snofi
Naslednji Pil izide 1. julija
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

značka Pilov blog: Sem pripravljena? 3. del

Sem pripravljena? 3. del

16
Bonjour!
Kot obljubljeno je tukaj 3. del bloga o odraščanju in tabu temah. Vesela bom, če ga preberete in sploh komentirate. Če se vam poraja še kakšno vprašanje ga le zapiši spodaj in ti z največjim veseljem pomagam! Naj te ne bo sram:) Tu smo vendar vsi v takšnih in drugačnih položajih. Naj pa omenim, da so tukaj moji viri danes iz knjige Čudovita princesa a ker vem, da vsi nimate možnosti dobit takšnih in drugačnih virov in informacij sem jih jaz nabrala semle.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

*roza*ɴɪ ᴠᴇᴄ̌ ᴛᴀᴋᴏ ᴅᴀʟᴇᴄ̌...*roza*

Puberteta je čas dlak in takšnih ter drugačnih sprememb. Te bodo začele rasti na različnih mestih. Vendar se nikar ne boj, saj se ne boš nikakor spremenila v kosmatega medveda, le dlak bo malo več kot prej.

*roza*sʀᴀᴍɴᴇ ᴅʟᴀᴋᴇ*roza*

Verjerno si že opazila, da imajo odrasle ženske kratke in skodrane dlake med nogami na predelu spolovila. Tem rečemo sramne dlake. Pri nekaterih jih je več, pri drugih manj. Sramne dlake so različnih barv (lahko so rjave, črne,
rdeče ali svetle) in so lahko drugačne barve kot tvoji lasje. V starosti lahko postanejo tudi sive.
Sramne dlake so namenjene zaščiti. Zato nas na spolovilu varujejo pred okužbami, draženjem in odrgninami ter preprečujejo vstop bakterijam v nožnico.
Sramne dlake so tudi trše od ostalih dlak po telesu. To pa zato, ker je koža naspolovilu nežnejša in občutljivejša kot na drugih delih telesa, zato potrebna večja zaščita z dlakami, ki preprečujejo draženje kože. Sramnih dlak zato ni pametno odstranjevati, čeprav je danes to moderno. Če te motijo, odstrani samo tiste,
ki segajo izven kopalk.
Prve sramne dlake začnejo rasti v puberteti. Sprva so ravne in je nimajo izrazite barve. Tudi po številu jih ni prav veliko. Morda boš morala celo dobro pogledati, da jih boš sploh opazila. Potrebujejo čas, da se iz nežnih ravnih
dlak spremenijo v bolj grobe in skodrane.
Nekatera dekleta opazijo sramne dlake prej, kot se jim začnejo razvijati
prsi. Pri njih so dlake prvi znak pubertete. Pri drugih se najprej zanejo razvijati prsi in se šele nato pojavijo dlake. Pri nekaterih pa se pojavijo istočasno.

*roza*sᴛᴏᴘɴᴊᴇ ʀᴀsᴛɪ ᴅʟᴀᴋ*roza*

Prve sramne dlake so le začetek. Bolj kot boš odraščala, več jih bo. Rast dlak lahko traja več let, zato se ti bo morda zdelo, da je proces tako počasen, kot če opazujes rasti travo. Ne samo to. Bile bodo vedno bolj goste in daljše.
Tako kot pri prsih tudi pri dlakah opazimo različne stopnje rasti. Lahko preveriš, na kateri stopnji se nahajaš?

*i*Stopnja 1: Otroštvo*i*
Morda opaziš nežne, kratke dlake, ki rastejo po telesu, lahko tudi po spolovilu. Vendar sramnih dlak še ni.

*i*Stopnja 2: Prve sramne dlake*i*
Prve sramme dlake začnejo rasti. Ni jih
veliko. Pri večini deklet se prve dlake pojavijo
med 9. in 11. letom. Lahko pa se pojavijo tudi
prej ali kasneje. Prve dlake se običajno pojavijo
na robovih velikih sramnih ustnic.

