snofi
Naslednji Pil izide 2. decembra
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

značka Pilov blog: Govorimo malo o motnjah hranjenja 2. del

Govorimo malo o motnjah hranjenja 2. del

8
Hello!!
<3
Honestly nisem mislila da bom tako kmalu napisala naslednji del bloga, but here we are :))
Poznam kar tri osebe z motnjo hranjenja, kar je res preveč ampak point je o tem že kar veliko vem. Zato bom danes govorila še malo o znakih in kaj narediti, če jih opaziš.
......................................................................................................................................................................................................
Torej prvo kar morate razumeti je, da je ogromno oblik motnje hranjenja in zato ogromno znakov. Pa še nekaj pomembnega: samo zato ker vaš prijatelj je v šoli, še ne pomeni da nima motnje hranjenja. Lahko da je preveč, lahko da drugače sploh ne je, lahko da je samo v šoli zato da noben nič ne posumi...zdaj pa k znakom:

-štetje kalorij,
-ne jejo,
-jejo ko so pod stresom,
-hitra in ekstremna izguba/pridobitev teže,
-ves čas jih zebe,
-kronična utrujenost,
-pogosto se tehtajo,
-veliko govorijo o teži ter o svoji teži,
-itd.;

Veliko teh simptomov (npr. utrujenost in mraz) je lahko simptom motnje hranjenja, lahko pa tudi česa drugega ampak to je večinoma to kar se opazi pri osebah z motnjami hranjenja. Kako pomagati če to opazite?

-Ko jejo, jim pomagajte to narediti užitek!!
Naj razložim: naše misli delujejo na veliko čudnih, kompliciranih načinov. Delujejo tudi z asociacijami. Če bom na primer med uro matematike vesela (tudi če je zaradi nečesa nepovezanega) bodo moji možgani veselje asociirali z matematiko. Če se to večkrat ponovi se lahko zgodi da bom pri matematiki vesela tudi če za to nimam razloga. Zato jim govorite vice, pogovarjajte se z njimi o prijetnih stvareh, delajte kaj kar imajo radi in mogoče bojo s hrano dobili asociacijo veselja. :)
-Zamotite jih!!
Pri jedi lahko ljudem z motnjo hranjenja misli velikokrat odplavajo k teži, kalorijam itd. Vprašajte jih o tistem, kar imajo radi, vprašajte jih kakšno težko vprašanje, tako jih boste zamotili in bo jesti takoj lažje.
-Če se da jim preprečite da grejo na stranišče za pol ure po jedi (v primeru bulimije).
-Če so vidno shujšali ne komplimentirajte njihovega telesa saj se lahko v primeru anoreksije zgodi, da bodo mislili da so samo kot suhi lepi in bodo želeli še bolj shujšati. Komplimenti o telesu anoreksične ljudi velikokrat spodbudijo, zato raje kompliemtirajte kaj, kar s težo in tipom telesa ni povezano.
-Če je možno jim pomagajte najti psihološko pomoč!!
Motnja hranjenja je psihološka bolezen torej za to potrebujejo psihološko pomoč.

Najpomembnejše: ne govorite naokoli, da imajo motnjo hranjenja, poskusite jih zamotiti od njihovih misli in če vam povejo da imajo motnjo hranjenja jih VPRAŠAJTE KAKO LAHKO POMAGATE. Vsak ima svoje načine in želje in te je treba spoštovati. Razumite tudi to, da rešitev za motnjo hranjenja ni "samo pojej kaj" saj je to zelo resna in komplicirana stvar. In razumite da bodo imeli dobre in slabe dni, pustite jim da vam o problemih potožijo (razen če vam vaše duševno zdravje tega ne dovoli) in pomagajte kjer lahko.


<3
April
 

Moj odgovor:

Vsebina odgovora:
Vzdevek:
Prepričaj se, da na spletu ne objavljaš svojih osebnih podatkov in ne žališ drugih uporabnikov.
Manija potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica

druzina in skrbnistvo

ah ja druzina....................uglavnm men so se locl starsi k sem bla stara 3.5 let.In pac sem normlano prebolela in vse do 8 leta ko je mami povabila mojega oceta na slavje.In pac vse je blo uredu dokler se nista zacela pogovarajt.In po tisti zabavi je mami hodila vec ven in veckrt sem vidla oceta v mestu.3 mesce za tem me je mami vprasala kako bi se pocutila ce bi prisel oce nazaj živet in sem bila vesela pac da me ne bi motilo.No zacela sta nazaj hodit in cez 1 leto je bila spet noseca no in vse je blo uredu.In vse je spet zaživelo dokler ni oce zacel delati iste napake in ne vem kaj ga je mela mati dost in ga dobesedno pregnala.No začel je pošiljati roze darila.... klical je posiljal dodatke za naju s sestrico.No mati ga je mela dovolj pograbila kovcke napakirala najnujnese stvari posedla naju v avto in naju odpeljala na podezelje k svojim starsem in naju pustila tam in nama rekla da more to urediti sama in da naju noce tlaciti v to.No zdaj sem stara 13 in sem se vedno pri babi in dediju mati se nikoli ni vrnila niti poklicala ni do vceraj.Prišla je nazaj do naju z njenim možom in z malim deckom in nama rekla tole:no to je vajin oce .... in vedno bo in je bil da obzaluje svojega bivsega in da se lahko pretvarjamo da je to najin oce in nama rekla vzamita stvari in gremo.In zdej je problem pac babi in dedi sta za naju skrbela 3 leta pa se mal brez kakorsne koli sledi v najni mati in naju nista hotela spustiti ker jima je sociala pustila naju in niju dala za skrbnike....kaj nj zdej mati pravi da ce ne grema da bo tozla babi in dedija in da bosta itak zgubila in da ne bosta zgubila samo naju ampk tudi ogromno denarja....kaj nj naredim
 

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

POIŠČI PILOVCA/KO

Oglas

Zadnji odgovori

Hmmmmmmmmmm je odgovoril/a na
Revija PIL je res najboljsa pomaga ti in ...
 

Hvala, super blog!!! Lola
 

Strelka je odgovoril/a na
let ir snow, bela snežinka
 

Strelka je odgovoril/a na
jaz bi se prijavila in nimam nič proti da ...
 

Strelka je odgovoril/a na
:joy::joy::joy::joy::laughing::sunglasses::sunglasses::sunglasses::cat::cat2:
 

Amy Raven je odgovoril/a na
Se prijavljamm :wink::upside_down::blush:
 

Amy Raven je odgovoril/a na
Let it snow! Let it snow! Let it snow! - ...
 

CIK CAK girl je odgovoril/a na
OOOO Lepo da sem zmagala.:kissing_heart::closed_book::closed_book::closed_book: Tvoja ...
 

CIK CAK girl je odgovoril/a na
Jaz bi rekla lubenica.
 

CIK CAK girl je odgovoril/a na
Jaz bi se tudi z vesekjem prijavila.:slight_smile:
 

Rainbow_dog je odgovoril/a na
Se z veseljem prijavljam :grinning::grinning::grinning::grinning::grinning::grinning::grin
 

WhoLovesBooksAndMusic je odgovoril/a na
meni se to tudi zelo pogosto dogaja na pisalnici Poskusi ...
 

Strelka je odgovoril/a na
hahaha. poglej harryijev izraz na obrazu. ...
 

d7stq1ny je odgovoril/a na
talent (bro fly high)
 

Lily-James-fenica je odgovoril/a na
Ooo kok dobr...ej a pridš jutr venčke delat?:smiley:Pa ...