snofi
Naslednji Pil izide 1. julija
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

značka Pisalnica: Kraljevi plamen 4. del

Kraljevi plamen 4. del

17
V Therelii so živeli večinoma Aselli, ki nikoli ne bodo dočakali Obreda. Ker v Ayeli ni bilo več prostora za vse Ayane, so se izselili in si zgradili mesta ob Annayii, glavni Ayanski reki. Bila je zelena kot smaragdi, ampak hkrati divja in neusmiljena. Zato je bila Ryn všeč. Na nek način so jo valovi spominjali na safirni ogenj, prav tako nepredvidljiv in divji. Včasih je, ko je bila še majhna, dolge ure sedela ob Annayi in si predstavljala, da njene divje valove usmerja ona. Res si je želela, da bi končno imela Obred, da bi skrivnosti o njenem ognju končno prišla na dan. Zato ni razumela prebivalcev Therelie, ki nikoli ne bodo imeli Obreda. Nekateri si ga niso želeli, drugi pa se loreen preprosto niso zdeli dovolj primerni za bojevnika. Ryn si ni mogla predstavljati, kako si lahko nekdo ne želi postati bojevnik ognja. To se ji je zdela čast, tako velika, da večje sploh ne more biti. Vyra ji je povedala, da se nekaterim Ayanom drugi Aselli ne zdijo tako grozni. Pravijo, da ogenj, led in zemlja skupaj tvorijo harmonijo, vsak zase pa so le nepomemben kos narave, čakajoč na uničenje, ki bo prišlo samo od sebe. Ryn se je mnogokrat vprašala, ali samo ona nima luknjastega spomina. Drugi se očitno niso spomnili, kaj so jim Axani in Awani pravzaprav naredili. Sama je kar puhtela od besa, ker ni mogla zapustiti tega prekletega kraljestva, prav zaradi njih. Ampak po drugi strani si je tudi sama včasih želela mirnega življenja, kjer ti ni bilo treba skrbeti za prav nič. Ampak za to ni bila pripravljena žrtvovati svoje časti in bojevniškega talenta.
V tem pogledu je bila Therelia prav lepo mestece, zgrajeno ob smaragdno modri reki.
Z Vyro sta v Therelio prispeli po treh urah letenja. Ryn se je zdelo, da so bile to najlepše tri ure njenega življenja, Vyra pa je samo zavijala z očmi ob njenem navdušenju nad letenjem. Ona je pač letela vsak dan. Ryn pa je komaj čakala dan, ko bo to lahko počela tudi sama. Nekoč Vyre ni bilo nazaj v Ayelo tri tedne po tistem, ko jo je loreen poslala na mejo med Awani in Ayani, da so vsi mislili, da je mrtva. Tam bi Ayanov morala izpogajati večje ozemlje, ampak je ni bilo toliko časa, ozemlje pa se ni povečalo, da je Wyverna zapaničarila in za njo poslala polovico Ayele. Ryn je tako silila zraven, da je Wyverna na koncu klonila in ji dala enega manjših zmajev. Tako zelo se še v življenju ni imela lepo, pa čeprav bi njena sestra lahko bila mrtva. Ko pa so prišli tja, je Vyra napol zmrznjena ležala zraven Yall na osamelih dolinah, ki so ločevalo Ayansko območje od Awanskega. Wyverni se je utrgalo, ko jo je videla, zato pa se ni vprašala, zakaj Vyro sploh zebe, ko pa je Aya. Ryn še zdaj ni vedela, kaj se je takrat zgodilo, ampak Vyra je naredila toliko nerazumljivih stvari, da se ni brigala za to eno.
Loreen je sploh ni pogledala, ko so jo članice pripeljale nazaj v Ayelo, le čestitala ji je, ker je mejo premaknila za nekaj metrov njim v korist. Vyra jo je po tistem grdo gledala še dva tedna, iz nekega razloga pa je bila jezna tudi na Ryn. Wyverni je uspelo, da jo je nekako pomirila, ampak zaradi 'izdaje' tudi z njo ni govorila.
Ryn sicer še nikdar ni bila v centru Thereile, kamor sta bili z Vyro zdaj namenjeni, in po drugi strani si tja tudi ni želela. Slišala je, da v centru živijo tudi daljni potomci Axanov in Awanov in zato jim ni zaupala. Vyra je pogosto govorila, da je najbolj nezaupljiva oseba, kar jih pozna. Ryn to ni motilo, dokler je ni nekega dne zaklenila v njeno sobo in ji pustila ven, dokler ni sveto obljubila, da ne bo več imela predsodkov do ostalih Asellov. No, obljubila ji je, ampak na skrivaj je v sebi še vedno gojila nezaupljivost do njih.
Ko sta prišli do prvih hiš, je Ryn že ugotovila, da ni edina s predsodki. Ayani nekako niso bili dobrodošli v Therelii. Mnogi so menili, da so bili v vojni več kot dobrodošel, ampak v mirnem mestu naj bi vojno sami prinašali. Še posebej, če so bili oboroženi, kot je bila Ryn. Prvih nekaj minut je sovražila Ayyane, ker so ji pred nosom zapirali vrata, potem pa je ugotovila, da bi ona počela enako, če bi se pred njenimi vrati prikazal oborožen Axan ali Awan.
"Ne govori, ne izpostavljaj se in predvsem ne hodi stran od mene," ji je tiho naročila Vyra, ko sta hodili po prostranih ulicah Therelie. Ljudje naglo začeli zapirati vrata in okna, tisti, ki pa so ostali zunaj, se zanju sploh niso zmenili. Tistim nekaj je bila Ryn zelo hvaležna, ampak ljudem se zdijo nasmeški do zob oboroženih ljudi očitno zastrašujoči. Zato se ni izpostavljala, kot je rekla Vyra, ampak ko vsi strmijo vate, je to malo težko.
Kmalu sta prišli do neke prodajalne, ene redkih, ki se ni zaprla, ko sta se z Vyro pojavili na ulici. V izložbi se je svetilo mnogo lepih kristalov, Rynino pozornost pa je pritegnil nekakšen ametist z zlatimi črtami. Ampak še preden bi si ga lahko bolje ogledala, jo je Vyra, za katero se je zdelo, da bi rada po hitrem postopku odšla, potegnila v trgovino, in za sabo zaprla vrata.
V trgovini je bila le ena stranka, dekle, pa še za to se je zdelo, da nima namena ničesar kupiti. Samo naslanjala se je na omaro in Ryn oprezno sledila s pogledom. Tudi Ryn jo je gledala, ampak samo zato, ker se ji je zdela nekam znana. Toda še nikoli je ni videla. Če bi jo, bi si zagotovo zapomnila njene temno modre lase, ki so bili pri konicah čisto črni in oči, srebrnih kot rezilo meča. Poleg tega je opazila, da se je punci po polovici čela, sencu in vratu vila tetovaža, napisana v njej neznanem jeziku. Poskusila je ugotoviti, če je v katerem od Asellskih jezikov, ampak ni bila. To je sploh ni presenetilo, saj tudi dekle ni izgledalo kot Asellka. Lahko bi bila Awa, ampak delovala je preveč samozavestno za koga te vrste. Ryn je kmalu odmaknila pogled in si ogledala prodajalno.

V trgovini so prodajali le nekaj dragih kamnov in skoraj nič drugega. Zazdela se ji je pusta in tudi lepi ametist je ni več zanimal. Ryn je preusmerila pogled k edini drugi osebi v prodajalni. Za pultom je stala mlada ženska, ki je priprla oči, takoj ko je zagledala Vyro. Ryn je nekako predvidevala, da se poznata že od prej, ampak glede na njen pogled je poznanstvo temeljilo na (a) kraji (b) nasilju (c) prepiru. Vse troje se je pogosto zgodilo, ko je Vyra prišla kam, zato so se ji ljudje izognili, če se je le dalo. Zdelo se je, da je Vyri to ugajalo, saj je bila rada sama.
"Živjo, Vyra," jo je zagrenjeno pozdravila prodajalka. Njen glas je sporočal na to, da je upala, da je ne bo več videla, na Vyrinih ustnicah pa se je izrisal kratek nasmešek. Ženska je imela rdeče lase in oči, kar je pomenilo, da je Aya krvavega ognja. Ni se zdela nevarna, ampak Ayani krvavega ognja so bili nepredvidljivi in Ryn se je najprej držala stran. Potem pa je ugotovila, da ji lasje ne gorijo, kot je običajo, zato se je sprostila. Ali se je poškodovala v boji ali pa se upokojila. Loreen ni tolerirala pohabljenih ali starih bojevnikov. Ženska je na hitro ošinila tudi Ryn, ampak je pogled hitro umaknila, kot bi se že samo s pogledom urezala na enem izmed njenih mnogih nožev. Sklonila se je pod pult in Vyri na hitro podala neko stekleničko. V njej se je lesketal kristalno bel prah. Mesečev prah.
Vyra je prodajalki samo na kratko pokimala in Ryn zgrabila za roko. Ta je rahlo trznila, ampak odgnala presenečenje. Vyra je bolj zaščitniška, vse odkar ji je loreen določila datum Obreda, ampak po navadi so besede zadostovale. Ryn se je prijema mislila otresti, ampak Vyra je imela železen prijem, zaradi katerega ji bodo še kakšen mesec ostale modrice. Ravno zato je ni bilo pametno razjeziti. Kar pa tudi ni bilo tako težko. Ryn je že pred časom slišala govorice, da je Vyra nekega Awana ubila z nalivnikom damo zato, ker ji je o nečem ugovarjal. Awani bi se morali naučiti, da Vyre ni pametno jeziti. Pri njih je bila že vsaj desetkrat in vedno je umrla vsaj ena oseba. Najbrž bi loreen Awanov poskrbel, da se ne bi več vračala k njim, ampak to je naredila že sama, ko je z Yall zletela skozi okno in ga skoraj ubila. Ryn je takrat, ko ji je Wyverna to razlagala, skoraj pobralo od smeha, zdaj pa ni bilo časa za to.
Vyra jo je odvlekla iz prodajalne in po ulici skoraj tekla. Ljudje, ki so ju videli oditi v trgovino, so se zdaj opazno sprostili, ker nista nikogar ubili, ampak ko so videli Vyrin izraz na obrazu, so se spet pobrali v hiše. Toda Vyra jih sploh ni opazila. Ryn je čutila sestrin strah, samo ni vedela, pred čim. Vyre ni bilo pogosto strah, ali pa je to samo zelo uspešno prikrivala. Ryn ni vedela.
"Vyra, kam se ti mudi?" jo je jezno vprašala in se iztrgala iz njenega prijema. Po roki se ji je razširila bolečina, ampak se ni zmenila zanjo. Vyra jo je pogledala in njene oči so govorile, da ji ne misli povedati. Tipično. Vyra je vse zadržala zase, razen če je bilo nujno, da pove. Ne dolgo časa nazaj jo je loreen na mrtvo pretepla, ker ji je zamolčala nekaj zelo pomembnega. Ryn ni vedela, kaj to je. Velikokrat je vprašala starejše Ayane, ti pa so le odkimali in izrekli staro Ayansko mantro: 'Ogenj pred krvjo.'
Vyra je samo pomignila Ryn, naj ji sledi. Ni vedela, zakaj se mora Vye+re tako držati, če pa je vedela, kako se pride nazaj do Yall. Pot jima je vzela komaj pet minut, za razliko od prej, ko sta do trgovine hodile petnajst minut. Ryn je bila vsa zadihana in sploh ni opazila, kdaj sta prišla nazaj do Yall. Tam pa je Vyra otrpnila, da je Ryn zaletela v njen hrbet.
"Prekleto, Vyra..." je jezno začela, a tudi sama otrpnila, ko je zagledala, kdo stoji zraven Yall. Bila je punca iz trgovine. Ryn je skoraj spet zaklela, ko je opazila, koliko orožja ji visi za pasom. Ni vedela, kako ga ni opazila prej. Skoraj toliko ga je bilo kot njenega, celo lok ji je visel za hrbtom. Zlobno se je režala in pritiskala rezilo svojega bodala na vrat Tysi, Rynini najmlajši sestri.
 

Odgovori:

Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
O noro je! Res punca zažigaš!:wink:
Uh, ta zgodba mi je res všeč. Veliko smisla za pisanje imaš.
Lp, Violinka:innocent:
1
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Res ne vem kako ti to uspe tako dobro napisati!?! Res res je fulllll dobra zgodba!!! Bravo MW. Komaj čakam na nov del! Iove it! S:):blue_heart::green_heart::yellow_heart::purple_heart::heart::peace::blue_heart::green_heart::yellow_heart::purple_heart::heart::peace::blue_heart::green_heart::yellow_heart::purple_heart::heart::peace::blue_heart::yellow_heart::green_heart::purple_heart::heart::peace::blue_heart::yellow_heart::green_heart::purple_heart::heart::peace::blue_heart::yellow_heart::green_heart::purple_heart::heart::peace::blue_heart::yellow_heart::green_heart::purple_heart::heart::peace::blue_heart::yellow_heart::green_heart::purple_heart::heart::peace::blue_heart::yellow_heart::green_heart::purple_heart::heart::peace::blue_heart::yellow_heart::green_heart::purple_heart::heart::peace::blue_heart::yellow_heart::green_heart::purple_heart::heart::peace::blue_heart::yellow_heart::green_heart::purple_heart::heart::peace::blue_heart::yellow_heart::green_heart::purple_heart::heart::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::peace::blue_heart::yellow_heart::green_heart::heart::purple_heart::heart_eyes::blue_heart::yellow_heart::green_heart::heart::heart_eyes::purple_heart::blue_heart::yellow_heart::green_heart::heart::heart_eyes::purple_heart::blue_heart::yellow_heart::green_heart::heart::heart_eyes::purple_heart::blue_heart::yellow_heart::green_heart::heart::heart_eyes::purple_heart::blue_heart::yellow_heart::green_heart::heart::heart_eyes::purple_heart::blue_heart::yellow_heart::green_heart::heart::heart_eyes::purple_heart::blue_heart::yellow_heart::green_heart::heart::purple_heart::blue_heart::yellow_heart::green_heart::heart::purple_heart::blue_heart::yellow_heart::green_heart::heart::purple_heart::blue_heart::yellow_heart::green_heart::heart::purple_heart::blue_heart::yellow_heart::green_heart::heart_eyes::heart::purple_heart::blue_heart::yellow_heart::green_heart::heart_eyes::heart::purple_heart::blue_heart::yellow_heart::green_heart::heart_eyes::heart::purple_heart::blue_heart::yellow_heart::green_heart::heart_eyes::heart::purple_heart::blue_heart::yellow_heart::green_heart::heart_eyes::heart::purple_heart::blue_heart::yellow_heart::green_heart::heart_eyes::heart::purple_heart::blue_heart::yellow_heart::green_heart::heart_eyes::heart::purple_heart::blue_heart::yellow_heart::green_heart::heart_eyes::heart::purple_heart::blue_heart:
Okej a bo dovolj srčkov?
1
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
:purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::green_heart::blue_heart::heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::purple_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::blue_heart::purple_heart::purple_heart::heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::purple_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart::purple_heart::heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart: No zdej pa bo dovolj srčkov.
1
 

Moj odgovor:

Vsebina odgovora:
Vzdevek:
Preden na spletu karkoli objaviš, se vprašaj: ali objava vsebuje karkoli, česar ne bi želel deliti s popolnim neznancem na cesti?

Pisalnica


Objava:

Krvavi mrak 9. del

Ogledov: 5 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

JAZ SEM EVA 1. del

Ogledov: 22 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

Mračna sirotišnica 3. del

Ogledov: 30 Odgovorov: 0
 
1
Objava:

Vojna Z 2. del

Ogledov: 24 Odgovorov: 2
 
0
Objava:

Krvavi mrak 8. del

Ogledov: 6 Odgovorov: 0
 
1
Objava:

Gozdni ključ 1. del

Ogledov: 9 Odgovorov: 0
 
2
Objava:

Moja pesem

Ogledov: 37 Odgovorov: 2
 
3
122glasbenica144 potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica

kako dobiti posluh za petje??

Pozdravljeni!!
Jaz imam eno težavico. Vem, da ni polsuh za petje vsem dan ob rojstvu ampak le nekaterim. Jaz zelo rada pojem itd. in ne vem kako dobiti lep posluh ker ko se poslušam se mi zdi da to poje neka punca ki si misli da ima glas kot Ariana Grande:joy:ampak mi je res neprijetno. V glasebno šolo sem hodila ampak sem začela prezgodaj že v 1 razredu in itak je blo prenaporno in ne morem več hoditi ker niti časa nimam k pevskem zboru pa sem hodila kr 5 let in tudi več ne hodim, ker mi ni blo fajn in tudi ob vikendih smo pogosto imeli vaje... tako da glasbena in pevski zbor odpadeta. Kako pa naj doma iz veselja ker rada pojem dobim lep posluh?? A mate kakšne ideje?? A se da glasilke tako natrenirati da imaš lep posluh tudi če nimaš prirojenega?? Če ja kako? Aja pa še ena stvar je. Pač ker imam rada glasbo itd. bi se rada naučila igrati na klavir pač ne oni pianono ker niammo prostora doma:joy:mislila sem tisti kako se reče sintisajzer imeli smo ga ampak je bog ve kje in pač mi ej ful lep zvok klavirja in bis eful rada naučila igrati na klavir ampak kot sem rekla da v glasbeno ne morem. A naj staršem povem da si želim ta sintisajzer tak za rd (nisem razvajena le želim slediti svojim sanjam) verjetno si bi mislili da sem padla na glavo da si želim ta klavir pa še cena je verjento kar draga...
Hvala če mi boste lahko pomagali vesela bom vsake pomoči:musical_score:
 

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Vprašanje

Kaj je razlog, da nisi naročen na Pil?
Pil je predrag.
(123)
Starši so proti.
(36)
Ne tekmujem v Veseli šoli.
(39)
Vsebine niso dovolj zanimive.
(43)
Nimam časa za branje.
(43)
Vse potrebno dobim na Pilovi spletni strani.
(101)
Sem naročen/a na Pil.
(194)

POIŠČI PILOVCA/KO

VARNO NA SPLETU

Zakaj moraš biti na spletu še posebej previden?
 1. Ker nikoli ne veš, s kom zares govoriš.
 2. Ker je veliko škodljivih spletnih strani, ki lahko okužijo tvoj računalnik ali zlorabijo tvoje podatke.
 3. Ker lahko deljenje podatke ali fotografije nekdo hitro izkoristi v druge namene.
Zakaj moreš biti pazljiv, ko objavljaš fotografije?
 1. Ko deliš fotografijo, izgubiš nadzor nad tem, kaj se z njo zgodi.
 2. Tvoje fotografije na spletu lahko najde vsak.
 3. Kar je enkrat objavljeno na spletu, tam ostane za vedno.
Kako poskrbeti za zasebnost na spletu?
 1. Preveri, da imaš na vseh straneh urejene nastavitve zasebnosti.
 2. Prepričaj se, da imaš vklopljeno možnost odobritve fotografij, na katerih te ljudje označijo.
 3. Zavedaj se, da lahko vedno prijaviš neprimerne vsebine, ki posegajo v tvojo zasebnost.
Bodi pozoren, ko sprejemaš nove prijatelje!
 1. Premisli, preden sprejmeš prošnjo za prijateljstvo. To osebo res poznaš?
 2. Neznanci so lahko tvoji vrstniki, lahko pa se za njih samo izdajajo.
 3. Ko nekomu odobriš prošnjo za prijateljstvo, mu omogočiš dostop do vseh svojih podatkov!
Tri pravila varnosti na spletu:
 1. Nastavi si močno geslo in ga ne zaupaj nikomur.
 2. Ne prijavljaj se na omrežja, ki jih ne poznaš.
 3. Če si se prijavil na tuje omrežje, poskrbi, da se boš z njega tudi odjavil in da se tvoje gesla niso shranila.
Vedno imej v mislih!
 1. Nikomur ne zaupaj svojega priimka, naslova, telefonske številke in podobnih podatkov.
 2. Ne objavljaj fotografij drugih, še posebej ne brez njihovega dovoljenja.
 3. Postavi si časovne omejitve glede uporabe spleta, saj čas na spletu hitro mine.
Kakšna so pravila obnašanja na družbenih omrežjih in forumih?
 1. Vedno bodi prijazen do drugih.
 2. Na nesramne komentarje ne rabiš odgovarjati.
 3. Če se nekdo neprimerno obnaša, ga blokiraj.
Kako ustvariti dober vzdevek?
 1. Pri ustvarjanju vzdevkov bodi izviren.
 2. V vzdevku ne uporabljaj svojega imena ali starosti.
 3. Za vsako družbeno omrežje ali spletno stran imej drugačen vzdevek.
Zapomni si!
 1. Na spletu ne klikaj vsega, kar vidiš.
 2. Prepričaj se, da si na varnih spletnih straneh in ne prenašaj datotek neznanega izvora.
 3. Povezave, ki jih ne poznaš, lahko na tvojo napravo prenesejo viruse.
Kako varno uporabljati družbena omrežja?
 1. Tvoj profil naj bo nastavljen na zasebno.
 2. Sprejmi le ljudi, ki jih poznaš.
 3. Ne objavljaj stvari, za katere ne želiš, da jih vidijo vsi in se jih boš čez 20 let sramoval.
Kakšno je varno geslo?
 1. Vsebuje najmanj 10 znakov.
 2. Vsebuje velike in male začetnice ter številke.
 3. Vsebuje posebne znake.
Dobro geslo je osnova varnosti na spletu!
 1. Geslo ima na internetu isto vlogo kot ključ, s katerim zakleneš dom.
 2. Preveč enostavno geslo lahko razvozla praktično vsakdo.
 3. Pri ustvarjanju gesel bodi kreativen.
Geslo imaš, kaj pa zdaj?
 1. Geslo redno menjaj.
 2. Če ga shranjuješ, poskrbi, da je na varnem mestu.
 3. Ne shranjuj gesla, napisanega na listku, v ovitku telefona.
Kako varno nakupovati na spletu?
 1. Drži se preverjenih spletnih mest.
 2. Vedno preveri podatke o trgovcu in se prepričaj, da so resnični.
 3. Vedno nakupuj s starši ali drugo odraslo osebo, ki je vešča spletnega nakupovanja.
Pazi, ko nakupuješ na spletu!
 1. Pred vnašanjem kreditne kartice preveri, da je v orodni vrstici izpisana kratica »https« s ključavnico.
 2. Preklikaj stran in se prepričaj, da je prava.
 3. Preveri naslov spletne strani, izpisan v orodni vrstici.
Na kaj moraš paziti pri nagradnih igrah?
 1. Če so predobre, da bi bile resnične, gre verjetno za prevaro.
 2. Dobro preveri, kdo organizira nagradno igro.
 3. Bogate obljube so znak za alarm.

Oglas

Zadnji odgovori

Like emojis je odgovoril/a na
Zanimiv del. A me obveščaš v kotiček prosim?
 

Nekdoo je odgovoril/a na
Lahko poveš kakšne so tvoje izkušnje? če ...
 

Super girl je odgovoril/a na
Hejj, bi lahko še mene narisala?
 

Super girl je odgovoril/a na
Nemški ovčar:flag_de::dog: Zlati prinašalec:yellow_heart::dog:
 

Super girl je odgovoril/a na
1. :soccer: 2. :white_check_mark::ring: 3.:tulip: 4. ...
 

Hermiona 2 je odgovoril/a na
pač men je pisal da mi paket more priti v ...
 

pac bravo. nevem kaj naj druga recem
 

ems je odgovoril/a na
Dbest!!!!! Bi bila zelo vesela če mo obvestiš ...
 

ems je odgovoril/a na
1. Rumenjak je rumen 2. krsta 3. Pr uri
 

Jagoda 🍓 je odgovoril/a na
Hejj!!! What!!.. moja sestra je bla dans ...
 

Love je odgovoril/a na
Super blog!!! Prosim nadaljuj:blush: LP:heart::peace:
 

Love je odgovoril/a na
Ful dobrr!
 

Jagoda 🍓 je odgovoril/a na
Hejjj!! Ful super blog!!! Se me obvescaj ...
 

Amy Raven je odgovoril/a na
Wow ti res zelo dobro pišeš! Komej čakam ...
 

Aurora je odgovoril/a na
Enakoo:sparkling_heart: