snofi
Naslednji Pil izide 1. decembra
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

značka Igralnica: Šola pisanja zgodb, 1. ura 1. del

Šola pisanja zgodb, 1. ura 1. del

2
Hello!!
Se opravičujem za toliko objav, ampak če jih še niste prebrali mi računalnik ne dovoli dostopati do moje spletne strani, ki sem jo ustvarila za šolo pisanja, tako da bom objavljala kar tukaj. Danes imamo prvo uro pisanja zgodb, v sredo pa bom objavila snov še za pisanje pesmi in v petek za pisanje člankov. Nisem noben profesionalec ampak bom poskusila učiti kar najbolje in vam dala nasvete in ideje, ki sem jih prebrala na internetu. Zdaj pa kar k delu ;)
✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎

Torej, za začetek obstaja veliko vrst besedil:
-Biografija je vrsta pripovedi, ki opisuje življenje osebe; življenjepis,
-Črtica je kratka zgodba, ki opisuje en sam dogodek oz. drobno doživetje, na oseben, čustven način,
-Dnevnik je besedilo, ki opisuje osebne dnevne dogodke,
-Fantastična zgodba/fantazija je nekakšna sodobna pravljica, ki izvira iz fantazije oz. domišljije,
-Grozljivka je zgodba z gorzljivo, napeto zgodbo o nenavadnih dogodkih,
-Humoreska je kratka zgodba, ki življenje prikazuje na šaljiv način,
-Kratka zgodba je krajša od romana, ter daljša od črtice,
-Kriminalka je besedilo, ki opisuje preiskovanje kriminalnega dejanja,
-Ljubezenski roman, je roman z ljubezensko vsebino,
-Mladinska povest je srednje dolgo besedilo namenjena mladim, ki ima poučno vsebino in zabaven namen,
-Mladinski roman je roman napisan za mladino,
-Pravljica je pripoved o čudnih in neverjetnih dogodkih,
-Problemski roman je roman, ki vsebuje problemsko temo,
-Pustolovski roman je roman s pustolovsko temo,
-Zgodovinski roman govori o zgodovinskem dogodku, oz. vsebuje zgodovinsko snov,
-Znanstvenofantastični roman je vrsta romana, ki temelji na domnevah znanosti in domišljije,
-Živalska pravljica je pravljica, v kateri nastopajo poosebljene živali.
✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎
ZGRADBA BESEDIL
Verjetni ste že vsi slišali da je besedilo sestavljeno iz glave, trupa in repa, oz. uvoda, glavnega dela in zaključka.
UVOD
V uvodu se predstavijo glavni liki zgodbe, velikokrat se predstavi tudi kraj v katerem se zgodba dogaja itd.
Obstaja več načinov za začeti uvod:
-Predstaviti osebe in kraje; v tem načinu se osebe malo opiše, včasih tudi kraje, ponavadi se opiše izgled in osebnost osebe. Primer: Harry Potter in kamen modrost, J.K.Rowling.
-Bralec pade direktno v prizor; tukaj se liki ponavadi predstavijo kar med prizorom ali pa šele po prizoru. Torej namesto da bi pisatelj začel knjigo s predstavitvijo osebe, opiše prizor, v kateri se je znašla oseba in šele potem predstavi osebo. Primer: Eragon, Christopher Paolini.
-Knjiga se predstavi s kratkim opisom težave; ta vrsta uvoda se ponavadi pokaže v knjigah ki so napisane v prvi osebi. V tej knjigi ponavadi pisatelj opiše kaj se bo zgodilo v knjigi na zelo kratek način in potem začne pisati prizor, kjer ponavadi tudi predstavi lik. Primer: Percy Jackson in tat strele.
GLAVNI DEL/SREDNJI DEL
V tem delu je zaplet, nekaj gre narobe, nekaj se zgodi kar vse pokvari. Nastane problem, ki ga je treba rešiti.
ZAKLJUČEK
V zaključku se zaplet razplete in knjiga zaključi. Tudi tukaj lahko zaključimo na več različnih načinov:
-Žalosten zaključek: zaključek ni dober ali vesel, velikokrat glavni liki umrejo, razplet zapleta vse samo še bolj uniči itd.
-Vesel zaključek: najbolj pogost v literaturi, vsaj tisti ki sem jo jaz brala, glavni liki končno dobijo mir, zaplet je srečno rešen.
-Napet zaključek: ponavadi je zaključek napet, če je knjiga del serije, oz. bo prišel še kakšen del serije. Ne glede na to, če je konec knjige vesel ali žalosten, se čisto na koncu pojavi nov zaplet, ki ga je treba razrešiti.
✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎
Takole, tole je prva ura pisanja zgodb, upam da vam je bilo všeč in ste se morda celo kaj novega naučili.
Ni ravno veliko, ampak danes nimam veliko energije :')
Za domačo nalogo pa prosim napišite uvod za svojo zgodbo. Uporabite eno od vrst uvoda, ki sem jih napisala zgoraj. Rok oddaje naloge je nedelja, 7.2. 23:59. Domačo nalogo lahko napišete kar tukaj pod to objavo, ali pa kot svojo objavo na smetišnici(v naslovu naj bo vključena "šola pisanja zgodb") da objavo lažje najdem. Uvod naj bo vsaj 100 besed, lahko pa seveda tudi več. Če ne morete oddati naloge, nič skrbet ;)
Hvala za pozornost<3
April
 

Odgovori:

Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Jaz sem Sandra. Vem malo čudno ime kaj naj. Stara sem 19 let. Delam za tajno agencijo. No ne delam še ker nisem še končala z šolanjem. V šoli imamo tri različne predmete. Vem malo. Prvi predmet meni najljubši je ustvarjanje krinke. Zelo rada se preoblačim že od kar sem bila majhna. Drugi predmet je šport. Ni mi tako zelo všeč. Preveč je………………………………………………………………….no športa. Ker bom mogoče delala za tajno agencijo se moram znati boriti in biti gibčna ter podobno. Tretji predmet pa je uporaba pripomočkov. Vem čuden predmet a je dokaj pametno, da ga imamo, ker bomo morali znati uporabljati te pripomočke. Na tej šoli imam prijatelje in sovražnike. Moj najboljši prijatelj je Gray. Je zelo dober učenec in najboljši prijatelj kar jih lahko imaš. Moja sovražnica pa je Anna. Gospodična Anna misli, da je najboljša na svetu, ker ima očeta, ki ima denarja kolikor si ga poželiš. Neverjetno. Ne morem verjet. No zdaj je pa res že pozno Kim. Nehati moram pisati tole pismo. Upam, da ga boš prebrala svoji sestrici, da me o spoznala. Samo zanjo sem ji napisala vse o meni.
Takoj, ko se zgodi kaj novega ti sporočim.
Tvoja najnajnajboljša prijateljica Sandra. :blush:

Takole upam da je vredu. Lep pozdrav Plesalka
1
 
Hello!! Super je!! Všeč mi je da je napisano kot pismo. Dobro si začela, me prav zanima kaj se zgodi potem :))
Tudi malo sem se nasmejala, super je!!<3
April
 
hvala sem vesela, da ti je všeč.
Lp Plesalka <3 LYSM
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Živjo. Jaz sem Eleanor. Haha, smešno ime kaj?! Moja sošolka Zala pravi da zveni kot pralni prašek Lenor z debelimi očali. Namreč imam zelo visoko dioptrijo. ne maram očal, še manj pa moje ime. Rada bi spremenila ime, pa mi mami ne dovoli. Pravi da je tako lepo... Trapasta mami! Ampak v resnici je moja mami pravo sonce. Vedno me zaščiti, nikoli ni jezna, če dobim slabo oceno (tudi če bi dobila cvek, najbrž nebi norela), zelo lepo skrbi zame... Ja, je pravo nasprotje od mame moje sošolke Ariele (natančneje moje bff Ariele). Njena mama se samo jezi in iz glave se ji pokadi če Ariela dobi vse točke 4. Ubožica. Mislim da ariela nebi več nikoli prišla v šolo če bi domov prinesla cvek. Seveda, mama bi jo živo odrla. Groza. Ne morem si predstavljati, kako so starši lahko prijazni in ljubeči ali pa grozni in brezčutni. Starši... Rada razpredam o njih. Odrasli so lahko zelo fini in prijazni, ampak le če to oni želijo. Sicer pa (seveda spet če oni to hočejo) so lahko butasti, se delajo neumno, ignorirajo otroke, iz jeze razbijajo krožnike, govorijo grde besede, nalašč loputajo z vrati, tako da se barva lušči s stene itd. Mislim da se starši ne zavedajo, da so prav oni alhko najhujše breme otrok. Ups, malo sem se zmotila. Ne samo starši, uporabimo besedo s širšim pomenom; odrasli. Odrasli so učitelji, tete, strici, zdravniki, blaganjičarji in starši. pa še kaj več seveda. In poglejte. nekaterih je strah zobozdsravnika. Nekateri sovražijo šolo in se bojijo učiteljev. Nekateri nočejo v trgovino, ker blagajničarke včasih niso ravno prijetna družba. Itd, itd. Ampak jaz se ne menim zanje. Bodo že oni poskrbeli zase, čeprav mislim, da smo otroci na svetu zato, da odrasle naučimo biti prijazne. Saj eni so. Ne pa vsi.

Okeeeeeeeeej to je konec uvoda. Upam da je 100 besed. Tvoja šola pa je super!! Jaz bi drugače rada postala pisateljica. Mislim, da je to skoraj končna odločitev. Kdaj pa pride nova učna ura?
Lp,
Super sisters:sparkling_heart:
1
 
Super je!! Vesela sem da ti je šola všeč :)) in pomojem boš odlična pisateljica!! Naslednja učna ura je naslednji ponedeljek<3
April
 
Ok! Hvala
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Ljudje že poznajo samoroge, vilince, škrate. Jaz tudi.
Ljudje poznajo supermoči kot so branje misli, teleportacija, nevidnost in supermoč. Slednja je precej neizvirna, če mene vprašaš. Mislim, greš k nekomu in ga vprašaš kakšno supermoč ima, on pa ti reče da ima super moč? Ne bi rekla.
Prav tako kot njim se tudi meni zdi, da bi bilo zabavno imeti kakšno od njih. Na primer branje misli? Z veseljem bi izvedela kaj gre Teji po glavi. Teja je moja starejša sestra. Od nekdaj ji zavidam njene lase. Mislim rdeči?! Wooow.
Moji pa so svetlo rjavi. Soroden odtenek moje kože, to mi je kar všeč. In veš kaj? Ugani. Zelo so mi všeč najina našpičena ušeska.. NE! Ne.. Nisva škrata... Joj, ne! Ne, ne nisva vilinki okej...ne! Nehaj ugibati, okej? Hvala.
Ti bom kasneje povedala prav?
Stara sem 13 let moja sestra je leto starejša in vsak dan ji z veseljem kradem oblačila ter pregledujem kopalniško omarico, da slučajno ne bi v njej imela oranžno barvo za lase. Samo za vsak slučaj, okej?!
Na nizki polici nad mizo imam majhen okvirček z mojo sliko, ki jo zamenjam skoraj vsak teden. Zraven pa je kratek opis mene. Dobro, vem, da je to malo čudno, ampak kaj če ti povem, da je tako pri vsakemu v naši dolini. Pač vsak ima tak okvir in nikomur se ne zdi čudno. Nismo jih mi napisali. Besedilo se samo spremeni vsakič, ko je na nas kakšna večja sprememba.
Ravno prejšnji teden se je namreč spremenila četrta poved. V bistvu se ni spremenila, samo izginila je. A kaj je na njej pisalo? Amm… citiram, ima velik grd mozolj za ušesom. Konec citata. In konec govora o tem za vselej.
Poleg slike v tem trenutku piše nekaj takega:
»ima velike globoke oči, podobne obliki mandlja, v medeno rjavi barvi. Njen stil je temen pastel.« tale temen pastel se morda sliši nenavadno ampak res je da rada kombiniram pastelne barve s popolno črno…in srebrno. Nazaj k opisu » ima rahlo kodraste lase v piškotno rjavi barvi in prečo na desni strani. So precej dolgi, segajo ji čez rame.
Obsedena je z limonino rumeno barvo, čeprav trdi, da je njena najljubša barva kraljevo vijolična.« hej, to pa ni res…okej, ne znam se braniti. Res je.
»Včeraj je šla v šolo z precej starinskim kosom oblačila in sicer z zeleno kratko majico ter krilom z naramnicami v barvi podobni suhega indijskega oreščka.«


anyways tukaj se uvod konča, in ja v woedu piše da je 400 besed. lmao.
dala sm si duška to je res. bi te motilo če bi tako zgodbo v prihodnosti pisala na pisalnici?
bdw super šola!!!
1
 
Super je!! Me prav zanima kaj se bo zgodilo potem :))
Prosim piši na pisalnici!! Me bi zelo zanimalo in vesela sem da ti je všeč <3
April
 

Moj odgovor:

Vsebina odgovora:
Vzdevek:
Na spletu bodi vedno prijazen in ne deli svojih osebnih podatkov.

Igralnica


Objava:

KVIZ 1. del

Ogledov: 18 Odgovorov: 2
 
1
Objava:

Kviz 5. del

Ogledov: 14 Odgovorov: 2
 
1
Objava:

Katera knjiga je to? 10. del

Ogledov: 33 Odgovorov: 4
 
1
Objava:

Žrebanje emojija/smajlija 2. del

Ogledov: 47 Odgovorov: 13
 
1
Objava:

Vesela šola risanja PIL 2. del

Ogledov: 31 Odgovorov: 2
 
0
Objava:

Nadaljuj zgodbo v komentarju 28. del

Ogledov: 75 Odgovorov: 27
 
9
Nevem5 potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica

Ali je to ljubezen?

Živjo. Jst se zadne čas eres sprašujem kaj je z mano. En fant je ko občutim kot zelo blage krče ko ga vidim, pa prijateljica mi je rekla da sem ful kt da bi kr otrpela ob njemu... pol pa še mi je pred nim zelo nerodno in ne vem kako bi se pogovatjala... ko me kaj vpraša kr ne vem kako naj pdgovorim... in fora je da je luškan pa to ampak ne vem če je to ljubezen, ker ko raumišljam o vseh teh zadevicah kaj pari zaj počnejo (npr. poljubljanje) pa mi ni zdej neke da bi to delala... ampak mam občutek da mi je všeč... no zanimalo me je samo ali je to ljubezen ali ne?
 

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

POIŠČI PILOVCA/KO

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

Zadnji odgovori

js dut to delam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:joy::joy::joy::jo
 
SWS.lover (neprijavljena)
ok predam se, ne bo šlo
 
SWS.lover (neprijavljena)
Ne gre
 
SWS.lover (neprijavljena)
Test2
 
NO HETE sam itak nisi prijavljen, NO HETE ...
 
čestitke:heart::heart::heart::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes:
 
čestitke:heart::heart::heart::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes:
 
1 Kaeya 2 13 3 Ig da dobro (odvisno kolk ...
 
šele zdej sm vidla da si to objavu lol:sweat_smile: ...
 
1. taennie 2. kpop je lifee 3. BTS in (G)I-DLE
 
kok dobr, prosiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiim ...
 
Super zgodba!:thumbsup: lp
 
:joy::joy::laughing::sweat_smile::sweat_smile::grinning::joy::joy::joy_cat::thumbsup::thum