je zgodba z gorzljivo, napeto zgodbo o nenavadnih dogodkih,
-Humoreska je kratka zgodba, ki življenje prikazuje na šaljiv način,
-Kratka zgodba je krajša od romana, ter daljša od črtice,
-Kriminalka je besedilo, ki opisuje preiskovanje kriminalnega dejanja,
-Ljubezenski roman, je roman z ljubezensko vsebino,
-Mladinska povest je srednje dolgo besedilo namenjena mladim, ki ima poučno vsebino in zabaven namen,
-Mladinski roman je roman napisan za mladino,
-Pravljica je pripoved o čudnih in neverjetnih dogodkih,
-Problemski roman je roman, ki vsebuje problemsko temo,
-Pustolovski roman je roman s pustolovsko temo,
-Zgodovinski roman govori o zgodovinskem dogodku, oz. vsebuje zgodovinsko snov,
-Znanstvenofantastični roman je vrsta romana, ki temelji na domnevah znanosti in domišljije,
-Živalska pravljica je pravljica, v kateri nastopajo poosebljene živali.
✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎
ZGRADBA BESEDIL
Verjetni ste že vsi slišali da je besedilo sestavljeno iz glave, trupa in repa, oz. uvoda, glavnega dela in zaključka.
UVOD
V uvodu se predstavijo glavni liki zgodbe, velikokrat se predstavi tudi kraj v katerem se zgodba dogaja itd.
Obstaja več načinov za začeti uvod:
-Predstaviti osebe in kraje; v tem načinu se osebe malo opiše, včasih tudi kraje, ponavadi se opiše izgled in osebnost osebe. Primer: Harry Potter in kamen modrost, J.K.Rowling.
-Bralec pade direktno v prizor; tukaj se liki ponavadi predstavijo kar med prizorom ali pa šele po prizoru. Torej namesto da bi pisatelj začel knjigo s predstavitvijo osebe, opiše prizor, v kateri se je znašla oseba in šele potem predstavi osebo. Primer: Eragon, Christopher Paolini.
-Knjiga se predstavi s kratkim opisom težave; ta vrsta uvoda se ponavadi pokaže v knjigah ki so napisane v prvi osebi. V tej knjigi ponavadi pisatelj opiše kaj se bo zgodilo v knjigi na zelo kratek način in potem začne pisati prizor, kjer ponavadi tudi predstavi lik. Primer: Percy Jackson in tat strele.
GLAVNI DEL/SREDNJI DEL
V tem delu je zaplet, nekaj gre narobe, nekaj se zgodi kar vse pokvari. Nastane problem, ki ga je treba rešiti.
ZAKLJUČEK
V zaključku se zaplet razplete in knjiga zaključi. Tudi tukaj lahko zaključimo na več različnih načinov:
-Žalosten zaključek: zaključek ni dober ali vesel, velikokrat glavni liki umrejo, razplet zapleta vse samo še bolj uniči itd.
-Vesel zaključek: najbolj pogost v literaturi, vsaj tisti ki sem jo jaz brala, glavni liki končno dobijo mir, zaplet je srečno rešen.
-Napet zaključek: ponavadi je zaključek napet, če je knjiga del serije, oz. bo prišel še kakšen del serije. Ne glede na to, če je konec knjige vesel ali žalosten, se čisto na koncu pojavi nov zaplet, ki ga je treba razrešiti.
✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎
Takole, tole je prva ura pisanja zgodb, upam da vam je bilo všeč in ste se morda celo kaj novega naučili.
Ni ravno veliko, ampak danes nimam veliko energije :')
Za domačo nalogo pa prosim napišite uvod za svojo zgodbo. Uporabite eno od vrst uvoda, ki sem jih napisala zgoraj. Rok oddaje naloge je nedelja, 7.2. 23:59. Domačo nalogo lahko napišete kar tukaj pod to objavo, ali pa kot svojo objavo na smetišnici(v naslovu naj bo vključena "šola pisanja zgodb") da objavo lažje najdem. Uvod naj bo vsaj 100 besed, lahko pa seveda tudi več. Če ne morete oddati naloge, nič skrbet ;)
Hvala za pozornost<3
April
 

