snofi
Naslednji Pil izide 1. septembra
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

značka Pisalnica: Zločin brez konca 1. del

Zločin brez konca 1. del

14
*b* Quentin *b*
S prstom sem povlekel po srebrni kljuki, ki je bila zamazana s krvjo. Povohal sem kri in takoj ugotovil, da je še sveža. Na srečo so me učili prepoznavati čas umora ali nekaj podobnega – še sam se ne spomnim – in lahko sem določil, pred koliko časa je prišla kri na kljuko. Iz žepa dolgega usnjenega plašča sem vzel plastično vrečko za dokaze in vanjo napraskal kapljo krvi – bila je namreč nekoliko zasušena. To sem naredil s pomočjo žepnega noža, ki sem ga hranil v žepu. Takoj sem pospravil vrečko s krvjo. Ne smem je izgubiti.
Čez trenutek je k meni stopil Hillaw.
»Si kaj našel?« je vprašal in me pogledal z modrimi očmi. Kot vedno je imel na glavi črno kapuco, ki se ni ravno skladala z rjavim plaščem. Prikimal sem in mu pokazal svežo kri, ki se je držala kljuke. »Pol ure smo prepozni,« sem zamrmral.
Hillaw je pokimal v pritrditev in z roko segel v žep. Pokazal mi je svojo plastično vrečko. V njej je ležala plastična bela rokavica. A bila je krvava. »Našel sem jo pri blagajni na koncu trgovine. Zataknjena je bila med vrati stranišča. Zločinec jo je očitno pozabil tam.« Prhnil sem in se nasmehnil. *i* Kako so pozabljivi, *i* sem pomislil.
»Vzemi prstne odtise na kljuki, jaz pa grem obvestit bazo,« je Hillaw naročil in odšel iz prostora. Koraki za njim so še za trenutek odmevali, nato pa je prostor zapolnila tišina.
Iz žepa sem povlekel povečevalno steklo in si še enkrat ogledal dokaze. *i* Zločinec je imel rokavice, *i* sem se spomnil, ko nisem našel prstnih odtisov. *i* Ampak, zakaj je potem kljuka krvava? *i*
Spomnil sem se krvave rokavice, ki jo je našel Hillaw. *i* Morda je vse povezano. *i* Malo sem se zamislil. *i* Če je Hillaw našel eno rokavico, kje je potem druga? Morda jo je zločinec obdržal ali pa je nekje tukaj. *i* Odločil sem se, da se bom s tem ubadal kasneje.
Zmajal sem z glavo in odšel v smer, kamor je šel Hillaw. Zapomnil sem si, da je šel po hodniku in skozi siva vrata. Čeprav je tukaj skoraj vse sivo…
Ko sem stopal po razmetanem hodniku, sem videl veliko različnih predmetov. Večinoma so se zdeli kot izdelki iz trgovine, a nekateri niso spadali sem.
Nato sem zaslišal glasen trušč. Prihajal je iz zgornjega nadstropja trgovine. Slišalo se je, kot da bi nekdo zaloputnil z vrati. Nato se je zaslišalo, kako se je nekaj razbilo.
Iz žepa sem vzel zvočnik in pritisnil na črn gumb. »Halo, tukaj 306,« sem zašepetal vanj. »Halo, tukaj 306.« Ko se Hillaw ni oglasil, me je začelo skrbeti. »Kličem število 288, halo, kličem število 288.« Spet brez odziva.
Stekel sem do konca hodnika in se znašel pred zaklenjenimi sivimi vrati. *i* Še prej so bila odklenjena. *i* Prijel sem za kljuko in povlekel, a vrata se niso hotela odpreti. Ko sem si tako prizadeval odpreti vrata, se je kljuka odlomila. Padel sem na hrbet z odlomljeno kljuko v rokah. Vsaj ta ni bila krvava.
Vstal sem in v rokah držal kljuko. *i* Zakaj za bogove je Hillaw zaklenil vrata? *i* sem se spraševal, kar mi ni koristilo. Ampak, kolikor se spomnim, ta vrata niso imela ključa. Vsaj Hillaw ga ni imel.
Še zadnjič sem brcnil v siva vrata in odšel v drugo smer, torej po hodniku. Še enkrat sem poklical Hillawa po zvočniku, a se spet ni oglasil.
Odločil sem se, da grem spet v prostor, kjer sem našel krvavo kljuko in Hillaw rokavico. A na sredi hodnika so se vrata v tisti prostor sunkovito zaloputnila.
Stekel sem, da bi ujel podleža, ki mi je zaprl vrata, a ko sem stopil skozi njih, ni bilo tam nikogar. *i* Najbrž je bil le veter, *i* sem pomislil, a vse skupaj je bilo kar preveč sumljivo.
Nato sem se spomnil. *i* Kako bi veter zaprl ta vrata, če pa vodijo v prostor trgovine in ne ven? *i* Tudi okna so bila zaprta… Srce mi je začenjalo hitreje biti. A nisem se smel zadrževati v tem prostoru. Odšel sem nazaj na hodnik.
Tam so bila še ena vrata, ki so vodila v zgornje nadstropje. Spomnil sem se sumljivih zvokov, ki sem jih maloprej slišal od tam. *i* Kaj pa, če je Hillaw v resnici odšel tja? *i*
Pustil sem vrata s krvavo kljuko in sumljivo zaklenjena siva vrata. Odprl sem pastelno rjava vrata, ki so vodila v zgornje nadstropje in se odpravil po lesenih škripajočih stopnicah.