*i*Stopnja 3: Rast dlak*i*
Sramme dlake postajajo bolj skodrane in temne in tudi vedno več jih je. Rastejo večinoma po sredini spolovila.

*i*Stopnja 4: Kodraste in trde dlake*i*
Na tej stopnji je dlak precej več. Te so že tako
skodrane, trde in temme, kot bodo tudi v odrasli dobi. Tvorijo obliko trikotnika, vendar še ne pokrivajo vsega področja.

*i*Stopnja 5: Odraslost*i*
Sramne dlake tvorijo košat trikornik. Segajo do
roba stegen, pri nekaterih ženskah tudi malo
čez. Lahko rastejo tudi proti popku.


*roza*ᴅʟᴀᴋᴇ ᴘᴏᴅ ᴘᴀᴢᴅᴜʜᴏ*roza*
Med puberteto začnejo rasti dlake tudi pod pazduhami. Te ščitijo kožo pred odrgninami, ki bi lahko nastale med premikanjem rok, hkrati pa predstavljajo tudi večjo površino za izparevanje potu.
Pri nekaterih dekletih so dlake pod pazduho prvi znak pubertete. Pri teh se dlake pod pazduho pojavijo prej kot sramne dlake oziroma pred rastjo prsi. Pri večini deklic začnejo dlake pod pazduho rasti kakšno leto za prvimi sramnimi diakami. Pri nekaterih pa se te dlake pojavijo šele proti koncu pubertete.

*roza*ᴅʟᴀᴋᴇ ᴘᴏ ᴛᴇʟᴇsᴜ*roza*
Med puberteto se spremenijo tudi dlake po rokah in nogah. Pred puberteto so mehke, tanke in niso zelo opazne. Med puberteto postanejo debelejše in temnejše, zato se nam zdi, da jih je več. Pri nekaterih dekletih z leti
znova postanejo svetlejše.
Dlake pomagajo pri uravnavanju telesne temperature. Verjetno si že opazila, da se tvoja koža v mrazu naježi. Med dlake se ujame zrak in tako ustvari posebno plast, ki preprečuje
ohlajanje telesa.
Dlake se lahko pojavijo tudi okrog prsnih bradavic. Vse ženske imamo nekaj dlak na prsih. Večinoma so svetle in mehke. Včasih pa se pojavi tudi kakšna trša in temnejša. Če te
zelo moti, jo lahko odstrižeš ali izpuliš,
vendar bodi previdna, saj je koža na
prsih zelo občutljiva.
Pri nekaterih dekletih se pojavijo tudi
dlake nad zgornjo ustnico, ki izgledajo
kot majhne brčice. To je normalno. Če
te motijo, lahko te dlake pobeliš s posebno kremo. Lahko jih tudi izpuliš, kar zna boleti. Tako za nekaj časa težavo rešiš, vendar bodo dlake zrasle nazaj. Če se le da, jih raje pusti pri miru.

*roza*ʙʀɪᴛᴊᴇ*roza*

Si je dlake potrebno briti? Ne. Odločitev o tem, ali boš pustila dlake pri miru ali jih boš brila, sprejmi sama, seveda v dogovoru s starši. Vedi tudi, da dlake zrastejo nazaj, tako da jih z britjem odstraniš le začasno. Če želi imeti
ženska gladke noge, jih mora briti nekje na 2-3 dni. Po britju so dlake lahko
trše, debelejše in temnejše. Zato dobro premisli, preden se za to odločiš. Morda dlake čez nekaj časa sploh ne bodo več tako opazne.
Če se boš vseeno odločila za britje, pazi, da boš to počela varno. Briješ se
lahko z britvico ali električnim brivnikom. Britvice so veliko cenejše in bolj
dostopne. Zelo hitro pa se lahko urežeš, še posebej če ne uporabljas kakovostnih britvic. Prav tako lahko pride do poškodbe kože, če dije časa uporabljaš isto britvico.


*roza*ɴᴇᴋᴀᴊ ɴᴀsᴠᴇᴛᴏᴠ ᴢᴀ ᴠᴀʀɴᴏ ʙʀɪᴛᴊᴇ*roza*
• Brij se počasi. Ne pritiskaj rezila v kožo.
• Brij se v smeri rasti dlak.
• Britvica bo lepše drsela po koži, če boš kožo prej namilila. Priporočam ti, da uporabiš peno za britje.
• Britvica naj bo čista, ostra in nepoškodovana. Pogosto menjaj rezilo, saj hitro postane topo.
• Med britjem dlake z britvice večkrat speri. Po koncu britja jo očisti.
• Po britju obrito področje speri s hladno vodo.
• Koza je po britju zelo občutljiva, zato počakaj vsaj pol ure, preden se namažeš s kremo oz. vsaj nekaj ur, preden uporabiš deodorant( če se seveda briješ pod pazduho).
• Nikar ne odstranjuj dlak, če imas na koži ureznine, izpuščaje, bule ali razpoke, imaš sončne opekline ali se nameravaš v naslednjih urah sončiti.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

P.S Preden začnem z koncem hitro odhiti v kopalnico, se poglej v ogledalo in se nasmej. Zavedaj se, da to kar gledaš si ti. Živo bitje, ki misli s svojo glavo. Poglej kako si lepa. Poglej kako prikupen je tvoj nasmešek. Poglej vsak mozolj in le skomigni z rameni, saj to ne bo večno. Ceni se. Zdaj pa odhiti po telefon ali pa kar zvočnik, če si sama, daj svojo najljubšo glasbo kar se da na glas ali pa hitro teči po slušalke in pleši ter kriči, ker ko boš odrasla se ti to ne bo ljubilo ali pa ne boš imela časa.
Smej se, Poj na vso grlo, Piši dnevnik o svojih občutkih ali kar koli kar imaš radaꨄ

P.S.S če te morda zanima trenutno poslušam gladbo Birthday Cake od Dylan Conrique. Ta glasba je posvečena pevkini prijateljici, ki je izgubila mamo. Pesem je tako dobra, da dobim kar kurjo kožo in sploh v delu od 0.40 do 1.10 začnem peti tako na glas, da se me verjetno sliši iz hiše.

:speaking_head:No pa ti je le uspelo priti do konca:)
Upam, da si se v tem blogu kaj naučila. Jaz sem se marsikaj pa še učiti se bi morala a to je zdaj pomembneje od piflarije. Mislim, da zdaj ne boš imela več toliko vprašanj. Samo sem poglej, ko te kaj teži in ti bo bolj jasno.
Naj se ti zahvalim, da si prebrala do konca!
To mi veliko pomeni, saj pisati to vseeno ni enostavno. Vesela sem vseh komentarjev od kritik do pohval, saj se na podlagi tega lahko izboljšam. Iz srca sem hvaležna tistim, ki mi pustite komentar, saj je zame to res potrditev da sem na pravi potiꨄ
Zdaj pa se grem brž učiti, saj ne želim dobiti kakšne slabe ocene.
𝐴𝑠𝑡𝑜𝑟𝑖𝑎
(⁎⚈᷀᷁ᴗ⚈᷀᷁⁎)
 

Odgovori:

Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Heyy <3
Ta tvoj blog je vedno boljši!! Veš kako prijetno je tole brati, res. Res bravo za tako dobre bloge, nasvete. To bo zagotovo mnogim v pomoč ;)
Glede glasbe pa jo ravnokar poslušam hah :')
Lepo bodii <33
~cg
1
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Hojla!
Tale del mi je še posebno všeč. :) S težavami z dlakami se žal spopadamo (ali se boste spopadale) vsa dekleta in ženske. (Seveda tudi fantje? Njih naj ne bi motilo. xD)
Zelo lepo si vse opisala in mi je všeč. Bi pa edino nekaj pripomnila, s čimer se ne strinjam. Pa ne, da je kritika, le najbrž nimaš takšnih izkušenj. No pa poglejmo.
Glede tega, da se bi naj brila v smer rasti dlak. Jaz se brijem že kakšno leto po nogah in pod pazduho, zato iz lastnih izkušenj vem, da se je bolje briti v nasprotno smer rasti dlak. To zato, da se lažje zataknejo v britvico in tako lažje opraviš britje. ;)
Bi pa še priporočala, da se brijete tudi v ostale smeri, ne le v nasprotno smer rasti dlak, ampak tudi v smer rasti, poševno, skratka v veliko možnih strani. To zato, ker če se briješ le v eno smer, se ti po nogah še vedno poznajo kratki delčki dlak, ki ostanejo. Seveda pa ni mogoče, da bi se kdo obril do popolne gladkosti. Zato tudi, če te je kdaj sram zaradi malo več dlak (kar je mene velikokrat ._. bedno naključje), se ne sekiraj, saj te bodo ljudje razumeli. <3
Okej, še zadnji nasvet (ne morem se upreti xD). Ne brijte se po rokah! Povsem si boste uničili kožo na rokah, saj bodo dlake grozno grobe, ne pa več tiste nežne. Tudi hitreje bodo rasle! Sama tega niti poskusila nisem, saj vem, da bi mi bilo žal, a se je s tem spopadala moja sestrična... res ni zadovoljna nad tem, kar je naredila. :/ Mama mi je rekla, da se lahko dlake na rokah posvetli z nekimi posebnimi kemikalijami, tako da so večno svetle in manj opazne. Ampak to ni priporočljivo za uporabljanje še zdaj v otroštvu. Raje kdaj, ko bomo starejši. ;)
To je vse, kar sem mislila pripomniti. Še enkrat naj pohvalim tvoj blog! Me že zanima, o čem boš pisala v naslednjem delu. ;)
Lepo bodi!
Dany
2
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Hej!

Super je, vidi se da si se potrudila in blog je zelo poučen. Nimam kaj za reči, že od začetka ga spremljam. Zelo mi je všeč, ker pišeš o takih pomembnih temah, imam pa par idej za naslednje bloge, če ti še nimaš:
~Kako je drugače pri fantih --> Dekleta vemo veliko stvari zase, ampak kaj se dogaja pri fantih? Jim je tako "težko" kot nam?
~Samopodoba --> Veliko najstnikov se v času pubertete ubadajo s slabo samopodobo. Mislim, da je to tudi potrebno omeniti.
~Mame --> Kako mamam povedati npr. za menstruacijo, za to da hočeš modrčke, (sicer malo tabu, ampak) kako/kdaj se začeti s starši pogovarjati o spolnosti, ker je to tudi del odraščanja itd...

~Menjavanje počutja --> Velikim se dogaja, da na lepem kar izbruhnejo. Kako to ublažiti?

To so naprimer moji predlogi :D

Lepo bodi!
1
 
Bonjour!
Nisem vedela, da spremljaš a me veseli da ga tudi ti. Čim več tem boljše je.
Glede tem pa sem že večkrat napisala, da po temah o odraščanju( telo) pridejo tudi takšne teme( starši, samopodoba, stres, stiske, ljubezni, spolni odnos,…)
Hvala!
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
*roza* TOLE NUJNO POGLEJTE VSI *roza*
Vsi te tako hvalijo, ampak sem opazil, da v resnici ti vse to kupiraš s knjige ČUDOVITA PRINCESA. (Vsaj prva dva dela, za ta del moram še preveriti) To je ubistvu kaznivo dejanje (da se izdajaš, da si to ti napisal, ubistvu pa je to napisala Maja Vovk.)
Če me boš prijavila...sama veš resnico.
Tisti ki pa imate to knjigo...le prepričajte se.

Lp.
Resnica bo nekoč prišla na dan, če si mislila, da ne bo.
2
 
Resnica
Resnica
Prejšnja dva dela
 
Sej je v tem delu na začetku napisala, da je to pobrala iz te knjige ;)
 
Resnica
Ja, ampak je v prvem in v drugem delu vse točno prekupirano. Kjer je nov odstavek, je odstavek. V prvem delu piše "Preverjeno iz raznih knjig" v resnici pa je samo prekupirala z knjige, edino za kar se je potrudila je naslov.
 
Resnica to je napisala
 
Bonjour!
Jaz sem pred začetkom pisanja sama napisala enkrat nekje, da bom prekopirala večino iz knjige, da tudi tisti ki nimajo možnosti lahko berejo tukaj. V blogu menstruacije sem veliko dodala sama, a jaz ne morem sama napisati ne vem česa pa dajati nepreverjenih informacij!
Sem pa vas seznanila, da ne bi bilo kakšnih takšnih komentarjev-Poglej!
 
Drugače pa nevem zakaj bi te prijavila, saj si samo potrdil kaj sem že napisala.
Hvala!
 
Drugače pa nevem zakaj bi te prijavila, saj si samo potrdil kaj sem že napisala.
Hvala!
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Bravo! To je pohvalno! Nemore vsak kdo pisat o tej temi! Drugače pa dve stvari :
1. Zelo dobro napisano!
2. Obvaščaj me prosim!!!
1
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Bravo, ful dobr, zdele sem se mal uprašala za britje ali naj se ali ne!
Vrjetno se bom pod pazduho, ker se tam dol že kr dolg, tm dol pa sam tm k mi grejo vn iz kopalk...
Hvala, zelo nam pomagaš z temi nasveti, in z blogom kar lepo nadaljuj!

Tvoja Happy life
2
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Cool blog! Bi še jaz prosila, da me obveščas :)
Veliko nisem vedela.
2
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
ooo zlo gober blog emm samo eno vprašanje ce lahko odgovoris na njegajaz mam ze veliko znakov pubertete dlake pod pazduhe okrog splovila in tako maprej a potem se mi bodo tudi prsi zacele razvijat?

hvala ze v naprej za odgovor upam da ti ne težim s tem vprasanjem
jessica
1
 
Pravila za to ni tako, da bo že prišlo ob svojem času. Naj pa te ne skrbi, saj bo se to dogajalo vse spotoma in jaz o tem nisem niti razmišljala.
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
hvala ti za vse informacije
vendar če sm iskrena, najbolj pri temu delu bloga pa mi je res pomagalo in me ganilo iz srca je ko si napisala: *i* "P.S Preden začnem z koncem hitro odhiti v kopalnico, se poglej v ogledalo in se nasmej. Zavedaj se, da to kar gledaš si ti. Živo bitje, ki misli s svojo glavo. Poglej kako si lepa. Poglej kako prikupen je tvoj nasmešek. Poglej vsak mozolj in le skomigni z rameni, saj to ne bo večno. Ceni se. Zdaj pa odhiti po telefon ali pa kar zvočnik, če si sama, daj svojo najljubšo glasbo kar se da na glas ali pa hitro teči po slušalke in pleši ter kriči, ker ko boš odrasla se ti to ne bo ljubilo ali pa ne boš imela časa.
Smej se, Poj na vso grlo, Piši dnevnik o svojih občutkih ali kar koli kar imaš rada" *i*

res hvala ti za tole to si bom shranila (če ofc dovliš)

nadaljuj z blogom saj pomaga veliko najstnikom in najstnicam!

lepo bodi <3
1
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Hej,
odličen blog:kissing_heart: Res mi je všeč, da pišeš o "tabu" temah...
Bi me lahko prosim obveščala, če ti ni v napoto?
Lp
1
 

Moj odgovor:

Vsebina odgovora:
Vzdevek:
Prepričaj se, da na spletu ne objavljaš svojih osebnih podatkov in ne žališ drugih uporabnikov.

Pilov blog


Objava:

Poletje je tu in šole je konec

Ogledov: 21 Odgovorov: 0
 
2
Objava:

Summer Vibes 1. del

Ogledov: 36 Odgovorov: 3
 
6
Objava:

Ne pomeni ne 3. del

Ogledov: 46 Odgovorov: 2
 
8
Objava:

Glow up nasveti 1. del

Ogledov: 20 Odgovorov: 0
 
1
Objava:

Ne pomeni ne 2. del

Ogledov: 58 Odgovorov: 5
 
15
Objava:

Čudeži 5. del

Ogledov: 35 Odgovorov: 3
 
4
gdč. PILovka potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica

Soba

Živijo
Jaz si zelo želim svojo sobo. Kako naj vprašam starše? V tej sobi, ki je zelo majhna nekje 2m in pol je dolga in široka¨. V njej ima moja mami oblačila in sestrica oblačila ter sestica pisalno mizo in jaz pisalno mizo. Ali mi bodo starši dovolili? Jaz si zdaj sobo delim s dvema sestricama. Kaj mora vse biti v najstniški sobi? Kje kupiti najcenejše pohištvo? Kako v sobi narediti dekoracijo? Hvala vam že vnaprej za odgovore.
Lp,
gdč.PILovka
 

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Vprašanje

Kaj je razlog, da nisi naročen na Pil?
Pil je predrag.
(140)
Starši so proti.
(40)
Ne tekmujem v Veseli šoli.
(39)
Vsebine niso dovolj zanimive.
(48)
Nimam časa za branje.
(45)
Vse potrebno dobim na Pilovi spletni strani.
(105)
Sem naročen/a na Pil.
(217)

POIŠČI PILOVCA/KO

VARNO NA SPLETU

Zakaj moraš biti na spletu še posebej previden?
 1. Ker nikoli ne veš, s kom zares govoriš.
 2. Ker je veliko škodljivih spletnih strani, ki lahko okužijo tvoj računalnik ali zlorabijo tvoje podatke.
 3. Ker lahko deljenje podatke ali fotografije nekdo hitro izkoristi v druge namene.
Zakaj moreš biti pazljiv, ko objavljaš fotografije?
 1. Ko deliš fotografijo, izgubiš nadzor nad tem, kaj se z njo zgodi.
 2. Tvoje fotografije na spletu lahko najde vsak.
 3. Kar je enkrat objavljeno na spletu, tam ostane za vedno.
Kako poskrbeti za zasebnost na spletu?
 1. Preveri, da imaš na vseh straneh urejene nastavitve zasebnosti.
 2. Prepričaj se, da imaš vklopljeno možnost odobritve fotografij, na katerih te ljudje označijo.
 3. Zavedaj se, da lahko vedno prijaviš neprimerne vsebine, ki posegajo v tvojo zasebnost.
Bodi pozoren, ko sprejemaš nove prijatelje!
 1. Premisli, preden sprejmeš prošnjo za prijateljstvo. To osebo res poznaš?
 2. Neznanci so lahko tvoji vrstniki, lahko pa se za njih samo izdajajo.
 3. Ko nekomu odobriš prošnjo za prijateljstvo, mu omogočiš dostop do vseh svojih podatkov!
Tri pravila varnosti na spletu:
 1. Nastavi si močno geslo in ga ne zaupaj nikomur.
 2. Ne prijavljaj se na omrežja, ki jih ne poznaš.
 3. Če si se prijavil na tuje omrežje, poskrbi, da se boš z njega tudi odjavil in da se tvoje gesla niso shranila.
Vedno imej v mislih!
 1. Nikomur ne zaupaj svojega priimka, naslova, telefonske številke in podobnih podatkov.
 2. Ne objavljaj fotografij drugih, še posebej ne brez njihovega dovoljenja.
 3. Postavi si časovne omejitve glede uporabe spleta, saj čas na spletu hitro mine.
Kakšna so pravila obnašanja na družbenih omrežjih in forumih?
 1. Vedno bodi prijazen do drugih.
 2. Na nesramne komentarje ne rabiš odgovarjati.
 3. Če se nekdo neprimerno obnaša, ga blokiraj.
Kako ustvariti dober vzdevek?
 1. Pri ustvarjanju vzdevkov bodi izviren.
 2. V vzdevku ne uporabljaj svojega imena ali starosti.
 3. Za vsako družbeno omrežje ali spletno stran imej drugačen vzdevek.
Zapomni si!
 1. Na spletu ne klikaj vsega, kar vidiš.
 2. Prepričaj se, da si na varnih spletnih straneh in ne prenašaj datotek neznanega izvora.
 3. Povezave, ki jih ne poznaš, lahko na tvojo napravo prenesejo viruse.
Kako varno uporabljati družbena omrežja?
 1. Tvoj profil naj bo nastavljen na zasebno.
 2. Sprejmi le ljudi, ki jih poznaš.
 3. Ne objavljaj stvari, za katere ne želiš, da jih vidijo vsi in se jih boš čez 20 let sramoval.
Kakšno je varno geslo?
 1. Vsebuje najmanj 10 znakov.
 2. Vsebuje velike in male začetnice ter številke.
 3. Vsebuje posebne znake.
Dobro geslo je osnova varnosti na spletu!
 1. Geslo ima na internetu isto vlogo kot ključ, s katerim zakleneš dom.
 2. Preveč enostavno geslo lahko razvozla praktično vsakdo.
 3. Pri ustvarjanju gesel bodi kreativen.
Geslo imaš, kaj pa zdaj?
 1. Geslo redno menjaj.
 2. Če ga shranjuješ, poskrbi, da je na varnem mestu.
 3. Ne shranjuj gesla, napisanega na listku, v ovitku telefona.
Kako varno nakupovati na spletu?
 1. Drži se preverjenih spletnih mest.
 2. Vedno preveri podatke o trgovcu in se prepričaj, da so resnični.
 3. Vedno nakupuj s starši ali drugo odraslo osebo, ki je vešča spletnega nakupovanja.
Pazi, ko nakupuješ na spletu!
 1. Pred vnašanjem kreditne kartice preveri, da je v orodni vrstici izpisana kratica »https« s ključavnico.
 2. Preklikaj stran in se prepričaj, da je prava.
 3. Preveri naslov spletne strani, izpisan v orodni vrstici.
Na kaj moraš paziti pri nagradnih igrah?
 1. Če so predobre, da bi bile resnične, gre verjetno za prevaro.
 2. Dobro preveri, kdo organizira nagradno igro.
 3. Bogate obljube so znak za alarm.

Oglas

Zadnji odgovori

Sk8er girl nepr. je odgovoril/a na
Hej! Spet jaz in ponovno, TO ALI ONO. Preden ...
 

Kr ena je odgovoril/a na
nasa? luna + ananas = ananasa in das na pol ...
 

Kr ena je odgovoril/a na
nasa? luna + ananas = ananasa in das na pol ...
 

Kr ena je odgovoril/a na
nasa? luna + ananas = ananasa in das na pol ...
 

Lena je odgovoril/a na
Pride Month je mesec junij, posvečen je LGBTQ+ ...
 

Lena je odgovoril/a na
Pozdravljena, objavila sem testno objavo ...
 

Hermiona 2 je odgovoril/a na
Pač nism točno 13 ampak ok pač jaz ponavadi ...
 

DONNA je odgovoril/a na
men iskren je za 5 ker res lepo rišeš men ...
 

I love book je odgovoril/a na
Hej, se cisto strinjam zgodbe so bile veliko ...
 

Jiyu je odgovoril/a na
waww zlo lepo:heart_eyes::heart::heart::clap::clap:
 

Daenerys je odgovoril/a na
Prelepo, zagotovo ti vzame ogromno časa. ...
 

Cool Girl je odgovoril/a na
ful lepo, lušno :))
 

Sk8er girl nepr. je odgovoril/a na
Dann, a mas myb snep?
 

LUCIJA22 je odgovoril/a na
bereš, igranje, pečenje, kuhanje, spanje, ...
 

LUCIJA22 je odgovoril/a na
vaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaavvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv ...