snofi
Naslednji Pil izide 3. junija
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Deček v črtasti pižami

9789616630238 4.8 5 36

Dogajanje je postavljeno v obdobje druge svetovne vojne. Devetletnemu Brunu se zdi, da se mu zgodi velika krivica, saj se mora – nenapovedano in brez kakršne koli natančne obrazložitve (oče je pač dobil odgovorno službo!) – celotna družina tako rekoč čez noč preseliti iz Berlina, 'dlje kot kilometer proč', na Poljsko. Toda Bruno in njegova tri leta starejša sestra Gretel sta še lep čas prepričana, da je njihov novi dom nekje na nemškem podeželju. Njihova nova, neugledna hiša stoji – sredi ničesar. In tukaj naj bi brez družbe sovrstnikov (sestra Gretel ne šteje, saj je Brezupni primerek) ostal do nadaljnjega? Bruno, osamljen kot je, se poloti edine možne samostojne dejavnosti, raziskovanja.

Pa ne raziskovanja po hiši, saj je le-ta v primerjavi z njihovo prejšnjo naravnost majhna in nezanimiva, temveč raziskovanja okoli nje. Sledi šok: nedaleč od hiše naleti na visoko žičnato ograjo, ki se vleče v nedogled. Za ograjo pa ni ne trave, nikakršnega zelenja, le tla iz temno rdeče, pesku podobne snovi, nizke koče in velike pravokotne stavbe, v daljavi pa še ena ali dve stavbi s tovarniškim dimnikom ... In mravljišče ljudi, vsi z enakimi oblačili – sivo črtasto pižamo. Ko o tem povpraša očeta, mu ta odgovori: »Ah, tiste ljudi misliš. Tisti ljudje ... no, tisto sploh niso ljudje, Bruno. No, vsaj ne v tem pomenu besede, kot mi to razumemo.« Ta nenavadno pusti prostor je pravzaprav koncentracijsko taborišče, čeprav Bruno o tem ne ve ničesar.

Med raziskovanjem vzdolž taboriščne ograje naleti na židovskega dečka Šmuela, ki ima rojstni dan natanko na isti dan kot on . Osamljeni Bruno se sovrstnika razveseli in med njima se sčasoma razvije pristno otroško prijateljstvo. Toda njuno prijateljevanje je prepovedano in mora ostati skrito, saj sta vsak na svoji strani bodeče žice: Bruno je sin komandanta uničevalnega taborišča, s katerim ima Furer, kot ga imenuje Bruno, še velike načrte, Šmuel pa zgolj številka v taistem taborišču …

Bruno želi prijatelju Šmuelu pomagati pri iskanju pogrešanega očeta, zato se preoblečen v črtasto pižamo splazi pod ograjo v taborišče. Le tako se lahko nevpadljivo sprehaja po njem. Toda dečka se, z roko v roki, znajdeta v skupini, ki jo vojaki zgnetejo v dolgo prazno sobo. In za seboj zaprejo težka železna vrata …

Avtor/ica: John Boyne
Leto izida: 2007

Mnenja:

Zelo dobra, ampak tudi žalostna zgodba. Če ste zelo čustveni, vam priporočam, da je ne preberete.
Starost v času mnenja: 12 let
 
Super knjiga, a ne za tiste, ki ne prenesejo jokanja in žalosti. Predlagam, da si jo preberete, ko že veste, kaj je to holokavst ipd.
Starost v času mnenja: 13 let
 
vsebina je super, edino kar me moti je to da Bruno nekako ne ve o stvareh za tisto žico. vidi se da je malo razvajen, ker pričakuje da se bosta igrala v njegovi hiši,ki ima premalo nadstropij in da ima deček tam na oni strani kolo.
to me je motilo drugače mi je pa kniga bila všeč
Starost v času mnenja: 11
 
Ena izmed najboljših in razmišljujočih knjig, meni osebno:thumbsup:
Starost v času mnenja: 13 let
 
Pretresljiva...žalostna...
Starost v času mnenja: 14 let
 
Knjiga je bila izjemna!
Film imam že v čakalni vrsti na partisu...Drugače je pa to bila moja druga knjiga o vojni (takoj za v morju zrnce soli) in mi je bila v poseben nauk, hkrati pa sem jo brala kot nek požrešnež :sweat_smile:
Starost v času mnenja: 13
 
Oh!:sparkles:Knjiga je čudovita, ampak meni je ful žalostna!:cry:Obstaja tudi film.:sob:Meni je ful žalostna knjiga, ampak je pa za oceno 5!:cry:
Starost v času mnenja: 11 let
 
Brala sem knjigo ter gledala film.:blush: Vem, da je bilo vse tako žalostno, a je tudi to del življenja in se take reči dogajajo.:cry:
Starost v času mnenja: 13 let
 
Žalostna zgodba... Mogoče celo preveč zame.
Starost v času mnenja: 13
 
Tole pa ravno berem! Zdi se mi super!
Starost v času mnenja: 13 let
 
Knjiga je res lepa in lepo napisana vendar pa je neizmerno žalostna in pravzaprav grozna
Starost v času mnenja: 16
 
Mnenja o knjigi lahko vnesejo le registrirani uporabniki.

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Mnenja

CIK CAK girl je objavila/a mnenje za:
Men je knjiga ful smešna. Je pa veliko starih ...
 

#friendlygirl je objavila/a mnenje za:
fuuuuuuul dobra knjiga! priporočam!
 

happyGIRL je objavila/a mnenje za:
Ganljiva🥲 Vredno branja!
 

#friendlygirl je objavila/a mnenje za:
Fuuul dobra in zanimiva knjiga. Priporočam
 

Daenerys je objavila/a mnenje za:
Res odlična. Kot že ostale v zbirki, je težka ...
 

Ginny Weasley 123 je objavila/a mnenje za:
Ena boljših ki sem jih prebrala!
 

Ginny Weasley 123 je objavila/a mnenje za:
Ne priporočam tistim ki se zgubite v preveč ...
 

No Name je objavila/a mnenje za:
Sploh ne vem kaj nej napišem, ker me je knjiga ...
 

WhoLovesBooksAndMusic je objavila/a mnenje za:
Super knjiga! Zelo rada imam Newt-a pač ker ...
 

CIK CAK girl je objavila/a mnenje za:
Knjiga je vredu ampak bolj za mlajše otroke. Zato ...
 

Oglas