*b* Grace *b*
Stopala sem po ruševinah večstanovanjske hiše in iskala dokaze, ki bi pomagali pri reševanju zločina. Nekdo je namerno povzročil eksplozijo in s tem uničil celotno stavbo. Opeke so bile razbite, steklo raztreščeno, pohištvo uničeno. Morala sem paziti, kam sem stopila, saj se bi lahko na ostrih predmetih urezala.
Bila je noč, jaz sem pa s svetilko v desnici in pištolo v levici iskala karkoli uporabnega. Ob meni je stopal črn labradorec Kelly, ki je prav tako stikal po dokazih. Smrček je tiščal med ruševine in vohljal. Držala sem ga na povodcu.
Nenadoma je zalajal in se pognal proti smeri vonja. Urno sem tekla za njim. »Kelly, kaj je? Si kaj našel?« sem zaklicala med tekom. Čevelj se mi je zataknil med opeko, ki je nisem opazila. Sunek me je vrgel na tla, zato sem spustila povodec.
Z rokami sem se ujela in se močno odrgnila ob nekaj, kar je bilo sumljivo podobno straniščni školjki – seveda razbiti. Kljub rokavicam na dlaneh sem krvavela. Poskusila sem vstati, a me je zaslepila bolečina v gležnju. Usedla sem se na nekaj, podobnega zlomljeni mizi in si segla po gležnju. *i* Ah, zvin, *i* sem pomislila. Tako sem obsedela tam.
Pištolo sem trdno držala v krvaveči dlani. S svetilko sem posvetila naokoli, a svetloba ni segla dovolj daleč, da bi videla Kellyja. »Kelly!« sem zaklicala. Ni se odzval.
Pištolo sem si vtaknila med zobe, da sem imela eno roko prosto. Z njo sem pobrskala po žepu in iskala zvočnik. »Kam je izginil?« sem zamrmrala. Svetlobo sem usmerila v tla in se sklonila, da bi lažje poiskala izgubljen predmet.
Nenadoma je svetilka ugasnila.
Zaklela sem. Zdaj nisem videla prav ničesar. Tipala sem po tleh, da bi v temi našla zvočnik, a povzročila le še več ureznin. Neuporabno svetilko sem vrgla čez ramo in si pištolo položila v levico.
Lajež mi je dvignil glavo. Prihajalo je vedno bliže. »Kelly!« Črn pes je pritekel k meni. Na srečo je imel nekoliko svetlejšo ovratnico, zato sem lahko videla, da je res on. Ko je prišel do mene sem ga pobožala za ušesi. Videla sem, da ima nekaj v gobcu.
»Daj,« sem ukazala. Pes mi je v dlan položil nekaj vlažnega in hladnega. Bila je odsekana dlan. *i* Zagotovo zaradi eksplozije, *i* sem najprej pomislila. A bila je zelo ravno odrezana, kar se ni zdelo preveč verjetno za posledico eksplozije.
Ko sem držala dlan v roki, sem zagledala vzorec, ki je bil vanjo zarezan z nožem. Glavo sem pomaknila bliže, da se mi je prikazala jasna slika ureznine.
Osupnila sem, saj mi je bil znak popolnoma znan. »Will,« sem presenečeno zamrmrala.

