snofi
Naslednji Pil izide 7. aprila
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

značka Igralnica: Šola PLEZANJA 2. del

Šola PLEZANJA 2. del

2
Hojla ljubitelji plezanja, tukaj je druga učna ura!
V šolo ste prijavljeni štirje in sicer:
- Book star
- Pilovka 1
- Pomagam rada
- nnnnnnnnnnnn
Danes boste izvedele tehnike treningev in nasploh kako potekajo.
No pa začnimo: Načeloma treniramo na 2 stenah. Na veliki na katero moramo biti nujno pripeti z varnostnim pasom in na manjši, ki ji po domače rečemo bolderca. Bolderca je manjša stena velika približno 2,5 m, spodaj so približno 0,5 m debele mehke blazine, da če pademo se ne poškodujemo, saj ne te steni nismo pripeti. Takole izgleda primer bolderce: https://www.aodomzale.si/sportno-plezanje/plezalne-stene-v-domzalah/ Zdaj pa vam bom opisala ti dve vrsti treningov na različnih stenah.
Treningi na bolderci (manjši steni):
Ogrevanje: Najprej se navadno ogrejemo (vrtenje glave, rok, ramen, komolcev, izpadni korak itd.). Nato pa si gremo ogre prste, to naredimo tako, da se z rokami “obesimo” na oprimke z nogami pa stojimo natleh. Tako hodimo ob steni z rokami pa se “obešamo” na oprimke. Nato pa preplezamo našo bolderco (manjšo steno), temu rečemo prečka.
Vaje za moč: Občasno na treningu naredimo naredimo tudi vaje za moč te a so:
1. Vaja: Vzgibi. Naredimo 6/8 vzgibov.
2. Vaja: Hrbtni vzdigi (ležimo na hrbtu in dvigujemo lopatice). Naredimo jih približno 20.
3. Vaja: Dvigi nog (visimo na drogu in dvigujemo noge do prsi). Naredimo jih 15/20.
4. Vaja: Moške sklece. Naredimo jih 10/20.
5. Vaja: Visenje (visimo s pokrčenimi rokami na lesenih deskah). Približno 1 min.
Glavni del: Tukaj pa pridemo, do različnih vrst treningo na bolderci (manjši steni):
1. Plezamo balvane: Trener nam sestavi balvan, to je krajša smer, ki je ponavadi sestavljena iz 4 do 7 gibov (gib pomeni, da z roko primeš naslednji oprimek).
2. Plezamo smeri ali 10+10x3: Trener nam sestavi smer, ki je ponavadi sestavljena iz 8/13 gibov. Splezamo jo dvakrat zapored, nato naredimo kratek premor, to ponovimo 3x nato pa je daljša pavza, med katero na trener sestavi daljšo smer.
3. Plezanje po eni nogi: Trener nam sestavi lažjo smer, ki je ponavadi sestavljena iz 8/13 gibov. Potem dvakrat zapored preplezamo enkrat z eno nogo drugič z drugo. Sledi krajša pavza in to ponovimo 3x, nato daljša pavza in trener nam sestavi novo smer.
Raztezanje: Vedno po koncu treninga se raztegnemo in sicer:
1. Vaja: Vsedemo se natla na kolena stegnemo roke na tla, tako da so dlani obrnjene proti nam in držimo. Pri tej vaji raztegujemo podlahti.
2. Vaja: Gremo ob ravn steno iztegnemo roko, ki je ob steni nazaj in držimo. To ponovimo na obeh rokah. Pri tej vaji raztegijemo biceps.
3. Vaja: Gremo ob ravn steno iztegnemo roko in jo pokrčimo v komolcu in jo naslonimo na steno in držimo. Pri tej vaji raztegujemo lopatice.
4. Naredimo predklon z iztegnjenimi nogami, tako da sedimo na tleh.
5. Naredimo moško špago.
Treningi na visoki steni:
Ogrevanje: Najprej se navadno ogrejemo (vrtenje glave, rok, ramen, komolcev, izpadni korak itd.). Nato pa si gremo ogre prste, to naredimo tako, da se z rokami “obesimo” na oprimke z nogami pa stojimo natleh. Tako hodimo ob steni z rokami pa se “obešamo” na oprimke. Nato si oblečemo pasove, obujemo plezalke in zapnemo vrečko z magnezijem okoli pasu (da si lahko namažemo roke med plezanjem).
Glavni del: Načeloma se varujemo sami, to pomeni, da te varuje eden iz skupine (eden izmed tvojih soplezalcev). Tisti, ki pleza se priveže na vrv, tisti, ki varuje pa na gri gri. Plezalec pleza varovalec pa ga varuje. Preden greš plezat more varovalec reči da je pripravljen torej reče “Plezaj!” Tako plezalec dobi dovoljenje za plezanje. Da pa varovalec ve, kdaj bo plezalec začel plezati mora plezalec preden začne plezati reči: “Plezam!” Ko plezalec pripleza na vrh stene reče: “Zategni!” Da varovalec ve da si priplezal na vrh stene in zategne gri gri. Ko ga zategne zakliče: “Spusti se!” Da plezalec ve da je varovalec zategnil gri gri in da se lahko spusti. Torej med plezanjem je slišati takole:
Varovalec: Plezaj!
Plezalec: Plezam!
(plezalec prepleza do vrha stene ali smeri)
Plezalec: Zategni!
Varovalec: Spusti se!
(In nato plezalca varovalec varno spusti do tal.) Ponavadi se plezalec in varovalec zamenjata, da še prejšni varovalec odpleza smer. Ko še drugi odpleza smer se prestavita na drugo.
Raztezanje: Vedno po koncu treninga se raztegnemo in sicer:
1. Vaja: Vsedemo se natla na kolena stegnemo roke na tla, tako da so dlani obrnjene proti nam in držimo. Pri tej vaji raztegujemo podlahti.
2. Vaja: Gremo ob ravn steno iztegnemo roko, ki je ob steni nazaj in držimo. To ponovimo na obeh rokah. Pri tej vaji raztegijemo biceps.
3. Vaja: Gremo ob ravn steno iztegnemo roko in jo pokrčimo v komolcu in jo naslonimo na steno in držimo. Pri tej vaji raztegujemo lopatice.
4. Naredimo predklon z iztegnjenimi nogami, tako da sedimo na tleh.
5. Poskusimo narediti moško špago.
To je to za to uro upam da tistim, ki trenirate plezanje ni bilo preveč bedno. Tukaj je domača naloga:
Enako kot prejšno uro sta tu dve vrsti domeče naloge. (Že izkušeni plezalci ste me opozorili da je bila domača naloga prelahka zato je danes težja)
Domača naloga za že iskušene plezalce:
Ogrej se in naredi dve seriji teh vaj:
- 15 moških sklec
- 20 trebušnjakov
- 20hrbtnih vzigov
- 10 vzgibov
- poskusi narediti špago
- drži predklon (poskusi se z glavo dotakniti kolen) 1 min
Domača naloga za ne iskušene plezalce:
- 10 ženskih sklec
- 10 trebušnjakov
- 10 hrbtnih
- 5 vzgibov
- poskusi narediti špago
- drži predklon (poskusi se z glavo dotakniti kolen) pol minute
OPOZORILA BI NNNNNN IN BOOK STAR DA ŠE NISTA ODDALI NALOGE 1. URE
PON :white_check_mark:
TOR :negative_squared_cross_mark:
SRE :white_check_mark:
ČET :negative_squared_cross_mark:
PET :white_check_mark:
SOB :negative_squared_cross_mark:
NED :negative_squared_cross_mark:
V komentarje napišite:
- Katere vaje ste naredili;
- Izkušeni plezalci napišite če vam je bila ura OK ker veliko od tega najbrž že poznate.
- Napišite ali vam je všeč
Domačo nalogo poskusite oddati, do PET, če vam ne uspe jo lahko oddate tudi kasneje, la da se vam bo takrat nabrolo še več nalog. Vsi novinci ste DOBRODOŠLI!
Ena igrica za zabavo (najdi vsilivca):
:dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::oden::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango::dango: ok ja vem tale je easey tule je težja:
:monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::hear_no_evil::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face::monkey_face:
Lp Sport girl 🧗
 

