snofi
Naslednji Pil izide 1. septembra
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

značka Pisalnica: Wonderland 1. poglavje

Wonderland 1. poglavje

16
Hejj!
Nazaj sem! In nisem sama. Z mano prihajajo štirje junaki.
Tukaj bom vsako soboto ali nedeljo in ne pretirano dolgo. Tako, da lahko zgodbo pričakujete takrat. Ledena kraljica pa še čaka, da se spet pokaže.
Upam, da vam bo ta zgodba všeč. Lahko rečem, da je moj 'prvenec'. Moja mami pravi, da je moja najboljša. Upam, da bom prepričala tudi vas. :blush:
Naročite se name, če vam je všeč! Sicer niste obveščeni, ampak mene pa razveselite. Če pa vam je še bolj všeč obarvajte srček roza barve! :heart:
Hvala za vse!
Si pišemo!
Rada vas imam in iz srca upam, da vam bo všeč! :heart_exclamation:
**
Za mami. Hvala, da bereš moje zgodbe in so ti celo všeč!


And life was never worse but never better
In Wonderland
(Taylor Swift, Wonderland)


1. poglavje: Drugačna
ALISON
"Če boš pokazala šibkost boš umrla." "Velja!" "Močneje! "Ne morem!" "Potem so tam vrata!" "Saj bom!" "Dobro! Slabo! To je bilo slabo! Šibka si!" "Uf!" sem izdihnila in si obrisala potno čelo. "Nimaš časa!" Počasi sem sedla in dovolila, da se je telo umirilo. "Nimaš časa!" Izdihnila sem in se počasi postavila na noge. Zamajala sem se in padla. "Šibka si!" Solza mi je spolzela po licu in se zlato zalesketala preden je padla na moje potne dlani, ki sem ji stiskala v pest . "Gremo!" V srcu me je stiskalo. V grlu dušilo. "Dovolj! Gremo!" Hlastnila sem za zrakom in izgubila zavest.
***
"Počasi," mi je govoril nežen glas. Odprla sem oči. Nad mano se je sklanjala srednje stara ženska z zelenimi očmi in rdečimi lasmi. Zdravilka. Nasmehnila se mi je. "Saj bo," je rekla in se odmaknila. Dvignila sem vrat, ampak me je tako zelo zabolel, da sem omahnila nazaj na mehko blazino. "Hudo si se izčrpala. Tri dneve počitka," je govorila zdravilka in mi spet na čelu držala mokro krpo. "Moram vaditi," sem hripavo rekla. "Ne moreš. "Ampak...""Ljubica, pri meni ni ampak," se je nasmehnila in spet namočila krpo v vodo. "Kje je moja mami?" sem komaj še govorila. "Zunaj," je pomignila proti vratom. Pomignila sem in poklicala je mojo mami. Svoje dolge modre lase je imela spete v mehko kito kot vedno, njene črne oči pa so se bleščale. Z dolgimi in odločnimi koraki je stopila proti meni. "Počivaj," je skoraj ukazala. "Mami, Andrea," sem šepnila. "Andrea je ravnala zelo neodgovorno," je jezno rekla. "Ampak…""Nič ampak," se je nasmehnila in me nežno pobožala po mojih povsem črnih laseh. Izdihnila sem in počasi zaprla oči. V moji glavi je vladala zmešnjava. Misli so se brez smisla zaletavale druga v drugo in na vso moč zahtevale pozornost, ki pa jim ni bila namenjena. Kmalu sem zaspala.
"Dobro jutro, ljubica," se je spet oglasila zdravilka. "Kako vam je ime?" sem šepnila. "Oh, kliči me Jane," se je toplo nasmehnila in odgrnila zavese. "Lahko grem domov?" sem vprašala polna upanja. "Ne!" "Zakaj ne?" sem užaljeno vprašala. "Zato, ker si preveč utrujena. Izčrpana. Če bi šla domov potem bi spet trenirala in to ni dobro!" je povedala v eni sapi in me povsem osupnila. "Ne pa ne bi," sem rekla in še otroku bi bilo jasno, da je to mastna laž. "Zakaj se tako ženeš, Alison?" me je vprašala Jane in sedla n posteljo. Ph! Sploh je ne poznam pa ji bom razlagala o svoji najgloblji skrivnosti. "Ker želim biti dobra," sem povedala delno resnico in zaprla oči čeprav sem vedela, da ve, da nisem utrujena. Cela resnica je bila ta, da nisem imela moči. Vsi v mestu so imeli moč. Nekaj posebnega. Moja mami ima na primer modre lase in nadzoruje vodo, Jane je zdravilka saj ima rdeče lase… Jaz pa imam črne lase kot nobeden in nimam moči. Zato treniram tako zelo. Da se lahko vsaj malo kosam z najstniki, ki pa imajo moči. To me namreč zelo boli. Da nimaš moči. Grozno je! Mama je zato najela Andreo, ki me uči borilnih veščin in Marie, ki me uči šolskih stvari. Andrea ima rumene lase zato nadzoruje ogenj, Marie pa rajev zato velikokrat govori z živalmi. Jaz pa imam črne! Črne, črne in samo črne! "Počivaj," je še rekla Jane in zapustila sobo. Takoj, ko sem slišala, da so se njeni koraki oddaljili sem počasi stopila na noge in skoraj padla. "Saj zmoreš," sem si šepnila in se napotila proti oknu. Ko sem prišla do njega sem presenečena ugotovila, da je samo zaprto in ne zaklenjeno kot običajno. Počasi sem ga odprla in se karseda tiho sklonila čez polico. Bila sem v drugem nadstropju. Že sem se želela vdati in se preprosto vleči nazaj na posteljo, ko me je prešinila ideja. Stopila sem na polico in bolniško obleko zavezala okoli pasu. Potem sem skočila, se ujela na vejo bližnjega drevesa, ki se je skoraj zlomila in nato splezala, zelo previdno, do sredine kjer sem skočila na trdna tla. Ko sem pristala se mi je zvrtelo in zameglilo pred očmi, a sem pogumno sedla in se umirila. Ko sem bila res prepričana, da sem dobro sem vstala in začela stopati proti cesti. Noge so me pekle, ampak sem vztrajala. "Beda," sem izdihnila, ko sem ugotovila, da je cesta polna prometa in ne bom mogla kar čez kot sem upala. Skrila sem se v prazen smetnjak in zaspala.
Zbudila sem se cel trda in razbolela. Počasi sem glavo pomolila skozi majhno odprtino na pokrovu smetnjaka in, ko sem ugotovila, da je cesta prazna in mesto zavito v temo sem počasi zapustila skrivališče in se odplazila do travnika na drugi strani ceste. Čutila sem, da lahko tečem zato sem tekla. V resnici sem bežala. Bežala pred mamo, bežala pred resnico, bežala pred Jane in kupom ljudi, ki so me zaničevali, ker nimam moči. Tekla, tekla in tekla sem kakšne pol ure in potem izčrpana omahnila v grmovje. Spet sem zaspala.
Ko sem se zbudila sem slišala sirene, ki so se razlegala. Iščejo me! Vstala sem in se pognala v tek. Jane bi rekla, da si je moja duša opomogla, ampak pri meni je šlo za telo. Tekla sem tako kot, da treniram že celo življenje. Drevesa so bila le packe, ki so letele okoli mene in sirene vedno bolj oddaljen hrup. Tekla, tekla sem tako dolgo dokler nisem prišla do reke, ki jo je moja mam klicala meja med dobrim in slabim. Na drugi strani te reke so živeli naši večni sovražniki. Ljudstvo, ki nam je bilo povsem enko, ampak hkrati v vsem različno. Mamo sem velikokrat vprašala zakaj je meja tako blizu mesta pa je rekla, da zato, da jim dajemo vedeti, da se jih ne bojimo. V resnici smo se jih zelo. Zdaj pa sem stala tu in se odločala. V meni se je dvignil vihar čustev, ko sem se obrnila v smeri mesta in ga ošinila s pogledam. Potem sem brez razmišljanja zakorakala v vodo.
 

Odgovori:

Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Awwww! JustLilly!!!!!!! Neveš kako noro sem te pogrešala!!!!!! Superrrr zgodba! Res hvala, hvala, hvala, hvala, hvala, da si se vrnila! Sem že mislila, da te ne bo več:blush: OMG! Saj ne morem verjeti! Mwa! Hvala še enkrat!
P.S.: zgodba je prelepo napisana
:heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::gift_heart::gift_heart::gift_heart::gift_heart::gift_heart::gift_heart::gift_heart::gift_heart::gift_heart::gift_heart::gift_heart::gift_heart::gift_heart::gift_heart::gift_heart::gift_heart::gift_heart::gift_heart::gift_heart::gift_heart::gift_heart::gift_heart::gift_heart::ok_hand::ok_hand::ok_hand::ok_hand::ok_hand::ok_hand::ok_hand::ok_hand::ok_hand::ok_hand::ok_hand::ok_hand::ok_hand::ok_hand::ok_hand::ok_hand::ok_hand::ok_hand::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup::thumbsup:
3
 
Sem dala like
 
Hvala! Brez besed sem! Ne veš koliko mi pomeni! Tudi jaz sem te noro pogrešala! Hvala!
 
Če si pa moja najljubša PILOVKA!<3
Rada te imam!!!! :-)
 
Vau! Hvala! brez besed sem!
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
VAV! ZELO DOBRA ZGODBA! ITAK, DA SEM SE NAROČILA NATE!
2
 
Hvala! Hvala!
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
LILLYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY!!!!!!! NAZAJJJ SIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII!!!!!!!!!!!! AWWWWEEEEEEE JAZZ SEM TE TKO MISSALAAAA!!!TEBE TVOJE ZGODBE TVOJE OBJAVE VSEEEE!!!!!!!!!!:heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart::heart_eyes::heart::heart_eyes::heart::heart_eyes::heart::heart_eyes::heart::heart_eyes::heart::heart_eyes::heart::heart_eyes::heart::heart_eyes::heart::heart_eyes::heart::heart_eyes::heart::heart_eyes::heart::heart_eyes::heart::heart_eyes::heart::heart_eyes::heart::heart_eyes::heart:
Komaj čakam na nov delll!!!!!
Lp, Bg🧱
3
 
Se strinjam. Sem mislila, da je šla z PILa ampak ni! Vrnila se je in napisala krasno zgodbo! Ko sem videla tvojo objavo sem se res razveselila!
LYSSSSSSM
 
Samo malo! (Ščipam se!)
A JE RAVNOKAR BAD GIRL NAPISALA KOMENTAR POD MOJO OBJAVO??? BAD GIRL? SI TO TI? OMG! TAKO SEM POČUTIM KOT, DA BI LETELA! NE MOREM VERJETI, DA MI JE PISATELJICA DVEH NAJBOLJ BRANIH ZGODB NAPISALA KOMENTAR! HVALA!
 
P.S. Hvala Violinka!
 
Mwa!<3<3<3
 
AWWW AMAPKKK JZ TE TAKKKK MISSAM IN TVOJA ZGODBA JE TKOOO KULLL INNN ZAKONNN!!!! ❤❤❤❤❤❤
 
Hvala! Veliko, veliko mi pomeni, da si ti (!!!) napisala meni komenar!
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
OMOJBOG! JUSTLILY! TAKOOOOOO SEM TE POGREŠALA! JOJ NAZAJ SI! IIIIIIIIIIIIIII! :heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart: Nujno moraš priti kdaj na klepet!
Aja zgofba ja zagotovo svetovna, preberem pa potem, ker sem v šoku ker si nazaj 🥰🥰🥰🥰🥰🥰! Jojj! Presrečna sem!
Lysm!
3
 
Preberala! Lahko potrdim moje sume, da je zgodba izjemna! Hehe, mislim, da znam gledati v prihodnost! Veš kaj še vidim? TO DA BOŠ PRIŠLA NA KLEPET, ❤️
 
I love book! Pojma nimaš kako vesela sem, da si komentirala mojo zgodbo!
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Kaj, ali prav vidim? JustLily je nazaj! Jaaaa, tako vesela sem! Super, top zgodba!
Res sem te pogrešala!
Nekaj malega zate: :heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart::sparkling_heart:
4
 
Hvala! Res hvala zanje!
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Omg, Love you, my dear, Just Lilly. upam, da se kaj slisima! rada te imam, tvoja BFF, AS14
2
 
AS14
Hvala! :stuck_out_tongue_winking_eye:
 
(love u too)
 

Moj odgovor:

Vsebina odgovora:
Vzdevek:
Preden na spletu karkoli objaviš, se vprašaj: ali objava vsebuje karkoli, česar ne bi želel deliti s popolnim neznancem na cesti?

Pisalnica


Objava:

Življenje Emilly Anderson 5. del

Ogledov: 3 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

Odvzem morja, 5. del

Ogledov: 4 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

Skrivnosti Belle Black, 23. del

Ogledov: 2 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

Življenje Emilly Anderson 4. del

Ogledov: 3 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

Ledeno srce 2. del

Ogledov: 11 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

Odvzem morja, 4. del

Ogledov: 6 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

Težave Amelie White, 44. del

Ogledov: 7 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

Skrivnosti Belle Black, 22. del

Ogledov: 7 Odgovorov: 0
 
0
anonimna potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica

Srednja šola

Zdravo,
septembra grem v 1 letnik srednje šole in imam nekaj vprašanj.
1. Nevem če je bolje da bi za v šolo imela nahrbtnik ali večjo torbico. Odločila sem se da bom uporabljala zvezke, ne akte, saj se mi zdi da mi bo bolj odgovarjalo. In nevem če bom vse zvezke spravila v večjo torbico, ker sploh nevem koliko približno jih rabim. Delavnih zvezkov in učbenikov res ni veliko (11 učbenikov in delavnih zvezkov za 17 predmetov) in nevem kaj mi bo bolj priročno.
2. Moram kar priznati da me ni strah prvega dne saj sem že spoznala eno mojo bodočo sošolko in nimam niti straha pred spoznavanjem novih ljudi, tako da upam da se bom dobro razumela z sošolci. Ampak to je edini manjši strah na tem področju, da nebom dobila vredu sošolcev, saj sem v OŠ imela večino sošolcev samovšečnežev.
3.Zdaj pa še zadnja stvar ki me zanima. Ali potrebuješ veliko pripomočkov za pisanje, veliko barvnih kulic, markerje itd. Ali je lažje da to urejaš doma, govorim glede časovnice, saj nimam občutka kako hitro bomo obdelovali snov, in kako hitro bo treba pisati.
4.Kakšni so kaj načini ocenjevanja, predvidevam da so testi enaki ampak kaj pa ustne ocene ter projektne naloge. Kako se učiteji lotijo teh dveh področij pri ocenjevanju?

Hvala za pomoč že v naprej in vsem vam želim uspešno šolsko leto.
Lp, Anonimna
 

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Vprašanje

Ali spremljaš Pil na Instagramu?
Ja, z veseljem!
(30)
Ne še, bom pa zdaj začel/a.
(20)
Ne, Pil na Instagramu ni zanimiv.
(38)
Ne uporabljam Instagrama.
(207)

POIŠČI PILOVCA/KO

VARNO NA SPLETU

Zakaj moraš biti na spletu še posebej previden?
 1. Ker nikoli ne veš, s kom zares govoriš.
 2. Ker je veliko škodljivih spletnih strani, ki lahko okužijo tvoj računalnik ali zlorabijo tvoje podatke.
 3. Ker lahko deljenje podatke ali fotografije nekdo hitro izkoristi v druge namene.
Zakaj moreš biti pazljiv, ko objavljaš fotografije?
 1. Ko deliš fotografijo, izgubiš nadzor nad tem, kaj se z njo zgodi.
 2. Tvoje fotografije na spletu lahko najde vsak.
 3. Kar je enkrat objavljeno na spletu, tam ostane za vedno.
Kako poskrbeti za zasebnost na spletu?
 1. Preveri, da imaš na vseh straneh urejene nastavitve zasebnosti.
 2. Prepričaj se, da imaš vklopljeno možnost odobritve fotografij, na katerih te ljudje označijo.
 3. Zavedaj se, da lahko vedno prijaviš neprimerne vsebine, ki posegajo v tvojo zasebnost.
Bodi pozoren, ko sprejemaš nove prijatelje!
 1. Premisli, preden sprejmeš prošnjo za prijateljstvo. To osebo res poznaš?
 2. Neznanci so lahko tvoji vrstniki, lahko pa se za njih samo izdajajo.
 3. Ko nekomu odobriš prošnjo za prijateljstvo, mu omogočiš dostop do vseh svojih podatkov!
Tri pravila varnosti na spletu:
 1. Nastavi si močno geslo in ga ne zaupaj nikomur.
 2. Ne prijavljaj se na omrežja, ki jih ne poznaš.
 3. Če si se prijavil na tuje omrežje, poskrbi, da se boš z njega tudi odjavil in da se tvoje gesla niso shranila.
Vedno imej v mislih!
 1. Nikomur ne zaupaj svojega priimka, naslova, telefonske številke in podobnih podatkov.
 2. Ne objavljaj fotografij drugih, še posebej ne brez njihovega dovoljenja.
 3. Postavi si časovne omejitve glede uporabe spleta, saj čas na spletu hitro mine.
Kakšna so pravila obnašanja na družbenih omrežjih in forumih?
 1. Vedno bodi prijazen do drugih.
 2. Na nesramne komentarje ne rabiš odgovarjati.
 3. Če se nekdo neprimerno obnaša, ga blokiraj.
Kako ustvariti dober vzdevek?
 1. Pri ustvarjanju vzdevkov bodi izviren.
 2. V vzdevku ne uporabljaj svojega imena ali starosti.
 3. Za vsako družbeno omrežje ali spletno stran imej drugačen vzdevek.
Zapomni si!
 1. Na spletu ne klikaj vsega, kar vidiš.
 2. Prepričaj se, da si na varnih spletnih straneh in ne prenašaj datotek neznanega izvora.
 3. Povezave, ki jih ne poznaš, lahko na tvojo napravo prenesejo viruse.
Kako varno uporabljati družbena omrežja?
 1. Tvoj profil naj bo nastavljen na zasebno.
 2. Sprejmi le ljudi, ki jih poznaš.
 3. Ne objavljaj stvari, za katere ne želiš, da jih vidijo vsi in se jih boš čez 20 let sramoval.
Kakšno je varno geslo?
 1. Vsebuje najmanj 10 znakov.
 2. Vsebuje velike in male začetnice ter številke.
 3. Vsebuje posebne znake.
Dobro geslo je osnova varnosti na spletu!
 1. Geslo ima na internetu isto vlogo kot ključ, s katerim zakleneš dom.
 2. Preveč enostavno geslo lahko razvozla praktično vsakdo.
 3. Pri ustvarjanju gesel bodi kreativen.
Geslo imaš, kaj pa zdaj?
 1. Geslo redno menjaj.
 2. Če ga shranjuješ, poskrbi, da je na varnem mestu.
 3. Ne shranjuj gesla, napisanega na listku, v ovitku telefona.
Kako varno nakupovati na spletu?
 1. Drži se preverjenih spletnih mest.
 2. Vedno preveri podatke o trgovcu in se prepričaj, da so resnični.
 3. Vedno nakupuj s starši ali drugo odraslo osebo, ki je vešča spletnega nakupovanja.
Pazi, ko nakupuješ na spletu!
 1. Pred vnašanjem kreditne kartice preveri, da je v orodni vrstici izpisana kratica »https« s ključavnico.
 2. Preklikaj stran in se prepričaj, da je prava.
 3. Preveri naslov spletne strani, izpisan v orodni vrstici.
Na kaj moraš paziti pri nagradnih igrah?
 1. Če so predobre, da bi bile resnične, gre verjetno za prevaro.
 2. Dobro preveri, kdo organizira nagradno igro.
 3. Bogate obljube so znak za alarm.

Oglas

Zadnji odgovori

A.j.d.a. je odgovoril/a na
Ne, ne bi nosila. Mel preveč 3D črke :D
 

Volley girl je odgovoril/a na
Z veselejem bom brala naprej. :)
 

Volley girl je odgovoril/a na
Hejla! Res sem vesela, da sem po dolgem ...
 

Volley girl je odgovoril/a na
Hej! Zelo mi je všeč tvoj stil pisanja in ...
 

R.A.B je odgovoril/a na
Sam ena knjiga ampak je zelo dobra. Konec(mats ...
 

Amy Raven je odgovoril/a na
Bad Habits, Monster
 

#Stefi2 je odgovoril/a na
Prijaviš se lahko do 25.8.2022.
 

Hermiona 2 je odgovoril/a na
oo super del...vse se tako zapleta in ta ...
 

kUŽEK iN pES je odgovoril/a na
KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
 

Best Friends Forever je odgovoril/a na
pes!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 

🥑AvoCAdo🥑 je odgovoril/a na
Sem že oredila našla sem igre internet smo ...
 

Hermiona 2 je odgovoril/a na
WOW men je pa tale blogec res odličen.Veš ...
 

AnabeL je odgovoril/a na
Zelo lepi citati. Nimam ppsebnih idej ampak ...
 

Glasbenica je odgovoril/a na
Running Up That Hill
 

#sedmošolka je odgovoril/a na
Meni ni kej preveč všeč :smirk:, ampak tiste ...