KVIZ O SLOVENIJI
2
Katero morje obliva slovensko obalo?
A) Egejsko morje
B) Baltsko morje
C) Jadransko morje
D) Severno morje
Kateri znani slovenski izumitelj je ustvaril prvi delujoči reaktivni motor?
A) Peter Florjančič
B) Jožef Stefan
C) Herman Potočnik Noordung
D) Edvard Rusjan
Katero mesto je drugo največje po številu prebivalcev v Sloveniji?
A) Celje
B) Koper
C) Maribor
D) Novo mesto
Koliko črt je na slovenskem grbu (na podobi Triglava)?
A) Ena
B) Dve
C) Tri
D) Štiri
Kako se imenuje tradicionalna sladica, polnjena z orehi ali rozinami?
A) Prekmurska gibanica
B) Potica
C) Kremna rezina
D) Flancati
Kateri znani književnik je napisal Moj dedek, čudežni pisalni stroj?
A) Vinko Möderndorfer
B) Janja Vidmar
C) Desa Muck
D) Tone Partljič
Kaj pomeni kratica RTV v Sloveniji?
A) Radijska televizijska veja
B) Republika televizije in vesti
C) Radio-televizija Slovenija
D) Regijska tehnična zveza
Kje se nahaja predsedniška palača v Ljubljani?
A) Na Prešernovem trgu
B) Ob Tržaški cesti
C) Na Gregorčičevi ulici
D) V Tivoliju
Kateri slovenski narodni park je edini?
A) Pohorje Naravni Park
B) Triglavski narodni park
C) Kočevski park
D) Notranjski naravni park
Kateri od teh praznikov je državni praznik v Sloveniji?
A) Martinovo
B) Dan reformacije
C) Pust
D) Materinski dan
A) Egejsko morje
B) Baltsko morje
C) Jadransko morje
D) Severno morje
Kateri znani slovenski izumitelj je ustvaril prvi delujoči reaktivni motor?
A) Peter Florjančič
B) Jožef Stefan
C) Herman Potočnik Noordung
D) Edvard Rusjan
Katero mesto je drugo največje po številu prebivalcev v Sloveniji?
A) Celje
B) Koper
C) Maribor
D) Novo mesto
Koliko črt je na slovenskem grbu (na podobi Triglava)?
A) Ena
B) Dve
C) Tri
D) Štiri
Kako se imenuje tradicionalna sladica, polnjena z orehi ali rozinami?
A) Prekmurska gibanica
B) Potica
C) Kremna rezina
D) Flancati
Kateri znani književnik je napisal Moj dedek, čudežni pisalni stroj?
A) Vinko Möderndorfer
B) Janja Vidmar
C) Desa Muck
D) Tone Partljič
Kaj pomeni kratica RTV v Sloveniji?
A) Radijska televizijska veja
B) Republika televizije in vesti
C) Radio-televizija Slovenija
D) Regijska tehnična zveza
Kje se nahaja predsedniška palača v Ljubljani?
A) Na Prešernovem trgu
B) Ob Tržaški cesti
C) Na Gregorčičevi ulici
D) V Tivoliju
Kateri slovenski narodni park je edini?
A) Pohorje Naravni Park
B) Triglavski narodni park
C) Kočevski park
D) Notranjski naravni park
Kateri od teh praznikov je državni praznik v Sloveniji?
A) Martinovo
B) Dan reformacije
C) Pust
D) Materinski dan
Odgovori:
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
c, b (ugibam), c, c (če pač misliš kolk je teh vrhov), b, a (ugibam), c, c, b, b
0
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
1.c
2. c
3. c
4. c
5. b
6. a
7. c
8. a
9. b
10. b
2. c
3. c
4. c
5. b
6. a
7. c
8. a
9. b
10. b
0
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
1-c
2-d
3-c
4-b
5-b
6-a
7-c
8-b
9-b
10-b
2-d
3-c
4-b
5-b
6-a
7-c
8-b
9-b
10-b
0
Moj odgovor:
helpppme
potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica
Pls help, koža
hiiii!
js mam že tko okol 2 leti težave s kožo in pač ful mam teh dark spotov od takrt k sm si pokala mozolje, ki so na moji faci že ful dolg, pa še ful textured kožo mam,pač kt da bi bla moja koža posuta z nekim zdrobom PLEASE POMAGITE CUZ DO ZDEJ NČ NI DELAL!
hvalaaaa!
js mam že tko okol 2 leti težave s kožo in pač ful mam teh dark spotov od takrt k sm si pokala mozolje, ki so na moji faci že ful dolg, pa še ful textured kožo mam,pač kt da bi bla moja koža posuta z nekim zdrobom PLEASE POMAGITE CUZ DO ZDEJ NČ NI DELAL!
hvalaaaa!
Obvestila
12.3.2026
NAPAČNO ZVEZAN MARČNI PIL
Žal se je v tiskarni, kjer se tiska Pil, tokrat malo zapletlo. Če ste med tistimi, ki so dobili »pokvarjen« Pil, pišite na revije@mladinska-knjiga.si ali pokličite na 080 12 05. Poslali vam bomo novega.
Uredništvo Pila
Vprašanje
Si naročen na Pil samo zaradi tekmovanja v Veseli šoli?
Ne tekmujem v Veseli šoli, jo pa preberem.
(41)
Vesela šola me ne zanima.
(66)
Nikako, zanima me celoten Pil in bi bil naročen tudi, če ne bi tekmoval.
(116)
Ja, naročen sem predvsem zaradi tekmovanja v Veseli šoli.
(37)
POIŠČI PILOVCA/KO
Pogosta vprašanja
Priljubljene objave
Zadnji odgovori
super ideje.
Drugače lahko objavlaš slike ...
js se strinjam z 2, dobra ideja






Igralnica