Odgovori:

Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Jaz sem Sandra. Vem malo čudno ime kaj naj. Stara sem 19 let. Delam za tajno agencijo. No ne delam še ker nisem še končala z šolanjem. V šoli imamo tri različne predmete. Vem malo. Prvi predmet meni najljubši je ustvarjanje krinke. Zelo rada se preoblačim že od kar sem bila majhna. Drugi predmet je šport. Ni mi tako zelo všeč. Preveč je………………………………………………………………….no športa. Ker bom mogoče delala za tajno agencijo se moram znati boriti in biti gibčna ter podobno. Tretji predmet pa je uporaba pripomočkov. Vem čuden predmet a je dokaj pametno, da ga imamo, ker bomo morali znati uporabljati te pripomočke. Na tej šoli imam prijatelje in sovražnike. Moj najboljši prijatelj je Gray. Je zelo dober učenec in najboljši prijatelj kar jih lahko imaš. Moja sovražnica pa je Anna. Gospodična Anna misli, da je najboljša na svetu, ker ima očeta, ki ima denarja kolikor si ga poželiš. Neverjetno. Ne morem verjet. No zdaj je pa res že pozno Kim. Nehati moram pisati tole pismo. Upam, da ga boš prebrala svoji sestrici, da me o spoznala. Samo zanjo sem ji napisala vse o meni.
Takoj, ko se zgodi kaj novega ti sporočim.
Tvoja najnajnajboljša prijateljica Sandra. :blush:

Takole upam da je vredu. Lep pozdrav Plesalka
1
 
Hello!! Super je!! Všeč mi je da je napisano kot pismo. Dobro si začela, me prav zanima kaj se zgodi potem :))
Tudi malo sem se nasmejala, super je!!<3
April
 
hvala sem vesela, da ti je všeč.
Lp Plesalka <3 LYSM
 
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Živjo. Jaz sem Eleanor. Haha, smešno ime kaj?! Moja sošolka Zala pravi da zveni kot pralni prašek Lenor z debelimi očali. Namreč imam zelo visoko dioptrijo. ne maram očal, še manj pa moje ime. Rada bi spremenila ime, pa mi mami ne dovoli. Pravi da je tako lepo... Trapasta mami! Ampak v resnici je moja mami pravo sonce. Vedno me zaščiti, nikoli ni jezna, če dobim slabo oceno (tudi če bi dobila cvek, najbrž nebi norela), zelo lepo skrbi zame... Ja, je pravo nasprotje od mame moje sošolke Ariele (natančneje moje bff Ariele). Njena mama se samo jezi in iz glave se ji pokadi če Ariela dobi vse točke 4. Ubožica. Mislim da ariela nebi več nikoli prišla v šolo če bi domov prinesla cvek. Seveda, mama bi jo živo odrla. Groza. Ne morem si predstavljati, kako so starši lahko prijazni in ljubeči ali pa grozni in brezčutni. Starši... Rada razpredam o njih. Odrasli so lahko zelo fini in prijazni, ampak le če to oni želijo. Sicer pa (seveda spet če oni to hočejo) so lahko butasti, se delajo neumno, ignorirajo otroke, iz jeze razbijajo krožnike, govorijo grde besede, nalašč loputajo z vrati, tako da se barva lušči s stene itd. Mislim da se starši ne zavedajo, da so prav oni alhko najhujše breme otrok. Ups, malo sem se zmotila. Ne samo starši, uporabimo besedo s širšim pomenom; odrasli. Odrasli so učitelji, tete, strici, zdravniki, blaganjičarji in starši. pa še kaj več seveda. In poglejte. nekaterih je strah zobozdsravnika. Nekateri sovražijo šolo in se bojijo učiteljev. Nekateri nočejo v trgovino, ker blagajničarke včasih niso ravno prijetna družba. Itd, itd. Ampak jaz se ne menim zanje. Bodo že oni poskrbeli zase, čeprav mislim, da smo otroci na svetu zato, da odrasle naučimo biti prijazne. Saj eni so. Ne pa vsi.