................................................

Poskusila sem s takšnim tipom zgodbe in sem kar zadovoljna. :)
Vsm, da bi morala nadaljevati s prejšnjimi zgodbami in mi je fuuuul žal. Obljubim, da bom tudi tiste nadoknadila, prav?
Se že veselim kakšnega komentarja in seveda kritike. ;)
Daenerys
 

Odgovori:

Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Omagad dany.
ma ti mi boš en dan povzročla hud napad srca xD preveč me presenečaš!
Česakroli se lotiš ti uspe fantastično :D
Res so mi več take kriminalke, detektivke (ne vemm kk se reče xD) dokler ne postane preveč strašljivo xD prosm ne nrdit preveč strašljivo :sweat_smile:
ampak mmmm nekam čudno se spoznaš na vonj krvi po pol ure:thinking::pensive::pensive: ka si nrdilaaa:smirk::smirk:
bahahah nsn sej veš da mislim da si zlata:innocent::innocent: (razen ko se razjeziš ajoj :joy::joy:)

Mogoče edino naredi da so tej detektivi al karkoli so malo bolj idk ''pametni'' (ne najdem prave besede) ker ne vem če bi reku: ah ja, veter mi je zaloputnu vrata pred nosom na kraju zločina:nerd:
Pa to sem opazla in me je malo zmedlo:
*b*Grace*b*
''jaz sem pa s svetilko v desnici in pištolo v levici'' in ''držala sem ga na povodcu'' Kako ga je držala na povodcu če je imela v eni roki svetilko, v drugi pištolo? Mogoče daj bralcem jasno vedeti, da je imela povodes ovit okoli dlani al kaj takega:grin:

Ohhh kako se zdej počutim pametno ki dany dajam nasvete (pred kratkim sem gledala enolo holmes res priporočam mby dobiš inspiracijo):smirk::smirk::relieved::relieved:
ma ne resno tvoja zgodba je fantastična! pač i love it. lovam vse tvoje zgodbe ki sem jih prebrala:joy::joy:
Kr tako naprejj pa vedi da js vedno spremljam, ko me obvestišš!
(OBVESTI ME!)
pa sori če sm u tem komentarju pozabla kakšno ''VeJicO'' ker nisem ravno razmišljala o temu xD
Lyy,
GG
1
 
Elloooo!
Omagad, ginny xD
Ma ti mi boš enkrat povzročila napad srca. xD Preveč me presenečaš.
Oke dovolj. 😂
Torejjjj, hvala za komentarrrr!
Aha, kako se jaz spoznam na vonj krvi? 😏 He he, nikoli ne veš. Sej ne. xD
Jah to z vetrom... huh veš kaj? Jaz sem si tko mislila: hja, pa saj veter vedno moram vključit. 😂 In pol naredim bedarijo. Pač jaaaa, halo keri "detektiv" bi tam nekaj o vetru bluzil. Ampak vbistvu... saj jaz si tudi velikokrat kaj ful butastega mislim, pa ne povem in pol ne izpadem tako butasto. 😏 Oke oke, imaš res prav, tile odrasli ljudje bi morali bit pametni.
Pa to s povodcem eheh. Pač ja, sej jaz sem mislila, da bi pač še povodec zraun v eni roki držala, saj razumeš. Pač nekak že gre. 😅 Ampak hja, spet imaš prav, da bi to morala bolj jasno povedat.
Torejjjjj, hvala hvala za komentar in seveda te bom še obveščala. :)
Lepl dannnn
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Pa smokiiiiiiii to je meni tku ušječččččč ta stil si prou mene zadela js sm tu tku prebrala u kaki minuti in uno js bi šeeee:joy: glei de me obveščččč
js sicr nism objavla še nobene moje zgodbe samo mi je ful ušeč tku take stvari kokr tu s krvjo pa tku
meni je ful ušeččč <3
zakonn
ly
picaa
0
 
Kako sem se razveselila tvojega komentarja! Hvala! :D
Nisem vedela, da ti je ta stil všeč... hah zdaj bom vsaj vedela, da boš stoposto brala. xD
Hval ressss in seveda te bom obveščala.
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Oo danyy hahah xD
Tale zgodba pa je prav zame ahah veš kako si me presenetla s tole kriminalno detektivko pač omajgad to je tako dobro pač js lovam take zgodbicee hahaha.
Drugače pa je fuuul dobro napisano in rada bi še kar naprej brala tko da piši pa napiši mi ko pride nov del, če ga slučajno slučajno ne bom videla.
Zdej naslednjih delov ne bom brala tko bolj proti večeru hah ker potem bom razmišljala kaj se bo zgodilo in moje misli gredo lahko predaleč in potem ne bom mogla zaspat hahaha xD
Kakorkoli pišiii dalje <33
0
 
Wow. Nisem vedela, da bo tako velik odziv na kriminalko. xD Ampak to je le dobro zame. In lepo, da si si vzela čas in prebrala zgodbo, Cool Girl. :)
Ahahahah, res čudovito, da ti je všeč. In seveda ti bom sporočila v kotiček. ;)
Ti pa le pazi, da ne boš zvečer brala, ker ne bom jaz kriva, ko mi boš tule omedlela od čakanja za nov del. xD
Oke, dovolj heca.
Res hvala za ta komentar, <33
Dany
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Waw bravo fulll dobr:grinning:
0
 
Hvala, res! <33
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Hojla!
Hvala za sporočilo v kotičku :blush: Z veseljem pišem dolge komentarje, saj potem moram malo bolj ''analizirati'' zgodbo in se posledično še kaj naučim.
Jaaaa, kriminalka!!! Že odkar sem prišla na PIL-ovo spletno stran iščem kriminalke. Res sem vesela, da si se odločila za pisanje tega žanra, ker ga res pogrešam. Pravtako ga lahko zdaj berem in ne le pišem. Hvala mimogrede za ideje :sweat_smile:
Večinoma so že drugi izpostavili nekaj pomankljivosti, mene osebno je sicer najbolj zmotil začetek. Sicer greš lahko v Sherlock Holmes vode in Quentina predstaviš kot nadpovprečno dobrega kriminalista ter tako pojasniš njegovo dognanje, da je bil umor pred pol ure. Pravtako kriminalisti točno vedo, kaj določujejo, zato je poved: *i*Na srečo so me učili prepoznavati *b*čas umora ali nekaj podobnega – še sam se ne spomnim – *b*in lahko sem določil, pred koliko časa je prišla kri na kljuko.*i* neustrezna. Po eni strani ima bralec občutek, da je Quentin zelo izurjen, a po drugi strani ne pozna ''strokovnih izrazov''.

Kot je že rekla *Galaxy Ginny*, ti priporočam, da prebereš ali pogledaš kakšno kriminalko. Tako boš dobila nekaj idej, spoznala boš strokovne izraze in potek raziskovanja. Priporočam ti knjige Hercule Poirot (Agatha Christie) in Sherlock Holmes (Sir Arthur Conan Doyle). Jaz sem prebrala približno deset knjig od Christie in so mi zelo všeč, ker so realistične in zapletene. Pazi le, kdaj se dogajanje odvija, ker v si 20. stoletju precej lažje vlomil v stanovanje kot v 21. (alarmi, kvalitetnejša vrata ...). Ko gledaš serije in filme pa bodi pozorna na nepravilnosti. Priporočami ti, da si ogledaš tale posnetek: https://www.youtube.com/watch?v=YHTz66Jq0Dg

Še en predlog z moje strani: odloči se ali bo končna rešitev (razkrinkanje storilca) na podlagi fizičnega dokaza, povezovanja / logičnega sklepanja ali opazovanja. Verjetno je še več možnosti, ampak jaz vem le za te tri, pa še to niso neki splošno znani izrazi, le moja neprofesionalna ugotovitev. Fizični dokaz je lahko prstni odtis, posnetek videokamere, gumb ... Povezovanje / logično sklepanje uporablja Hercule Poirot (X nima živih sorodnikov. Zakaj je potem omenil obisk tete? ---> X laže, ampak ima alibi (dokaz, da je bil v času umora nekje drugje). ---> X nedolžen ali Y laže. ---> .....), opazovanje pa Sherlock Holmes (z blatom poškrobljeno levo stegno ---> oseba imela kovček).

Na splošno je zelo zanimivo, že zdaj si me pritegnila in komaj čakam naslednji del! Napisala si šele prvi del, zato lahko brez skrbi pomankljivosti popraviš ali razložiš v naslednjih delih.
Lepo se imej in mirne prvomajske počitnice ti želim,
Clara:spider:

PS: Še kar ne morem verjeti, da smo dobili novo kriminalko! :smile::confetti_ball:
0
 
Hojla!
Moram reči, da me je skoraj kap ob tvojem komentarju. ._. Na dober način. <3
Nimam preveč časa, zato bom hitra. xD Hvala za priporočanje knjig, videou in hmmm vsega pač, kar si mi priporočala. :)
Jah, tisto s Quentinom sem res malce čudno zapeljala. Ampak KDO VE, morda so detektivi ali kriminalci včasih tudi malo hja saj veš pozabljivi? V praksi zna opraviti delo in vse, a tistih znanstvenih imen in vsega pa pač ne ve. xD Okej, priznam, da bi morala bolje izpeljati.
Lepo, da tezanimajo detektivke, ker sme opazila, da je res velik odziv. ._.
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Ful dobro!
0
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
DANYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY
OMGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG
Ti si dobesedno J.K.ROWLING 2.0:heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes:
Komi čakam na nov del IN TO MISLIM RESNOOOOO
Pač pač pač js vsak dan preberem ta del in V DEPRESIJO ZAPADEM k vidm da ni une puščice za nov del:sob:
Veš js mam namen bit režiserka al pa igralka tku de ku bom dosegla ta cilj *b*TE BOM NRDILA SLAVNO!*b*
*roza*KAKO?*roza*
-to tvojo zgodbo bom pretvorla v tok famous movie. Bo bolj znan kokr Harry Potter :)
-tebe bom obogatila (LJUDJE BOJO MOGLI PLAČAT MILIJONE ČE BOJO HOTLI TVOJ AVTOGRAM. Kr taka ZAKONNNN pisateljica ne da avtograma zastonj)
-postala boš moja privat pisateljica scenarijev:smirk:
PA TO TI JE USOJENO:kissing_closed_eyes:
*b*Hah zdej se počutim neki full pomembno k pišem taki najs pisateljici. Ne, resno mislim počutim se kokr da bi pisala Tom Hollandu xD*b*
Pa ne sekiri se zaradi strokovnih izrazov pa povodca pa vetra. Lej tko je:
-veter je vedno in povsod tudi na kraju zločina
-povodec je zelo pomemben
-strokovnih izrazov pa dandanes nihče več ne uporablja xD
Pa js teh malenkosti sploh opazla ne bi če ne bi brala komentarjev:joy:

Oh ja te že prou vidim v Hollywoodu hodit po rdeči preprogi (o ja rdeči, ne zeleni, ne modri, temveč RDEČI)
in kak vsi za tabo kričijo: "THE BEST PISATELJICA"

če me bo kdu vprašu kira je moja naj zgodba mu bom rekla: *b*ZLOČIN BREZ KONCA*b*
Če pa jo ne pozna-:cry:
js nism več njegova/njena prijateljica.
Bomo kar neznanci:triumph:

Tku de ja:blush:
Prosim obvesti me o novem delu
Js si bom pa nabavla kokice in coca-colo za naslednji del:stuck_out_tongue_closed_eyes:

Fajn se mej <333

Sonkoooooo <3:kissing_closed_eyes:
0
 
<333333
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Ojla!
Dany, sploh nisem videla da zgodbe nisem komentirala... brala sem jo že pred 1 tednom, ampak je nsiem komentirala, ahhhh!
Ravno zdej sem hotela zgodbo rereadat iščem svoj komentar.... iščem, iščem, ne najdem.
Eh sorry, I don't want this.

Nehaj nakladat Mori, raje komentitaj zgodbo.

Honestly mi je zgodba super, rada imam kriminalke, morda (če še nisi) lahko prebereš novohlačnike, jaz sem jih brala med počitnicami 2. classa, ampak you get the picture, da so super.
Pač ja, morda najdeš kako inspiracijo ker je tud detektivka in kriminalka, meni so bile kul.

Ammm, ja pa Eden od nas laže? Eden od nas je naslednji! Te lahko tudi prebereš myb najdeš inspiracijo.

Drugač je malo dvolično (kot je rekla *GG*), da napišeš najprej kot da je Sherlock Holmes, pol pa tako kot da je en PrVoŠoLčEk: "hihi, še sam ne vem, baha ne spomnim se".

Also se zdej počutim ful pomembno da lahko kritiziram tvojo zgodbo.

Notri je morda kaka slovnična napaka (npr. pozabiš kako vejico), ampak *i*sploh*i* ni moteča.
~~~~~~~~~~~~~~~~
Lahko samo rečem da sem se zaljubila v to zgodbo (love you, Honey (na zgodbo mislim)).
Lepo prosim da me obveščaš, saj sem šele zdaj videla da je prišel nov del.

*i*I'll Allways Love You (and your story)*i*
*i*--Morrigan Vran*i*
{^~^}
0
 
Hvala za vse pohvale in nasvete! :))
Drugače pa... kje sem kako vejico pozabila? Sama ne opazim. ;)
Lep dan
 

Moj odgovor:

Vsebina odgovora:
Vzdevek:
Sporočilo pred pošiljanjem še enkrat preberi in premisli, kako bi se ti počutil, če bi ga prejel.

Pisalnica


Objava:

Življenje Emilly Anderson 5. del

Ogledov: 4 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

Odvzem morja, 5. del

Ogledov: 4 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

Skrivnosti Belle Black, 23. del

Ogledov: 3 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

Življenje Emilly Anderson 4. del

Ogledov: 3 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

Ledeno srce 2. del

Ogledov: 13 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

Odvzem morja, 4. del

Ogledov: 7 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

Težave Amelie White, 44. del

Ogledov: 8 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

Skrivnosti Belle Black, 22. del

Ogledov: 8 Odgovorov: 0
 
0
učenkaa potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica

starši me silijo v situacije v katere nočem, občutek krvavitve iz nosu

Prosiiiimmmm odgovorite mi ker ne vem kaj naj naredim!!!!
1. Mene starši VEDNO silijo v situacije v katere nočem. Enkrat sem se zelo slabo počutila in je bila mama tak moraš na igrišče jaz pa zakaj ona pa, ker sem jaz tako rekla in je ni šlo več prepričat. Potem starši mi izbirajo pijatelje z katerimi se lahko in z katerimi ne smem družiti. Npr. šla sem na sprehod z eno iz vasi in sma prijateljici in pač so bili starši tak ne pustimo ti več, da se družiš z njo. Nič ne vpliva ta prijateljica name pa nič ampak preprosto, če jim oseba ni všeč ne bodo pustili, da se družim z njo. Isto je, da me silijo da morem k eni osebi prespat in ni ravno moja frendica pač ja ni mi fajn pa to in oni me slilijo, da morem. Vedno mi želijo nekaj preprečiti. Če bi starši hoteli nekam na izlet in jaz nebi hotela bi mogla pod prisilo, če bi pa jaz rada šla kam pa bodo izkali izgovore. Tudi želijo mi preprečiti, da bi šla v želeno srednjo in mi mama govori kaj če bi ti raje šla tja in tja... :unamused:še to mi odločajo kdo more biti moj idol in kateri je lahko moj naj film. Npr. en film mi je bil pač ful fajn oni pa meni ne to ne more biti tvoj naj film, ker bla bla bla. Tudi, če bom najbolj bolan človek me bodo silili, da morem pač nekam, ker so oni tako rekli.
2. Zelo pogostokrat imam občutek kot, da mi teče kri iz nosu ampak mi sploh ne. Do zdej mi je samo 2 krat in nič več. Preprosto se mi zdi kot, da mi teče in se obrišem pod nosom in ni. Zakaj se to dogaja in kako se znebiti tega občutka??
Res bom zelo zelo zelo hvaležna pomoči!!!:hibiscus:
 

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Vprašanje

Ali spremljaš Pil na Instagramu?
Ja, z veseljem!
(32)
Ne še, bom pa zdaj začel/a.
(20)
Ne, Pil na Instagramu ni zanimiv.
(38)
Ne uporabljam Instagrama.
(218)

POIŠČI PILOVCA/KO

VARNO NA SPLETU

Zakaj moraš biti na spletu še posebej previden?
 1. Ker nikoli ne veš, s kom zares govoriš.
 2. Ker je veliko škodljivih spletnih strani, ki lahko okužijo tvoj računalnik ali zlorabijo tvoje podatke.
 3. Ker lahko deljenje podatke ali fotografije nekdo hitro izkoristi v druge namene.
Zakaj moreš biti pazljiv, ko objavljaš fotografije?
 1. Ko deliš fotografijo, izgubiš nadzor nad tem, kaj se z njo zgodi.
 2. Tvoje fotografije na spletu lahko najde vsak.
 3. Kar je enkrat objavljeno na spletu, tam ostane za vedno.
Kako poskrbeti za zasebnost na spletu?
 1. Preveri, da imaš na vseh straneh urejene nastavitve zasebnosti.
 2. Prepričaj se, da imaš vklopljeno možnost odobritve fotografij, na katerih te ljudje označijo.
 3. Zavedaj se, da lahko vedno prijaviš neprimerne vsebine, ki posegajo v tvojo zasebnost.
Bodi pozoren, ko sprejemaš nove prijatelje!
 1. Premisli, preden sprejmeš prošnjo za prijateljstvo. To osebo res poznaš?
 2. Neznanci so lahko tvoji vrstniki, lahko pa se za njih samo izdajajo.
 3. Ko nekomu odobriš prošnjo za prijateljstvo, mu omogočiš dostop do vseh svojih podatkov!
Tri pravila varnosti na spletu:
 1. Nastavi si močno geslo in ga ne zaupaj nikomur.
 2. Ne prijavljaj se na omrežja, ki jih ne poznaš.
 3. Če si se prijavil na tuje omrežje, poskrbi, da se boš z njega tudi odjavil in da se tvoje gesla niso shranila.
Vedno imej v mislih!
 1. Nikomur ne zaupaj svojega priimka, naslova, telefonske številke in podobnih podatkov.
 2. Ne objavljaj fotografij drugih, še posebej ne brez njihovega dovoljenja.
 3. Postavi si časovne omejitve glede uporabe spleta, saj čas na spletu hitro mine.
Kakšna so pravila obnašanja na družbenih omrežjih in forumih?
 1. Vedno bodi prijazen do drugih.
 2. Na nesramne komentarje ne rabiš odgovarjati.
 3. Če se nekdo neprimerno obnaša, ga blokiraj.
Kako ustvariti dober vzdevek?
 1. Pri ustvarjanju vzdevkov bodi izviren.
 2. V vzdevku ne uporabljaj svojega imena ali starosti.
 3. Za vsako družbeno omrežje ali spletno stran imej drugačen vzdevek.
Zapomni si!
 1. Na spletu ne klikaj vsega, kar vidiš.
 2. Prepričaj se, da si na varnih spletnih straneh in ne prenašaj datotek neznanega izvora.
 3. Povezave, ki jih ne poznaš, lahko na tvojo napravo prenesejo viruse.
Kako varno uporabljati družbena omrežja?
 1. Tvoj profil naj bo nastavljen na zasebno.
 2. Sprejmi le ljudi, ki jih poznaš.
 3. Ne objavljaj stvari, za katere ne želiš, da jih vidijo vsi in se jih boš čez 20 let sramoval.
Kakšno je varno geslo?
 1. Vsebuje najmanj 10 znakov.
 2. Vsebuje velike in male začetnice ter številke.
 3. Vsebuje posebne znake.
Dobro geslo je osnova varnosti na spletu!
 1. Geslo ima na internetu isto vlogo kot ključ, s katerim zakleneš dom.
 2. Preveč enostavno geslo lahko razvozla praktično vsakdo.
 3. Pri ustvarjanju gesel bodi kreativen.
Geslo imaš, kaj pa zdaj?
 1. Geslo redno menjaj.
 2. Če ga shranjuješ, poskrbi, da je na varnem mestu.
 3. Ne shranjuj gesla, napisanega na listku, v ovitku telefona.
Kako varno nakupovati na spletu?
 1. Drži se preverjenih spletnih mest.
 2. Vedno preveri podatke o trgovcu in se prepričaj, da so resnični.
 3. Vedno nakupuj s starši ali drugo odraslo osebo, ki je vešča spletnega nakupovanja.
Pazi, ko nakupuješ na spletu!
 1. Pred vnašanjem kreditne kartice preveri, da je v orodni vrstici izpisana kratica »https« s ključavnico.
 2. Preklikaj stran in se prepričaj, da je prava.
 3. Preveri naslov spletne strani, izpisan v orodni vrstici.
Na kaj moraš paziti pri nagradnih igrah?
 1. Če so predobre, da bi bile resnične, gre verjetno za prevaro.
 2. Dobro preveri, kdo organizira nagradno igro.
 3. Bogate obljube so znak za alarm.

Oglas

Zadnji odgovori

Potter girl je odgovoril/a na
1. Očeta. 2. Na poroki Flauer in Billa(ogrllica ...
 

Potter girl je odgovoril/a na
https://twitter.com/restineirateves/status/1302074443003551750
 

#Stefi2 je odgovoril/a na
Prosta mesta: Mlajši: 3 Starejši: 5
 

Coraline je odgovoril/a na
Bad habits, running up that hill
 

Lover girl🥰 je odgovoril/a na
:heart:Super zgodba!! Nadaljuj:heart:
 

star wars je odgovoril/a na
:mouse:???
 

Doggylover je odgovoril/a na
Monster lp Doggylover
 

Doggylover je odgovoril/a na
:bear:????
 

Doggylover je odgovoril/a na
Čevlji hodijo po tleh, mi pa tudi:joy::joy::joy:
 

Snoopy je odgovoril/a na
Jaz bi se tudi prijavila, spadam pa v mlajšo ...
 

Ginny_Weasley_fan je odgovoril/a na
:heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart
 

Cookies je odgovoril/a na
Koala (cute)
 

Ginny_Weasley_fan je odgovoril/a na
1. Hermiona2. 2.I love bok. 3.Hermiona2. 4.Hermion2. 5.Hermiona2.