snofi
Naslednji Pil izide 3. maja
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

značka Igralnica: Šola PLEZANJA 2. del

Šola PLEZANJA 2. del

2
Hojla ljubitelji plezanja, tukaj je druga učna ura!
V šolo ste prijavljeni štirje in sicer:
- Book star
- Pilovka 1
- Pomagam rada
- nnnnnnnnnnnn
Danes boste izvedele tehnike treningev in nasploh kako potekajo.
No pa začnimo: Načeloma treniramo na 2 stenah. Na veliki na katero moramo biti nujno pripeti z varnostnim pasom in na manjši, ki ji po domače rečemo bolderca. Bolderca je manjša stena velika približno 2,5 m, spodaj so približno 0,5 m debele mehke blazine, da če pademo se ne poškodujemo, saj ne te steni nismo pripeti. Takole izgleda primer bolderce: https://www.aodomzale.si/sportno-plezanje/plezalne-stene-v-domzalah/ Zdaj pa vam bom opisala ti dve vrsti treningov na različnih stenah.
Treningi na bolderci (manjši steni):
Ogrevanje: Najprej se navadno ogrejemo (vrtenje glave, rok, ramen, komolcev, izpadni korak itd.). Nato pa si gremo ogre prste, to naredimo tako, da se z rokami “obesimo” na oprimke z nogami pa stojimo natleh. Tako hodimo ob steni z rokami pa se “obešamo” na oprimke. Nato pa preplezamo našo bolderco (manjšo steno), temu rečemo prečka.
Vaje za moč: Občasno na treningu naredimo naredimo tudi vaje za moč te a so:
1. Vaja: Vzgibi. Naredimo 6/8 vzgibov.
2. Vaja: Hrbtni vzdigi (ležimo na hrbtu in dvigujemo lopatice). Naredimo jih približno 20.
3. Vaja: Dvigi nog (visimo na drogu in dvigujemo noge do prsi). Naredimo jih 15/20.
4. Vaja: Moške sklece. Naredimo jih 10/20.
5. Vaja: Visenje (visimo s pokrčenimi rokami na lesenih deskah). Približno 1 min.
Glavni del: Tukaj pa pridemo, do različnih vrst treningo na bolderci (manjši steni):
1. Plezamo balvane: Trener nam sestavi balvan, to je krajša smer, ki je ponavadi sestavljena iz 4 do 7 gibov (gib pomeni, da z roko primeš naslednji oprimek).
2. Plezamo smeri ali 10+10x3: Trener nam sestavi smer, ki je ponavadi sestavljena iz 8/13 gibov. Splezamo jo dvakrat zapored, nato naredimo kratek premor, to ponovimo 3x nato pa je daljša pavza, med katero na trener sestavi daljšo smer.
3. Plezanje po eni nogi: Trener nam sestavi lažjo smer, ki je ponavadi sestavljena iz 8/13 gibov. Potem dvakrat zapored preplezamo enkrat z eno nogo drugič z drugo. Sledi krajša pavza in to ponovimo 3x, nato daljša pavza in trener nam sestavi novo smer.
Raztezanje: Vedno po koncu treninga se raztegnemo in sicer:
1. Vaja: Vsedemo se natla na kolena stegnemo roke na tla, tako da so dlani obrnjene proti nam in držimo. Pri tej vaji raztegujemo podlahti.
2. Vaja: Gremo ob ravn steno iztegnemo roko, ki je ob steni nazaj in držimo. To ponovimo na obeh rokah. Pri tej vaji raztegijemo biceps.
3. Vaja: Gremo ob ravn steno iztegnemo roko in jo pokrčimo v komolcu in jo naslonimo na steno in držimo. Pri tej vaji raztegujemo lopatice.
4. Naredimo predklon z iztegnjenimi nogami, tako da sedimo na tleh.
5. Naredimo moško špago.
Treningi na visoki steni:
Ogrevanje: Najprej se navadno ogrejemo (vrtenje glave, rok, ramen, komolcev, izpadni korak itd.). Nato pa si gremo ogre prste, to naredimo tako, da se z rokami “obesimo” na oprimke z nogami pa stojimo natleh. Tako hodimo ob steni z rokami pa se “obešamo” na oprimke. Nato si oblečemo pasove, obujemo plezalke in zapnemo vrečko z magnezijem okoli pasu (da si lahko namažemo roke med plezanjem).
Glavni del: Načeloma se varujemo sami, to pomeni, da te varuje eden iz skupine (eden izmed tvojih soplezalcev). Tisti, ki pleza se priveže na vrv, tisti, ki varuje pa na gri gri. Plezalec pleza varovalec pa ga varuje. Preden greš plezat more varovalec reči da je pripravljen torej reče “Plezaj!” Tako plezalec dobi dovoljenje za plezanje. Da pa varovalec ve, kdaj bo plezalec začel plezati mora plezalec preden začne plezati reči: “Plezam!” Ko plezalec pripleza na vrh stene reče: “Zategni!” Da varovalec ve da si priplezal na vrh stene in zategne gri gri. Ko ga zategne zakliče: “Spusti se!” Da plezalec ve da je varovalec zategnil gri gri in da se lahko spusti. Torej med plezanjem je slišati takole:
Varovalec: Plezaj!
Plezalec: Plezam!
(plezalec prepleza do vrha stene ali smeri)
Plezalec: Zategni!
Varovalec: Spusti se!
(In nato plezalca varovalec varno spusti do tal.) Ponavadi se plezalec in varovalec zamenjata, da še prejšni varovalec odpleza smer. Ko še drugi odpleza smer se prestavita na drugo.
Raztezanje: Vedno po koncu treninga se raztegnemo in sicer:
1. Vaja: Vsedemo se natla na kolena stegnemo roke na tla, tako da so dlani obrnjene proti nam in držimo. Pri tej vaji raztegujemo podlahti.
2. Vaja: Gremo ob ravn steno iztegnemo roko, ki je ob steni nazaj in držimo. To ponovimo na obeh rokah. Pri tej vaji raztegijemo biceps.
3. Vaja: Gremo ob ravn steno iztegnemo roko in jo pokrčimo v komolcu in jo naslonimo na steno in držimo. Pri tej vaji raztegujemo lopatice.
4. Naredimo predklon z iztegnjenimi nogami, tako da sedimo na tleh.
5. Poskusimo narediti moško špago.
To je to za to uro upam da tistim, ki trenirate plezanje ni bilo preveč bedno. Tukaj je domača naloga:
Enako kot prejšno uro sta tu dve vrsti domeče naloge. (Že izkušeni plezalci ste me opozorili da je bila domača naloga prelahka zato je danes težja)
Domača naloga za že iskušene plezalce:
Ogrej se in naredi dve seriji teh vaj:
- 15 moških sklec
- 20 trebušnjakov
- 20hrbtnih vzigov
- 10 vzgibov
- poskusi narediti špago
- drži predklon (poskusi se z glavo dotakniti kolen) 1 min
Domača naloga za ne iskušene plezalce:
- 10 ženskih sklec
- 10 trebušnjakov
- 10 hrbtnih
- 5 vzgibov
- poskusi narediti špago
- drži predklon (poskusi se z glavo dotakniti kolen) pol minute
OPOZORILA BI NNNNNN IN BOOK STAR DA ŠE NISTA ODDALI NALOGE 1. URE
PON :white_check_mark:
TOR :negative_squared_cross_mark:
SRE :white_check_mark:
ČET :negative_squared_cross_mark:
PET :white_check_mark:
SOB :negative_squared_cross_mark:
NED :negative_squared_cross_mark:
V komentarje napišite:
- Katere vaje ste naredili;
- Izkušeni plezalci napišite če vam je bila ura OK ker veliko od tega najbrž že poznate.
- Napišite ali vam je všeč
Domačo nalogo poskusite oddati, do PET, če vam ne uspe jo lahko oddate tudi kasneje, la da se vam bo takrat nabrolo še več nalog. Vsi novinci ste DOBRODOŠLI!
Ena igrica za zabavo (najdi vsilivca):
:dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::oden::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango: ok ja vem tale je easey tule je težja:
:monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::hear_no_evil::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face:
Lp Sport girl 🧗
 

Odgovori:

Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
1. Naredila sem ta lažje vaje.
Šola mi je všeč.

Imam vprašanje
V katerem klubu če so tukaj klubi plezaš?
0
 
Sorry sam tega ti ne morm povedat, ker bi loh ugotovila kdo sem. Drugače pa super, da ti je šola všeč in bravo res dobro slediš poteku te šole.
 
Ok valda razumem
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
FULLL JE NICEEEEEE
Noro!
Lahko si misliš, da sem nrdila težje vaje
0
 
Super!👍😉
 
Super!👍😉
 

Moj odgovor:

Vsebina odgovora:
Vzdevek:
Sporočilo pred pošiljanjem še enkrat preberi in premisli, kako bi se ti počutil, če bi ga prejel.

Igralnica


Objava:

Ugani youtuberja 15. del

Ogledov: 42 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

Ugani film v povezavi s konji 4. del

Ogledov: 34 Odgovorov: 5
 
3
Objava:

PISALNA ŠOLA - preverjanje 2. del

Ogledov: 38 Odgovorov: 2
 
4
Objava:

30 day challenge 2. del

Ogledov: 46 Odgovorov: 2
 
7
Objava:

TOVARNA ČOKOLADE 1. del

Ogledov: 83 Odgovorov: 16
 
7
Objava:

Evrovizija PILovcev 1. del

Ogledov: 120 Odgovorov: 17
 
8
Angelika
Objava:

Izberi ime -razglasitev rezultatov

Ogledov: 50 Odgovorov: 1
 
2
Objava:

PISALNA ŠOLA - preverjanje 1. del

Ogledov: 57 Odgovorov: 4
 
2
Rabim.pomoč potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica

Razmišljanje o...

ojla
js se zdle ful slabo počutim in nevem točno zakaj. ampak bol mentally kot fizično. čeprav mi je zarad tega tud mal slabo pa se mi mal vrti pa roke se mi mal tresejo. neki sm razmišljala o smrti, pa kake podobne misli. Kake pol leta nazaj sm se tud tak počutla sam da je blo takrat skor mal hujš pa tist je trajal kak cel mesec. in pol me je sam minil. probala sm se ža zavedit z nečim drugim npr. pospravljanjem, gledanje na telefonu pa tud vn sm šla. sam se počutim kot da je šlo sam na slabš. nevem kaj nej nardim... ful sm žalostna... tak da če ma mogoče kdo kakšno idejo, kako se tega razmišljanja rešim, mi PROSIM, PROSIM odgovorite. Res fulll vam bom hvaležna!!!

pa LEP VIKEND!!!
 

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Vprašanje

Če si tekmovalec, tekmovalka v Veseli šoli, te prosimo za odgovor. Vprašanje se glasi: Zakaj si naročen/a na Pil?
Na Pil sem naročen/a izključno zaradi Vesele šole.
(27)
Pil bi naročil/a tudi, če ne bi tekmoval/a v Veseli šoli.
(174)
Pila nimam naročenega, saj pri mentorici Vesele šole dobimo vse vsebine za tekmovanje.
(32)

POIŠČI PILOVCA/KO

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

Zadnji odgovori

Omg... tole je tak kratko, ampak tak deep ...
 
kako lepa pesem! In hvala, da se boriš za ...
 
Enkratna je!!!!!!:heart: Komaj čakam nadaljevanje!!:heart:
 
:heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart
 
"Bolelo me je". Ta zgodba je preveč žalostna ...
 
Zelo dobra zgodba! Ali si vsebino malo ...
 
Ojoj to je tok sad. Jaaaaaa nov deeelll
 
Tako kot je rekla že Mišmaš moraš biti star ...
 
ja js obozujem ttpd , pa sem bila tudi budna ...
 
Super pesem. Res mi je všeč line: Ti veš ...
 
Hvala, ker si naredila! Zelo je lepo!!!!:heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::