Odgovori:

Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
1. Naredila sem ta lažje vaje.
Šola mi je všeč.

Imam vprašanje
V katerem klubu če so tukaj klubi plezaš?
0
 
Sorry sam tega ti ne morm povedat, ker bi loh ugotovila kdo sem. Drugače pa super, da ti je šola všeč in bravo res dobro slediš poteku te šole.
 
Ok valda razumem
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
FULLL JE NICEEEEEE
Noro!
Lahko si misliš, da sem nrdila težje vaje
0
 
Super!👍😉
 
Super!👍😉
 

Moj odgovor:

Vsebina odgovora:
Vzdevek:
Sporočilo pred pošiljanjem še enkrat preberi in premisli, kako bi se ti počutil, če bi ga prejel.

Igralnica


Objava:

ŠOLA 1. del

Ogledov: 7 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

Naj pilovec meseca (marec) 🌼 8. del

Ogledov: 31 Odgovorov: 11
 
4
Objava:

Poglej emoji in povej... 4. del

Ogledov: 23 Odgovorov: 3
 
2
JennieLove💜
Objava:

Napiši izvirno besedilo

Ogledov: 7 Odgovorov: 1
 
0
Objava:

Najljubša žival! 9. del

Ogledov: 18 Odgovorov: 6
 
0
Objava:

Naj pilovec meseca (marec) 🌼 7. del

Ogledov: 34 Odgovorov: 2
 
5
Objava:

Naj pesem!! 🎼🎤🎧 6. del

Ogledov: 22 Odgovorov: 6
 
3
Objava:

Q&A 1. del

Ogledov: 18 Odgovorov: 4
 
0
Nesrečno zaljubljena potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica

Pliss pomagite

ojla.
pac js mam simpo ze pol leta kar je največ do zdej k sm bla v koga. no on je moj sosolc in najbrs sem glih zarad tega se v njega. vcasih kaze da je vame včasih pa kt da ne obstajam. no in js ane sm se zarad tega odločila ( ker nocem da se bo ker tip tko z mano hecu) da ga pozabm. ampak to je največji problem. js vidm prihodnost z njim kako mi bo izpovedou ljubezen ( ce prov se to ne bo zgodil) kako bova na valeti skp plesala in tk naprej. ne morem si ga zbit z glave. sm probala se ze zamot z treningi, ucenjem nevem kaj se vse ampak mi ne rata. tko da prosm za pomoc res prosm ( ce ga pa doug ne vidm pa vsak dan sanjam v njem) tko da prosm za pomoč
hvala
 

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Vprašanje

Bi pogrešali nalepke v Pilu?
Zelo
(602)
Srednje
(192)
Ne preveč
(147)
Sploh ne
(190)
Raje bi imel/a več posterjev
(300)

POIŠČI PILOVCA/KO

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

Zadnji odgovori

Avatar ZALika je odgovoril/a na
to si oddala 2. lekcijo prosim če še oddaš ...
 

Avatar ZALika je odgovoril/a na
o super je dobiš 6 t.č
 

Avatar Ginny_Weasley_fan je odgovoril/a na
nice:wink::wink::wink::wink::wink::wink::wink::wink::wink::wink::wink::wink::wink:
 

Avatar Amy Raven je odgovoril/a na
SE PRIJAVLJAM pa čeprov nisem neki nevem ...
 

Avatar Lily-James-fenica je odgovoril/a na
ooo kul a lah objavis se strip pa mby še ...
 

Avatar Amy Raven je odgovoril/a na
Verjetn sm jdt neumna al pa sem kej spustila ...
 

Avatar Ginny_Weasley_fan je odgovoril/a na
pa še grozno sem fotografirala
 

Avatar Itsme je odgovoril/a na
super blog:heart_eyes::heart_eyes::joy::joy::joy:ful ...
 

Avatar Ginny_Weasley_fan je odgovoril/a na
cute! lahko narediš la Sserafim samo pojma ...
 

Avatar Eleven je odgovoril/a na
Se lahko še jaz?
 

Avatar ems je odgovoril/a na
Ej, mam par vprašanj glede tistih novih brush ...
 

Avatar Panda🐼 je odgovoril/a na
js bi se prijavila
 

Avatar LoveGirl10 je odgovoril/a na
Super blog!!! Vprašanja: -kje se kupi ...
 

Avatar LoveGirl10 je odgovoril/a na
hvala. v petek mi je vedno dolgčas in veliko ...
 

Happycolla(nepri.) je odgovoril/a na
Oj! -hehe sploh ne vem zakaj se bom prijavila, ...