Okeeeeeeeeej to je konec uvoda. Upam da je 100 besed. Tvoja šola pa je super!! Jaz bi drugače rada postala pisateljica. Mislim, da je to skoraj končna odločitev. Kdaj pa pride nova učna ura?
Lp,
Super sisters:sparkling_heart:
1
 
Super je!! Vesela sem da ti je šola všeč :)) in pomojem boš odlična pisateljica!! Naslednja učna ura je naslednji ponedeljek<3
April
 
Ok! Hvala
 
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Ljudje že poznajo samoroge, vilince, škrate. Jaz tudi.
Ljudje poznajo supermoči kot so branje misli, teleportacija, nevidnost in supermoč. Slednja je precej neizvirna, če mene vprašaš. Mislim, greš k nekomu in ga vprašaš kakšno supermoč ima, on pa ti reče da ima super moč? Ne bi rekla.
Prav tako kot njim se tudi meni zdi, da bi bilo zabavno imeti kakšno od njih. Na primer branje misli? Z veseljem bi izvedela kaj gre Teji po glavi. Teja je moja starejša sestra. Od nekdaj ji zavidam njene lase. Mislim rdeči?! Wooow.
Moji pa so svetlo rjavi. Soroden odtenek moje kože, to mi je kar všeč. In veš kaj? Ugani. Zelo so mi všeč najina našpičena ušeska.. NE! Ne.. Nisva škrata... Joj, ne! Ne, ne nisva vilinki okej...ne! Nehaj ugibati, okej? Hvala.
Ti bom kasneje povedala prav?
Stara sem 13 let moja sestra je leto starejša in vsak dan ji z veseljem kradem oblačila ter pregledujem kopalniško omarico, da slučajno ne bi v njej imela oranžno barvo za lase. Samo za vsak slučaj, okej?!
Na nizki polici nad mizo imam majhen okvirček z mojo sliko, ki jo zamenjam skoraj vsak teden. Zraven pa je kratek opis mene. Dobro, vem, da je to malo čudno, ampak kaj če ti povem, da je tako pri vsakemu v naši dolini. Pač vsak ima tak okvir in nikomur se ne zdi čudno. Nismo jih mi napisali. Besedilo se samo spremeni vsakič, ko je na nas kakšna večja sprememba.
Ravno prejšnji teden se je namreč spremenila četrta poved. V bistvu se ni spremenila, samo izginila je. A kaj je na njej pisalo? Amm… citiram, ima velik grd mozolj za ušesom. Konec citata. In konec govora o tem za vselej.
Poleg slike v tem trenutku piše nekaj takega:
»ima velike globoke oči, podobne obliki mandlja, v medeno rjavi barvi. Njen stil je temen pastel.« tale temen pastel se morda sliši nenavadno ampak res je da rada kombiniram pastelne barve s popolno črno…in srebrno. Nazaj k opisu » ima rahlo kodraste lase v piškotno rjavi barvi in prečo na desni strani. So precej dolgi, segajo ji čez rame.
Obsedena je z limonino rumeno barvo, čeprav trdi, da je njena najljubša barva kraljevo vijolična.« hej, to pa ni res…okej, ne znam se braniti. Res je.
»Včeraj je šla v šolo z precej starinskim kosom oblačila in sicer z zeleno kratko majico ter krilom z naramnicami v barvi podobni suhega indijskega oreščka.«


anyways tukaj se uvod konča, in ja v woedu piše da je 400 besed. lmao.
dala sm si duška to je res. bi te motilo če bi tako zgodbo v prihodnosti pisala na pisalnici?
bdw super šola!!!
1
 
Super je!! Me prav zanima kaj se bo zgodilo potem :))
Prosim piši na pisalnici!! Me bi zelo zanimalo in vesela sem da ti je všeč <3
April
 

Moj odgovor:

Vsebina odgovora:
Vzdevek:
Preden na spletu karkoli objaviš, se vprašaj: ali objava vsebuje karkoli, česar ne bi želel deliti s popolnim neznancem na cesti?
Igralnica

HP fan

ugani pesem 5. del

Ogledov: 12 Odgovorov: 4
 
0
Dancing queen
 
0
Narcisa

BULLET JOURNAL 4. del

Ogledov: 6 Odgovorov: 0
 
0

Loto

Ogledov: 23 Odgovorov: 8
 
3
Gdč. art lover<3

UGANKA 1. del

Ogledov: 32 Odgovorov: 8
 
1
Like emojis

Kateri pilovci... 7. del

Ogledov: 31 Odgovorov: 3
 
1
LunaLovegood

Harry Potter slike 23. del

Ogledov: 13 Odgovorov: 2
 
1
Dancing queen
 
1
Banana potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica

Trendi pa te fore

<3 torej vrjamem da vs je že veliko (najberjetneje punc) videlo trent *i* "that girl" *i* al pa *i* "best version of myself" *i* a bi mi lahko prosim povedal vse kr veste o tem. pač dejansko bom vesela česar koli. Upam da veste za kaj se gre, LP Banana
 

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Vprašanje

Kako pogosto obiščeš Pilovo spletno stran?
Vsak dan!
(222)
Večkrat na teden.
(140)
1-krat na teden.
(73)
Samo občasno.
(155)

POIŠČI PILOVCA/KO

VARNO NA SPLETU

Zakaj moraš biti na spletu še posebej previden?
 1. Ker nikoli ne veš, s kom zares govoriš.
 2. Ker je veliko škodljivih spletnih strani, ki lahko okužijo tvoj računalnik ali zlorabijo tvoje podatke.
 3. Ker lahko deljenje podatke ali fotografije nekdo hitro izkoristi v druge namene.
Zakaj moreš biti pazljiv, ko objavljaš fotografije?
 1. Ko deliš fotografijo, izgubiš nadzor nad tem, kaj se z njo zgodi.
 2. Tvoje fotografije na spletu lahko najde vsak.
 3. Kar je enkrat objavljeno na spletu, tam ostane za vedno.
Kako poskrbeti za zasebnost na spletu?
 1. Preveri, da imaš na vseh straneh urejene nastavitve zasebnosti.
 2. Prepričaj se, da imaš vklopljeno možnost odobritve fotografij, na katerih te ljudje označijo.
 3. Zavedaj se, da lahko vedno prijaviš neprimerne vsebine, ki posegajo v tvojo zasebnost.
Bodi pozoren, ko sprejemaš nove prijatelje!
 1. Premisli, preden sprejmeš prošnjo za prijateljstvo. To osebo res poznaš?
 2. Neznanci so lahko tvoji vrstniki, lahko pa se za njih samo izdajajo.
 3. Ko nekomu odobriš prošnjo za prijateljstvo, mu omogočiš dostop do vseh svojih podatkov!
Tri pravila varnosti na spletu:
 1. Nastavi si močno geslo in ga ne zaupaj nikomur.
 2. Ne prijavljaj se na omrežja, ki jih ne poznaš.
 3. Če si se prijavil na tuje omrežje, poskrbi, da se boš z njega tudi odjavil in da se tvoje gesla niso shranila.
Vedno imej v mislih!
 1. Nikomur ne zaupaj svojega priimka, naslova, telefonske številke in podobnih podatkov.
 2. Ne objavljaj fotografij drugih, še posebej ne brez njihovega dovoljenja.
 3. Postavi si časovne omejitve glede uporabe spleta, saj čas na spletu hitro mine.
Kakšna so pravila obnašanja na družbenih omrežjih in forumih?
 1. Vedno bodi prijazen do drugih.
 2. Na nesramne komentarje ne rabiš odgovarjati.
 3. Če se nekdo neprimerno obnaša, ga blokiraj.
Kako ustvariti dober vzdevek?
 1. Pri ustvarjanju vzdevkov bodi izviren.
 2. V vzdevku ne uporabljaj svojega imena ali starosti.
 3. Za vsako družbeno omrežje ali spletno stran imej drugačen vzdevek.
Zapomni si!
 1. Na spletu ne klikaj vsega, kar vidiš.
 2. Prepričaj se, da si na varnih spletnih straneh in ne prenašaj datotek neznanega izvora.
 3. Povezave, ki jih ne poznaš, lahko na tvojo napravo prenesejo viruse.
Kako varno uporabljati družbena omrežja?
 1. Tvoj profil naj bo nastavljen na zasebno.
 2. Sprejmi le ljudi, ki jih poznaš.
 3. Ne objavljaj stvari, za katere ne želiš, da jih vidijo vsi in se jih boš čez 20 let sramoval.
Kakšno je varno geslo?
 1. Vsebuje najmanj 10 znakov.
 2. Vsebuje velike in male začetnice ter številke.
 3. Vsebuje posebne znake.
Dobro geslo je osnova varnosti na spletu!
 1. Geslo ima na internetu isto vlogo kot ključ, s katerim zakleneš dom.
 2. Preveč enostavno geslo lahko razvozla praktično vsakdo.
 3. Pri ustvarjanju gesel bodi kreativen.
Geslo imaš, kaj pa zdaj?
 1. Geslo redno menjaj.
 2. Če ga shranjuješ, poskrbi, da je na varnem mestu.
 3. Ne shranjuj gesla, napisanega na listku, v ovitku telefona.
Kako varno nakupovati na spletu?
 1. Drži se preverjenih spletnih mest.
 2. Vedno preveri podatke o trgovcu in se prepričaj, da so resnični.
 3. Vedno nakupuj s starši ali drugo odraslo osebo, ki je vešča spletnega nakupovanja.
Pazi, ko nakupuješ na spletu!
 1. Pred vnašanjem kreditne kartice preveri, da je v orodni vrstici izpisana kratica »https« s ključavnico.
 2. Preklikaj stran in se prepričaj, da je prava.
 3. Preveri naslov spletne strani, izpisan v orodni vrstici.
Na kaj moraš paziti pri nagradnih igrah?
 1. Če so predobre, da bi bile resnične, gre verjetno za prevaro.
 2. Dobro preveri, kdo organizira nagradno igro.
 3. Bogate obljube so znak za alarm.

Oglas

Zadnji odgovori

Super girl je odgovoril/a na
Super girl
 

Super girl je odgovoril/a na
Kresnička
 

Super girl je odgovoril/a na
Konj Kukavica Krokodil Krava Kobilica Kača Koza Kokoš Kunec Krt Kobra ...
 

Super girl je odgovoril/a na
Učitelj: IME NA PILU: Super girl PRIJAVLJAM ...
 

Super girl je odgovoril/a na
Slovenskobudalol
 

Super girl je odgovoril/a na
IME: Girl with art VLOGA: učenec TEHNIKE, ...
 

animalllover je odgovoril/a na
heheheh cute je:heart::heart::heart:
 

Super girl je odgovoril/a na
A se lahko prijavim? Vem, da je pozno. Nekaj ...
 

Zoe (comp) je odgovoril/a na
Woow! Superca!
 

Zoe (comp) je odgovoril/a na
Ojla! Super objavica, sicer se mi ni zdelo ...
 

BookChilli ;-) je odgovoril/a na
Mojega tudi prosim!!!!!
 

Zoe (comp) je odgovoril/a na
Bravo za vse!
 

Zoe (comp) je odgovoril/a na
Mojegaa!
 

Zoe (comp) je odgovoril/a na
https://images.app.goo.gl/SugEakb9QP6CbZve8
 

Doggylover je odgovoril/a na
nimam pojma:disappointed_relieved::joy: