snofi
Naslednji Pil izide 1. septembra
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

značka Pisalnica: V dvoje 1. del

V dvoje 1. del

13
Da razjasniva.
Sva dvojčici. Na svet sva prišli petega avgusta pred trinajstimi leti v bolnišnici, ki še danes stoji na drugi strani ceste. Rojeni sva bili na isti dan, isto uro, v isti sekundi. Iz matere sva prijokali skupaj. Spomniva se očeta, ki je stal ob postelji, po licih so mu tekle solze. Mati je ležala, pokrita pod rožnato odejo, ki je bila popackana s krvjo in blatom, a nikogar to ni motilo. Na polički ob postelji je stal plišasti slonček, ki sva ga dobili kot darilo ob rojstvu. Ob njem pa čestitka, polna lepih besed, ki so bile namenjene nama. Babica naju je prijela v roke in očistila ter oblekla v moder kombinezon, v katerem nama je bilo udobno in toplo. Položili so naju v mehko zibelko poleg ostalih novorojenčkov. Za ime, ki so nama dodelili, še nisva takoj vedeli. Potem sva ugotovili. Ime nama je Tereza.
Se sprašujete, zakaj so nama obema dali le eno ime, če sva pa dve?
Ujeti sva v enem telesu. Vsi naju vidijo kot trinajstletnico z ravnimi rjavimi lasmi, ki nama segajo do ramen, s sivimi očmi, v katerih vidijo le eno življenje; slišijo le en glas, ki ga dodeljujejo le eni osebi. Pogovarjajo se le z eno osebo, kar ni mogoče, saj sva dve. Poskušali sva že ljudem dopovedati resnico, a spoprijateljiti se z njimi je lažje, če omeniva le eno od naju, Terezo.
Druga oseba sva Vita. Naju kot Vite nihče ne pozna. Ne znajo razumeti in niti ne poskušajo. Saj jim ne zameriva. Ljudje cenijo domišljijo in to je po navadi njihov izgovor; imava preveč domišljije.
Morda vam je vse skupaj še vedno nejasno. Vita in Tereza imava vsaka svoje misli. Svoje občutje, svoj govor, svoj pogled na svet. A ker ljudje vidijo le najino zunanjost, vidijo le naju kot Terezo. Midve kot Vita nisva nikoli vidni in tako bo najbrž ostalo.
Kljub temu, da različno misliva, imava isto srce. Najino telo deluje pod le enim vodstvom, ki ga ljudje pripisujejo nama kot Terezi. Čutiva, vidiva, slišiva in doživljava dvojne občutke, saj sva tako tesno povezani. Če kot Vita vidiva ptico, a je kot Tereza ne, se obe zavedava pojave pred nama.
Med sabo pa se ne moreva pogovarjati. Ker ni potrebno. No, lahko govoriva na glas, a ljudje bodo slišali le Terezo, naju kot Terezo. V sebi pa čutiva, kar čutiva obe. A ne pozabite, dve osebi sva.

*i* *b* Tereza *b* *i*
Zbudila sem se ob sedmih, kar je čisto prepozno, če mene vprašate, saj človek, oziroma najstnica, potrebuje svoj čas zjutraj in tri četrt ure po moje ni dovolj. Mama vztraja, da si zobe umijem pred zajtrkom, zato sem to naredila, nato pa se iz pižame preoblekla v kratke kavbojke in lepo belo majico, ki sem jo porisala z alkoholci. Zdaj je lepša. Dodala sem še črno verižico in uhane z mušnicami, da sem bila zadovoljna. A ni mi bilo preveč všeč za vtis na prvi dan osmega razreda. Viti pa tudi ne.
Preoblekla sem se v črtasto rdeče krilo in kratko majico, ki se je prilegala. Teniske sem zamenjala za nekaj elegantnejšega. Vita je menila, da bi bila lepša z manj izstopajočimi uhani, pa sem ji samo zabrusila, da vidijo mene, ne njo. V mislih me je preklela, a tega sem navajena. Enostavno si bereva misli.
Razmislila sem o frizuri. Kita bi mi vzela preveč časa, zato sem si lase pustila spuščene. Hotela sem si jih malo skodrati z glavnikom in fenom, pa sem se odločila za ravne. Tako mi je čisto všeč.
Pogledala sem na uro in videla, da je minilo že pol ure. Bila sem jezna nase, da se nisem prej zbudila, nato pa si hitro pripravila ovsene kosmiče in jih pojedla v hitrih petih minutah. Nisem želela, da se mi okus kosmičev še cel dan valja po zobeh, zato sem si jih hitro sprala in prežvečila žvečilni gumi.
Preden sem se oblekla v nekaj primernega za prvi september, je minilo še pet minut in bil je čas, da grem od doma. Skoraj bi bila pozabila šolsko torbo, če me ne bi bila Vita opozorila. Stekla sem iz stanovanja.

*i* *b* Vita *b* *i*
Nič ni lepšega kot nov začetek, čeprav je to le prvi dan osmega razreda. Ko sva se s Terezo privlekli do šole, sem že opazila spremembe na drugih. Katka se je postrigla na postopno, kar ji zelo paše, Mitja je dobil očala, Sumeja se je začela ličiti… Tudi midve sva se spremenili. Tereza se je začela veliko lepše oblačiti in preživljati čisto preveč časa v kopalnici. Srečo ima, da še nima preveč mozoljev. Raje ne bom razmišljala, koliko časa bo šele potem v kopalnici (in še huje: kako zgodaj bo vstajala!).
Največja škoda je, da se jaz nisem spremenila. Spremembe se mi zdijo nekaj čudovitega, če so le dobre. No, morda sem postala bolj predrzna, a za to se lahko zahvalim Terezi, saj je taka do mene. Sicer pa je ona edina oseba, ki jo imam na svetu.
Prišli sva do gruče sošolcev, ki so se zbrali pred šolskim vhodom. Komaj sem prepoznala Jasno, najino prijateljico. Namesto običajnih pajkic in kavbojk ter puloverjev, si je nase nanesla kratko krilo in top (ki meni osebno nista pasala skupaj). Dobila je tudi očala. Ki so ji neverjetno pristajala. Za dodatek si je lase pobarvala na blond.
»Hej, družba,« sva rekli in objeli Jasno, ki je ob pogledu na naju zazijala.
»Ful lepo krilo, Ter!« je zacvilila in si poravnala očala na nosu. Vprašali sva jo, če so z dioptrijo.
»Ne… so kot lepotni dodatek,« je odvrnila in pomežiknila.
Očitno se je zelo odprla. Vedno je bila bolj tiha in nikoli izstopajoča, zdaj pa se je nenadoma pogovarjala in smejala z vsemi. Pogledali sva po ostalih in opazila sem, kako se je Bor potegnil med počitnicami. Zardeli sva, ko naju je pogledal. V resnici je zardela samo Tereza. Meni Bor ni všeč, no, v redu je, nisem pa zaljubljena. V mislih sem sestri rekla, naj me ne sramoti.
Videli sva še Lano, ki se ni kaj preveč spremenila. Vedno je bila zelo kritična do sprememb. Imela je neke predsodke, zato se sama tudi ni poskušala spremeniti. Še vedno je nosila pajkice v živih barvah in smešne jopice, lase pa seveda v postrani čopu. Malo se je pa vseeno postrigla. Malo.
Zaslišal se je prvi šolski zvonec, ki mu je sledilo veliko prerivanje do vhodnih vrat. Ko sva se s Terezo prerinili noter, sva videli še veliko obrazov, ki sva jih pogrešali. Smešna Pia iz b razreda, ki naju je vedno nasmejala, piflarka Zoja, ki je kot vedno stala ob učiteljici matematike in ji na ves glas razlagala nekaj nezanimivega (nje nisva toliko pogrešali), Edo, Gal in Primož, trojica izobčencev, prijazna Hana, popularne Klara, Vesna, Fiona in Sara iz b razreda in tako dalje in tako dalje.
Prišli sva do omaric in srečali še več znancev. Omarico si deliva z Jasno, ki je čez trenutek prihitela do naju, vrgla reči v omarico in stekla do razreda. Sami sva naredili podobno.
Razred je ob najinem prihodu prekipeval od glasov, pa tudi od lepih prijateljskih objemov. Vsi smo se pogrešali. Gal je na tablo s poševnimi črkami napisal nekaj neberljivega, nekaj takega kot: »Mi smo zdaj osmarji!« Kdo bi vedel.
Terezi sem predlagala, da se usedeva bližje, da bova lažje videli na tablo in sledili razlagam, pa se je vseeno usedla predzadnjo vrsto, čisto na sredino. Ničesar nisem videla, a me je Tereza pomirila z mislijo, da meni šolska snov ne bo nikoli koristila. To me je razjezilo.
Ozrli sva se v zadnjo klop in za nama je sedel nekdo nov. Bila je sošolka. Imela je valovite rjave lase s prameni, ki so se zdeli zelo ljubki. Njene modre oči pa so se svetile v svetlobi v učilnici.
»Hej, kako ti je ime?« sva jo vprašali in se nasmehnili.
»Kaj te briga,« se je namrdnila in glavo obrnila stran od naju. Pobrala je torbo in izvlekla telefon. »Itak bom kmalu odšla od tu,« je še dodala.


.............
Jap, nova zgodba, kaj naj rečem. ._.
~Daenerys
 

Odgovori:

Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
OMG To je tok dobro!!!
Bi me lahko obveščala?
0
 
Hvalaaaa in seveda te lahko obveščam. <3
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Hej,
Super vsebina vse se lepo povezuje ampak pazi da bo simiselno. Torej, Tereza se je najprej oblekla v kavbojke potem pa se je preoblekla v krilo sla pojesti zajtrk in se nato se enkrat preoblekla? Pazi na to ;)
Dobro opisujes zgodbi mogoce manjka le kanjcek vwc custev
Lp
0
 
Hejjjj, ful hvala za komentar. :D Tisto s preoblacenjem sem pa miskila, da se je potem pblekla v jopco pa to, ampak maš prav, da ni čist jasno. Hvala za opozorilo. ;)
 
haha ni zakaj, bi si pogledala mojo zgpdbo prosim ?
 
Zmenjeno!
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
hej super zgodbo mas! a bi me lahko obvescala?
0
 
Seveda. :)
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Vau, res dobro :)
0
 
Hvala ;)
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Pozdravljena,
ta zgodba je imenitna,res mi je všeč tvoje opisovanje :).Zgodba je zelo zanimiva in zagotavljam da bi to zgodbo obozeval čisto vsak na pilu oz. svetu.Res upam da boš posateljica ko boš velika,ker bi res rad imel kakšno tvojo natisnjeno knjigo.Verjamem da boš uspela ;).
In če se ne motim se spomnim da sem zelo dolgo nazaj prebral tvojo prvo zgodbo inres mi je bila všeč,ampak si napredovala.
In če ti ni odveč me prosim obveščaj ;)
Uživaj :))
0
 
Wow, CocoBoy, res ti hvala! Razveselijo me taki komentarji, saj tako vsaj vem, da nekdo dejansko prebere in mu je všeč. :)
Ne vem, kako ti je to uspelo, ampak moje sanje so čisto zares, da bi natisnila knjigo in postala pisateljica. Ta komentar pa mi je res zelo pomagal k tem, da ne bom obupala. Hvala! ;)
 
Hvala tebi,da z nami deliš svoj talent ;)
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Hej!

Se strinjam z vsemi zgornjimi komentarji, zgodba je res vredna pohvale. Že nasplošno ti pišeš res epske zgodbe, zato niti nisem bila presenečena, ko sem prebrala to.
Tole ne bo predolg komentar, ker dolge komentarje običajno pišem, ko imam veliko kritike. Zato si lahko ponosna, da je krajši hahaha.
Skratka, ful imaš potenciala in mislim da se tega še kako dobro zavedaš. Resno punca, ne sežem ti niti do kolen <3 Piši naprej in nikoli ne obupat, ker imam občutek, da bomo tvoje ime še slišali.
Mimogrede, ideja za zgodbo je vrhunska, sama se nikoli ne bi domislila tako specifične tematike.
Prosim, da me v kotiček obveščaš o novih delih, saj jih res ne bi rada zamudila <3
Lepo bodi,
~dragon girl
0
 
Res hvala za lep komentar in sem vesela, da si prebrala zgodbo. ;)
Seveda te bom obveščala in ne skrbi: nad yo zgodbo ne bom obupala xD
 

Moj odgovor:

Vsebina odgovora:
Vzdevek:
Na spletu bodi vedno prijazen in ne deli svojih osebnih podatkov.

Pisalnica


Objava:

Težave Amelie White, 43. del

Ogledov: 2 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

Skrivnosti Belle Black, 21. del

Ogledov: 2 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

Odvzem morja, 2. del

Ogledov: 3 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

Težave Amelie White, 42. del

Ogledov: 6 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

Skrivnosti Belle Black, 20. del

Ogledov: 5 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

Odvzem morja, 1. del

Ogledov: 36 Odgovorov: 1
 
0
Objava:

Težave Amelie White, 41. del

Ogledov: 7 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

Skrivnosti Belle Black, 19. del

Ogledov: 7 Odgovorov: 0
 
0
Veko potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica

Tesnoba

Živjo. Včasih imam občutek tesnobe brez razloga, pa če tudi sem imela odličen dan. Ponavadi se mi to zgodi pred spanjem in nato še nekaj časa ne morem zaspati. Včasih me to tudi spavi v jok in res ne vem kaj naj naredim. Vsakega odgovora sem zelo vesela. Hvala.
 

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Vprašanje

Ali spremljaš Pil na Instagramu?
Ja, z veseljem!
(24)
Ne še, bom pa zdaj začel/a.
(17)
Ne, Pil na Instagramu ni zanimiv.
(29)
Ne uporabljam Instagrama.
(166)

POIŠČI PILOVCA/KO

VARNO NA SPLETU

Zakaj moraš biti na spletu še posebej previden?
 1. Ker nikoli ne veš, s kom zares govoriš.
 2. Ker je veliko škodljivih spletnih strani, ki lahko okužijo tvoj računalnik ali zlorabijo tvoje podatke.
 3. Ker lahko deljenje podatke ali fotografije nekdo hitro izkoristi v druge namene.
Zakaj moreš biti pazljiv, ko objavljaš fotografije?
 1. Ko deliš fotografijo, izgubiš nadzor nad tem, kaj se z njo zgodi.
 2. Tvoje fotografije na spletu lahko najde vsak.
 3. Kar je enkrat objavljeno na spletu, tam ostane za vedno.
Kako poskrbeti za zasebnost na spletu?
 1. Preveri, da imaš na vseh straneh urejene nastavitve zasebnosti.
 2. Prepričaj se, da imaš vklopljeno možnost odobritve fotografij, na katerih te ljudje označijo.
 3. Zavedaj se, da lahko vedno prijaviš neprimerne vsebine, ki posegajo v tvojo zasebnost.
Bodi pozoren, ko sprejemaš nove prijatelje!
 1. Premisli, preden sprejmeš prošnjo za prijateljstvo. To osebo res poznaš?
 2. Neznanci so lahko tvoji vrstniki, lahko pa se za njih samo izdajajo.
 3. Ko nekomu odobriš prošnjo za prijateljstvo, mu omogočiš dostop do vseh svojih podatkov!
Tri pravila varnosti na spletu:
 1. Nastavi si močno geslo in ga ne zaupaj nikomur.
 2. Ne prijavljaj se na omrežja, ki jih ne poznaš.
 3. Če si se prijavil na tuje omrežje, poskrbi, da se boš z njega tudi odjavil in da se tvoje gesla niso shranila.
Vedno imej v mislih!
 1. Nikomur ne zaupaj svojega priimka, naslova, telefonske številke in podobnih podatkov.
 2. Ne objavljaj fotografij drugih, še posebej ne brez njihovega dovoljenja.
 3. Postavi si časovne omejitve glede uporabe spleta, saj čas na spletu hitro mine.
Kakšna so pravila obnašanja na družbenih omrežjih in forumih?
 1. Vedno bodi prijazen do drugih.
 2. Na nesramne komentarje ne rabiš odgovarjati.
 3. Če se nekdo neprimerno obnaša, ga blokiraj.
Kako ustvariti dober vzdevek?
 1. Pri ustvarjanju vzdevkov bodi izviren.
 2. V vzdevku ne uporabljaj svojega imena ali starosti.
 3. Za vsako družbeno omrežje ali spletno stran imej drugačen vzdevek.
Zapomni si!
 1. Na spletu ne klikaj vsega, kar vidiš.
 2. Prepričaj se, da si na varnih spletnih straneh in ne prenašaj datotek neznanega izvora.
 3. Povezave, ki jih ne poznaš, lahko na tvojo napravo prenesejo viruse.
Kako varno uporabljati družbena omrežja?
 1. Tvoj profil naj bo nastavljen na zasebno.
 2. Sprejmi le ljudi, ki jih poznaš.
 3. Ne objavljaj stvari, za katere ne želiš, da jih vidijo vsi in se jih boš čez 20 let sramoval.
Kakšno je varno geslo?
 1. Vsebuje najmanj 10 znakov.
 2. Vsebuje velike in male začetnice ter številke.
 3. Vsebuje posebne znake.
Dobro geslo je osnova varnosti na spletu!
 1. Geslo ima na internetu isto vlogo kot ključ, s katerim zakleneš dom.
 2. Preveč enostavno geslo lahko razvozla praktično vsakdo.
 3. Pri ustvarjanju gesel bodi kreativen.
Geslo imaš, kaj pa zdaj?
 1. Geslo redno menjaj.
 2. Če ga shranjuješ, poskrbi, da je na varnem mestu.
 3. Ne shranjuj gesla, napisanega na listku, v ovitku telefona.
Kako varno nakupovati na spletu?
 1. Drži se preverjenih spletnih mest.
 2. Vedno preveri podatke o trgovcu in se prepričaj, da so resnični.
 3. Vedno nakupuj s starši ali drugo odraslo osebo, ki je vešča spletnega nakupovanja.
Pazi, ko nakupuješ na spletu!
 1. Pred vnašanjem kreditne kartice preveri, da je v orodni vrstici izpisana kratica »https« s ključavnico.
 2. Preklikaj stran in se prepričaj, da je prava.
 3. Preveri naslov spletne strani, izpisan v orodni vrstici.
Na kaj moraš paziti pri nagradnih igrah?
 1. Če so predobre, da bi bile resnične, gre verjetno za prevaro.
 2. Dobro preveri, kdo organizira nagradno igro.
 3. Bogate obljube so znak za alarm.

Oglas

Zadnji odgovori

WhoLovesBooksAndMusic je odgovoril/a na
Tole sem relano kar rabila, ker imam težave ...
 

I love book je odgovoril/a na
hihi rabim mal motivacije sem zraven :)
 

GinnyWeasley26 je odgovoril/a na
Bom sedelovala sliši se zanimivo, ali bi ...
 

EcoGirl je odgovoril/a na
To zgleda prav zanimivo! Prav z veseljem ...
 

KatSomerhalder je odgovoril/a na
ooo koncno nadaljevanje :) cimprej nadaljuj, ...
 

PiLoVkA je odgovoril/a na
1. školjke 2.plaža 3. sonce 4. kopalke
 

AnabeL je odgovoril/a na
Nimam nič kaj veliko za povedati. Super ...
 

jaz zmorem je odgovoril/a na
Js bi se prijavla drgač pa ful fajn ideja
 

A.j.d.a. je odgovoril/a na
1. školjke 2. plaža 3. sonce 4. kopalke
 

irmatonks je odgovoril/a na
hojla! seveda, mislim da sem prava, da ti ...
 

Coraline je odgovoril/a na
Labradorec Avstralski ovčar Jazbečar
 

Coraline je odgovoril/a na
Bad habits, running up that hill
 

Like emojis je odgovoril/a na
Hai! Se lahko mogoče prijavim? In mi lahko ...